Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την επόμενη δόση των 11,5 δισ. ευρώ

 
Διαβάστε αναλυτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση για τη χώρα μας. Αγωνία για τη συνάντηση των "τριών" την επόμενη Τετάρτη. Τι θα ισχύσει με επιδόματα, συντάξεις,
Καυτό πενθήμερο ανοίγει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς έως την Τετάρτη και τη συνάντηση των τριών αρχηγών πρέπει να κλειδώσουν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνάντηση αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα αντικαταστήσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-14.
Προκειμένου να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως το Σεπτέμβρη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές
Η πρώτη θα είναι η αιματηρή περικοπή των δαπανών, καθώς και η ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, διαδικασία η οποία υπολογίζεται να αυξήσει τις οφειλές στα 8 δις ευρώ, από 6,8 δισ. ευρώ που ήταν το Μαΐο.
Η δεύτερη μεταβλητή, είναι να εκδοθούν με την έγκριση της Τρόικας γραμμάτια πέραν των συμφωνημένων στο μνημόνιο, τα οποία θα έχουν ως αγοραστές τις εμπορικές τράπεζες με τη ρευστότητα που λαμβάνουν με ειδικό καθεστώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τέλος, η τρίτη σκληρή μεταβλητή, θα είναι να υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική πλευρά, για την χορήγηση περιόδου χάριτος ενός μήνα για το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Έθνους της Κυριακής" στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων:
* Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο πήχης για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πέφτει στην περιοχή των 2.400 ευρώ από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα.
* Περικοπές στο εφάπαξ από τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο, οι οποίες σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τρόικας θα φθάνουν και το 30%. Εναλλακτικά για να αποφευχθεί νέα μεγάλη μείωση στο εφάπαξ ορισμένα ταμεία προτείνουν να υπάρξει αύξηση των εισφορών ή συνδυασμός και των δύο. Επίσης προτείνεται η αύξηση των απαιτούμενων για τη χορήγηση εφάπαξ ετών ασφάλισης στα 25 χρόνια.
* Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.ά.) σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια.
* Στον τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και με στόχο την εξοικονόμηση 6,3 δισ. ευρώ, σχεδιάζονται περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς καθώς και η δραστική μείωση του κονδυλίου για την υγεία. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση των νοσηλίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
* Ποσό πάνω από 2 δισ. αναζητείται από τη διοικητική μεταρρύθμιση μέσω της κατάργησης διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, τον περιορισμό των νέων προσλήψεων, τις απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού και την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου