Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Μετέωρη η εκταμίευση της νέας δόσης για την Ελλάδα

Μετέωρη η εκταμίευση της νέας δόσης για την Ελλάδα

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ 31,5 ΔΙΣ.

Ούτε ένα ευρώ από την επόμενη δόση των δανείων δεν πρόκειται να χορηγηθεί στην Ελλάδα, έως ότου το Eurogroup αποφανθεί ότι «το πρόγραμμα ξαναμπήκε στη σωστή τροχιά». Αυτό δήλωσαν -σε έντονο τόνο- χθες στις Βρυξέλλες ανώτατες πηγές της ευρωζώνης, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κοινοτική απόφαση για εκταμίευση νέας δόσης μένει μετέωρη και δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τα τέλη Αυγούστου.
Με αυτό το αυστηρό μήνυμα, οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να κάνουν άμεσα παραχωρήσεις μέχρις ότου πειστούν ότι το δεύτερο Μνημόνιο υλοποιείται και ότι αρχίζει να καλύπτεται «το χαμένο έδαφος των τελευταίων τεσσάρων μηνών και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει και η διάθεση των πόρων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και την υστέρηση στα έσοδα, οι εταίροι δεν δέχονται καμία συζήτηση, προς το παρόν, περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
Πάντως, οι πηγές αυτές της ευρωζώνης εμφανίστηκαν καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά την κάλυψη του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου ύψους 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εκφράζεται πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και ότι τα χρήματα θα καλυφθούν» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια κοινοτικού αξιωματούχου, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η στήριξη θα προέλθει από τον ευρωμηχανισμό στήριξης απευθείας προς την ΕΚΤ.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα δυσπιστίας ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας καλείται να δώσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup μια δύσκολη και επίπονη μάχη επιβεβαιώνοντας τη δήλωση παραγόντων της τρόικας ότι «δεν πρόκειται να περάσει καλά».
Στο βάπτισμα του πυρός για τον νέο υπουργό Οικονομίας δεν αναμένεται η λήψη συγκεκριμένης απόφασης, αλλά όπως δήλωναν πηγές της Ευρωζώνης θα καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις δράσεις πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα η Αθήνα.
Ο κ. Στουρνάρας παρουσία της τρόικας αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει δυναμική επανεκκίνηση του προγράμματος με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των αγορών.
Επιπλέον, θα υποστηρίξει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ως προτεραιότητες τη μείωση του ελλείμματος μέσω του περιορισμού του κράτους και των δαπανών του.
Παράλληλα όμως θα θέσει τα προβλήματα της πολύ βαθιάς ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά που, κατά την κυβέρνηση, πρέπει εκ των πραγμάτων να οδηγήσουν σε άμεσες αλλαγές στο πρόγραμμα.
Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στη βάση της ενημέρωσης στην οποία θα προχωρήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας προς τους ανωτέρους τους. Οι κ. Ρεν και Γιούνκερ έχουν ήδη ενημερωθεί για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει το πρόγραμμα και ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ακούσει σκληρά λόγια από ομολόγους του, κυρίως από τον κοινοτικό Βορρά.
O υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της Αθήνας, προσδιορίζοντας τον τρόπο επίτευξης των ποσοτικών στόχων αλλά και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.
Παράλληλα, αναμένεται να λάβει οδηγίες στο πλαίσιο των συστάσεων που θα διατυπώσει το Eurogroup για τις διορθώσεις που απαιτούνται σε «ένα πρόγραμμα που έχει εκτροχιαστεί», όπως δηλώνουν πηγές της Ευρωζώνης, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι οι στόχοι είναι αδιαπραγμάτευτοι και το μόνο ζήτημα που είναι αντικείμενο συζήτησης είναι το μείγμα πολιτικής για την επίτευξή τους.
Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται και η Κύπρος, καθώς κοινοτικές αποφάσεις για τη στήριξη της Λευκωσίας δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Αυγούστου, εκτός κι αν υπάρξουν «απρόοπτες εξελίξεις», όπως δηλώνουν πηγές της Ευρωζώνης.
Στη συζήτηση στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση από τους πρόσφατους ελέγχους της τρόικας και θα δοθεί εντολή να συνεχιστεί η ακτινογραφία της κυπριακής οικονομίας, η οποία παρουσιάζει σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως τονίζουν πηγές της Ευρωζώνης.
Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ
Πού θα πάνε τα 31,5 δισ. ευρώ
Η επόμενη δόση για την Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στα 31,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 25 δισ. ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών.
Ποσό 2,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στη δόση του Ιουνίου, της οποίας η έγκριση και εκταμίευση λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μετατέθηκε.
Ποσό 4,1 δισ. ευρώ είναι η προγραμματισμένη για τον Αύγουστο δόση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα διοχετευθεί για την κάλυψη ελληνικού ομολόγου (αξίας 3,2 δισ. ευρώ ) που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και λήγει στις 20 του επόμενου μήνα.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

HMERISIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου