Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

«Τσεκάπ» της τρόικας στα οικονομικά της υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευθούν τα αυστηρά μέτρα για την υγεία, αλλά αντίθετα θα ζητήσουν να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και να γίνουν νέες περικοπές.

Κλιμάκιο των ξένων εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας 7 με 9 Ιουλίου, θα ξεσκονίσει όλα τα χαρτιά του υπουργείου και θα εξετάσει αν έχουν μειωθεί τα έξοδα των νοσοκομείων και η φαρμακευτική δαπάνη. Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει να μειωθούν κατά 800 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες των ταμείων. Σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, η δαπάνη των ταμείων από 3,7 δισ. που ήταν πέρυσι πρέπει να «πέσει» φέτος στα 2,88 δισ. ευρώ.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει ότι δε θα μπορέσει να ζητήσει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο θα προσπαθήσει να πετύχει παράταση εφαρμογής των σκληρών στόχων του μνημονίου. Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 240 εκατομμυρίων ευρώ που είχε θέσει η τρόικα. Γι’ αυτό τα στελέχη του υπουργείου θα ζητήσουν από τους ξένους εμπειρογνώμονες ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής, προκειμένου το ελληνικό σύστημα υγείας να αφομοιώσει τις αλλαγές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις συνενώσεις - συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, οι οποίες, σύμφωνα με το μνημόνιο, είναι αναγκαίες. Ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε ήδη από τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας να υπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις και να προχωρήσουν άμεσα στις μειώσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων που είχαν καθοριστεί αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

«Κρασ τεστ» σε ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες οι τεχνικοί υπάλληλοι της τρόικας έκαναν «κρας τεστ» στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της ΗΔΙΚΑ. Τα μέλη της «μικρής τρόικας» επισκέφθηκαν -λίγο πριν καταφτάσουν στην Ελλάδα για τον πρώτο μετεκλογικό έλεγχο οι εκπρόσωποι των δανειστών μας- κάποιους από τους φορείς υγείας προκειμένου να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό τηρούνται οι συμφωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικοί υπάλληλοι της τρόικας επισκέφθηκαν τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και την ΗΔΙΚΑ, η οποία και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Οι «τροϊκανοί» φάνηκε να έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα είδαν στους φορείς, ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά την ΗΔΙΚΑ, σχολίασαν θετικά το σύστημά της και την μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας της, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το περασμένο διάστημα. Ευχαριστημένοι δήλωσαν και για την πορεία του ΕΟΠΥΥ, αν και αυτό βέβαια δε σημαίνει αναγκαστικά ότι η καλή τους γνώμη θα αποτυπωθεί …και κατά την ώρα που θα συντάξουν τη σχετική έκθεσή τους, όπως άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία του παρελθόντος.΄

Πηγή:
www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου