Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Νέες δραματικές περικοπές στον ΕΟΠΥΥ! Κόβονται φάρμακα, αυξάνονται νοσήλια, εξετάσεις. Όλο το σχέδιο



Απίστευτο κι όμως τροϊκανικό! Κανένα έλεος δε δείχνουν πια οι τροϊκανοί καθώς στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία είναι πια αμείλικτοι καθώς δε θεωρούν ότι μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες, κοινώς δεν μας πιστεύουν. Γι αυτό και συνιστούν άμεσες περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια αλλά και εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυξάνεται για όλους η συμμετοχή στα έξοδα για περίθαλψη και στον ΟΓΑ ακόμη και κατά 40%. Διαβάστε τις αποκλειστικές πληροφορίες του iatropedia για το τι αποφασίσθηκε να προωθηθεί σε σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης, μέτρα που αναμένεται να «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι τροϊκανοί ζητούν πλέον τα πιο αναλυτικά στοιχεία για να εξετάζουν λεπτομερώς το έξοδα και τι δαπάνες υπάρχουν. Πρώτος στόχος τους ο ΕΟΠΥΥ από τη διοίκηση του οποίου ζήτησαν όλα τα τελευταία στοιχεία για φάρμακα, νοσηλείες και εξετάσεις. Άλλωστε ζήτησαν να μειωθεί άμεσα μέσω του νέου κανονισμού λειτουργίας του φορέα να περισταλούν 200 εκατ. ευρώ κυρίως από τη μείωση των τιμών των εξετάσεων και τα ιδιωτικά νοσοκομεία (ΚΕΝ).

Σε ότι αφορά στα φάρμακα οι περικοπές θα είναι άμεσες καθώς θα μπει καταρχάς πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό. Το ανώτατο ποσό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αλλά αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό για το 2013 θα πρέπει να κερδηθούν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων που θα περιλαμβάνει μειώσεις τιμών. Άλλα 400 εκατ. στόχος είναι να εξευρεθούν από τη θετική λίστα φαρμάκων που θα εφαρμοσθεί (λίστα με τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία). Στο σύνολο θα πρέπει να μειωθεί η δαπάνη κατά περίπου 1 δις ευρώ. Σήμερα η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, ιδιωτική) αγγίζει τα 6,8 δις ενώ στόχος είναι τα 5,7 δις ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς; Ότι μπορεί να πηγαίνουν στο γιατρό τους και εκείνος να μην μπορεί να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους επειδή θα έχει ξεπεράσει το πλαφόν. Συνεπώς θα πρέπει να αρχίσουν ένα κυνήγι για την ανεύρεση γιατρού που θα έχει τη δυνατότητα να τους χορηγήσει τα φάρμακα.

Το μεγάλο χτύπημα όμως στους ασφαλισμένους θα έρθει μέσα από τη νοσηλεία σε νοσοκομεία. Αυτό που αποφασίσθηκε μετά από παρότρυνση της τρόικα και δεν αναμένεται να αλλάξει είναι η αύξηση της συμμετοχής στα νοσήλια.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ καθώς θα χρειασθεί να διπλασιάσουν τις μηνιαίες εισφορές τους από 12 στα 24 ευρώ. Από την αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Όμως από δω και πέρα θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπούνε σε νοσοκομείο αφού η συμμετοχή τους θα κυμαίνεται από 30 έως και 40%. Το τελικό ποσοστό θα αποφασισθεί τα επόμενα 24ωρα.
Αύξηση συμμετοχής θα υπάρξει όμως και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι συμμετείχαν με 0% στις νοσηλείες με εξαίρεση κάποιες αμοιβές γιατρών ή έπειτα από αναβάθμιση θέσης.
Πλέον όμως το δωρεάν όπως φαίνεται πέθανε γι αυτό και οι τροϊκανοί πιέζουν για τη συμμετοχή τους στα έξοδα.

Στόχος είναι τα έξοδα από τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές να πέσουν από τα 500 εκατ. Ευρώ στα 300 εκατ. ετησίως.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περικοπών αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου