Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Φάρμακα: Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι…



του Στέφανου Κοτζαμάνη 

Έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, πως οι κατά καιρούς κινητοποιήσεις των φαρμακείων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του ελληνικού Δημοσίου, καθώς στην πράξη μεταφέρει στους ασφαλισμένους σημαντικό ποσοστό των δαπανών που θα έπρεπε να καταβάλει το ίδιο. 

Όπως φαίνεται όμως, η… ευρηματικότητα του ελληνικού Δημοσίου δεν σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται σε πολλά άλλα «τρικ», μέσα από τα οποία καταφέρνει να ωθεί τους ασφαλισμένους του, να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη (και οι υπουργοί να πανηγυρίζουν για περιστολή κρατικών δαπανών). 

Σήμερα, θα εξετάσουμε ένα από αυτά τα τρικ και θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Μιλάμε για μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχει από χρόνιες παθήσεις και θα πρέπει να παίρνει φάρμακα σε συνεχή βάση (π.χ. πίεση, χοληστερίνη, προστατίτιδα, κ.λπ.). 

Τι προκύπτει λοιπόν από τα νέα δεδομένα; Ότι σημαντικό ποσοστό αυτών των ασθενών, θα το συμφέρει να αγοράζει τα φάρμακα του τοις μετρητοίς, παρά να χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό του ταμείο! 

Ας πάρουμε λοιπόν έναν ασθενή που πάσχει από προστατίτιδα και μέχρι σήμερα λαμβάνει τρία κουτιά συγκεκριμένου φαρμάκου (δεν λέμε το όνομα, για ευνόητους λόγους), συνολικής αξίας 36,54 ευρώ. 


Αν επιμείνει ο ασθενής να συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο φάρμακο και όχι το "γενόσημό" του, τότε χρησιμοποιώντας το ασφαλιστικό του ταμείο θα πρέπει να καταβάλλει: 

α) 14,79 ευρώ λόγω του ότι επέλεξε το ακριβότερο φάρμακο και όχι το φθηνότερο γενόσημο. 
β) 5,44 ευρώ για τη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη και 
γ) επίσκεψη 20 ευρώ κάθε μήνα, ή έστω κάθε τρίμηνο στο γιατρό του ΕΟΠΠΥ, προκειμένου ο τελευταίος να… του γράψει τα φάρμακα (με βάση τους υπάρχοντες περιορισμούς πρέπει να είσαι… τυχερός προκειμένου να εξεταστείς δωρεάν από γιατρό του ΕΟΠΥΥ). 

Άρα, ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει κάτι παραπάνω από 40 ευρώ για να πάρει τα φάρμακά του μέσα από το ασφαλιστικό ταμείο, ή μόνο 36,54 προκειμένου να τα πάρει από το φαρμακείο πληρώνοντας τοις μετρητοίς! 

Και φυσικά, ακολουθώντας τη δεύτερη επιλογή, αποφεύγει το κόστος μετακίνησης, το χαμένο χρόνο, κ.λπ.



Το παράδειγμα βέβαια αυτό, δεν είναι μεμονωμένο. 

Ας πάρουμε έναν άλλον ασθενή που πάσχει από χοληστερίνη και παίρνει συγκεκριμένο φάρμακο (δύο κουτιά μηνιαίως) πληρώνοντας τοις μετρητοίς 19,80 ευρώ. Αν επιμείνει να λαμβάνει το ίδιο φάρμακο, τότε θα γλυτώσει αν χρησιμοποιήσει το ασφαλιστικό τους ταμείο 13,39 ευρώ, αλλά θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του 20 ευρώ του γιατρού! 

Τα συμπεράσματα δικά σας… 



Πηγές: euro2day.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου