Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

'Σκούπα' στη φαρμακευτική περίθαλψη


Σημαντικές αλλαγές στη φαρμακευτική περίθαλψη εκατομμυρίων Ελλήνων, επέρχονται το επόμενο διάστημα.

Τα καινοτόμα φάρμακα ενδέχεται να μην καλύπτονται καθόλου από τα Ταμεία, εκτός κι αν έχει επιβεβαιωθεί η αποδοτικότητά τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχετικό δελτίο τιμών - το οποίο εκκρεμεί επί μία διετία - παραπέμπεται στις...καλένδες.

Την ερχόμενη εβδομάδα, δημοσιοποιείται το δελτίο τιμών των γενοσήμων, με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν, σε ετήσια βάση, 300 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την επικείμενη αλλαγή του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια μηνιαία εισφορά (24 ευρώ, από 12 σήμερα) και συμμετοχή 30% για έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές (20% συμμετοχή για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ και 15% για τους υπόλοιπους).

Τρόικα

Οι αλλαγές στον Κανονισμό Παροχών προβλέπονται από πλάνο άμεσων προτεραιοτήτων, το οποίο έχουν παραδώσει στην πολιτική ηγεσία οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Οι μισές από τις προβλεπόμενες δράσεις πρέπει να έχουν εκτελεστεί έως την είσπραξη της δόσης του δανείου που περιμένει η χώρα, τον επόμενο, δηλαδή, μήνα.

Εκτός από τις αλλαγές στον Κανονισμό, στο ίδιο πλάνο, προβλέπονται η θετική λίστα φαρμάκων, οι συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα.

Δ.Κ.
ΙΑΤRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου