Σελίδες

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

"Φασόν" ιατροί αλά ΕΟΠΥΥ ! Άννα Μαστοράκου


Από τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργού Υγείας, ενημερωθήκαμε επίσημα ότι πρόθεση της πολιτείας είναι να καταργήσει το clawback, το οποίο σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, ενδέχεται να καταρρεύσει ως νομοθεσία όποτε τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επειδή λοιπόν τα οικονομικά του κράτους δεν θα αντέξουν σε αυτή την εξέλιξη, προφανώς αναζητήθηκε ο κατάλληλος τρόπος να αποσυρθεί το "χαρτί" που θα κάψει την πολιτική ηγεσία. 

Και να νομιμοποιηθεί το clawback με άλλο όνομα: κούρεμα αλά "φασόν"

Όπως αλλάζει πουκάμισο το φίδι. 

Στα χρόνια της κρίσης και των κλειστών πτωχοποιημένων προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, συνεταιρισμοί ιατρών και εργαστήρια αναφοράς αύξησαν το κύκλο εργασιών τους από την αδυναμία των μικρομεσαίων εργαστηρίων να προμηθεύονται όλα τα αναλώσιμα υλικά που ξεφεύγουν της μέσης ύλης εργασίας τους, για οικονομικούς διαχειριστικούς λόγους επιβίωσης. 

Είναι προφανές ότι ο στόχος της ολοκληρωμένης κατάκτησης της ΠΦΥ από τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου της υγείας δεν έχει εγκαταλειφθεί και έχει επανέλθει δριμύτερη, μεταμφιεσμένη και προσαρμοσμένη στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Με τη συνταγή της υποκοστολόγησης αλά φασόν.

Ο ΕΟΠΥΥ επανέρχεται, αθετώντας επιδεικτικά την αρνητική άποψη του ΠΙΣ και των συλλόγων των εργαστηριακών ιατρών για την υποκοστολόγηση των εξετάσεων, και αδιαφορώντας για την υπεράσπιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και τους κινδύνους που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, η λογική της άκριτης πολλαπλής μειοδοσίας.  


Ο Οργανισμός επιμένει επικοινωνιακά στα επιχειρήματά του, που δεν αντέχουν στον αντίλογο: 
 • Οι τιμές που πληρώνει στην Ελλάδα είναι μεγάλες σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό και φυσικά καλύτερη σχέση τιμής/όγκο. Αυτό το γεγονός διαψεύδεται ρητά από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων και κατά την έρευνα δεν έχει βρεθεί καμία επίσημη πηγή που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. 
 • Δεν υπάρχει καμία μνεία για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα: Οι τιμές των αναλωσίμων αντιδραστηρίων επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% και είναι προϊόντα εισαγωγής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που επιβαρύνουν την εγχώρια αγορά με το κόστος του ρίσκου του χρήματος λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας. 
 • Εξισώνει εσκεμμένα τις εξαιρετικά ανόμοιες υπηρεσίες εργαστηρίου και εργαστηρίων αναφοράς, ισοπεδώνοντας τελείως τις ιατρικές εργαστηριακές υπηρεσίες που παρέχονται προς τους ασφαλισμένους στις ιδιωτικές εργαστηριακές μονάδες και επιδιώκοντας την απρόσωπη βιομηχανοποίηση της πρόληψης και της διάγνωσης του πληθυσμού, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ΠΦΥ. 
 • Αφανίζει τα πάγια έξοδα του εργαστηρίου (ΔΕΚΟ, ενοίκιο, μολυσματικά απόβλητα, ISO, εξωτερικός ποιοτικός έλεγχος, μισθοδοσία, συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, κλπ) και εξαϋλώνει την ιατρική αμοιβή ειδικών υπηρεσιών ΠΦΥ που παρέχονται στο εργαστήριο: αιμοληψία στο εργαστήριο ή κατ'οίκον, οδηγίες προετοιμασίας για την εξέταση, αντιμετώπιση λιποθυμιών ή κρίσεων, λήψη του ιστορικού, διενέργεια προκλητών δοκιμασιών, ποιοτικός έλεγχος αποτελεσμάτων, ερμηνεία των εξετάσεων και επικοινωνία / ενημέρωση του κλινικού ιατρού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κλπ. 
 • Διπλή πτωτική πορεία: Περιορίζει τον όγκο της συνταγογράφησης με την επιβολή των ορίων αναγραφής των εξετάσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράγησης ενώ παράλληλα επιβάλει μείωση τιμών, συνταγή θανάτου για τα μικρομεσαία εργαστήρια. Σημειωτέον ότι στις χώρες του εξωτερικού, η διαπραγμάτευση τιμής με εκπτώσεις υφίσταται όταν υπάρχει αύξηση του όγκου συνταγογράφησης (price/volume). 
 • Η σύγκριση των τιμών με το κόστος στο δημόσιο τομέα στηρίζεται σε μία μελέτη με δεδομένα του 2010, με πολλές παραλείψεις στην εκτίμηση του κόστους λειτουργίας ενός δημόσιου εργαστηρίου. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στο δημόσιο τομέα το 100% της δαπάνης με τιμές ΦΕΚ που είναι μεγαλύτερες από την ασφαλιστική τιμή του ιδιωτικού τομέα, που αποζημιώνεται με το 85% της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ και 15% από τον ασφαλισμένο. Εάν συνυπολογιστεί και το clawback, τότε ομιλούμε για μία εξαιρετικά κακόγουστη φάρσα εκ μέρους του Οργανισμού. 
 • Από τις 694 συνολικά εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης. Το εργαστήριο καλείται να χειριστεί αυτές τις εξετάσεις με ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι ο κύριος άξονας της διάγνωσης. Η δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης αυτών των εξετάσεων αποτελεί στρατηγικό λάθος, καθώς αποτρέπεται η διαδικασία επιβεβαίωσης του αποτελέσματος, καθώς θα είναι εξαιρετικά ζημιογόνος διαδικασία για την εργαστηριακή μονάδα. 

Πτυχία ιατρικής ειδικότητας που χρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό κράτος θυσιάζονται στο βωμό της απελευθέρωσης και της επικράτησης του δίκαιου της επιχειρηματικής ζούγκλας. 

Τα 24 εκατ. που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2014, αποκλειστικά στην Αθήνα προφανώς δεν χόρτασαν το αδίστακτο κεφάλαιο. 

Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές του εγχειρήματος που ευνοεί τις αστικές περιοχές προς όφελος των μεγάλων ομίλων και αποδυναμώνει για άλλη μία φορά τις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές καθώς θα απογυμνωθούν τελείως από υπηρεσίες διάγνωσης. 

Η νέα κατάκτηση του συστήματος : "Φασόν" ιατροί αλά ΕΟΠΥΥ  !


Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Μέλος ΔΣ ΠΙΣ

7 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ κ.ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ <> ΟΛΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ .ΣΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ (ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μάλιστα... αυτά είναι διαπιστωμένα εδώ και πάρα πολύ καιρό.. .. τι προτείνεται να κάνουμε μπορείτε να μας πείτε; και αναφέρομαι στους ιατρικούς συλλόγους και στα συνδικαλιστικά μας όργανα που πιστεύω ότι ηθελημένα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λέει ο ‘άνθρωπος’
  Ένα εργαστήριο θα κάνει 3 κατά μέσον όρο εξετάσεις θυρεοειδή
  Και καμιά 50αριά βιοχημικές ,την μέρα
  Άρα έχουμε και λέμε
  1. FT4 κόστος 2,50 Χ 3 = 7,50
  2. βιοχημικές κόστος 0,70 Χ 50 = 35
  Συνήθως ένα καλά ποσοστό κέρδους ενός μαγαζιού είναι 15-20 % του εμπορέυματος
  Εσείς επειδή σας συμπαθώ σας δίνω 25 % κέρδος σε αυτά που πουλάτε .
  ΑΡΑ
  7,50 + 35 = 42,5 είναι το κόστος Χ 25 % = 10,62 ΚΕΡΔΟΣ / ΜΕΡΑ
  Χωρίς να υπολογίσουμε και τις γεν.ούρων και τις γεν.αιματος ,
  ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ( το κράτος έχει κρίση , δεν θα πετάμε λεφτά εδώ και εκεί και αυτοί να θησαυρίζουν !!! )
  Μικρο/γος - Αθήνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΜΙΛΟΙ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΙ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΑΣΟΝΑΤΖΙΔΙΚΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ,Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ,Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗ/ΠΕΛΑΤΗ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΛΗΝΑΚΙ ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗΜΕΝΟ ΟΡΟ?ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ 5,10 20 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΣΟΝΑΤΖΙΔΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 500 ΚΑΙ ΒΑΛΕ.ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΟΛΑ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝ ISO ΚΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΨΟΓΗ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΚΟΥΕΙ??ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΝΑΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ,ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΕ ΔΕΞΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ,ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ,Ή ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ (ΒΛ.ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ) ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ CONTROL ΕΙΝΑΙ Ο.Κ. Π.Χ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΔΕΝ ΡΟΥΦΗΞΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή