Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Εξευτελιστικές οι αμοιβές των Ψυχολόγων από τον ΕΟΠΥΥ


«Στον πάγο» έχει μπει η συζήτηση σύναψης νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, με τους τελευταίους να έχουν αποχωρήσει επί της ουσίας από το διάλογο καταγγέλλοντας ως αναξιοπρεπείς τους προτεινόμενους όρους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς τους (εδώ).

Ενδεικτική είναι η πολιτική τιμών των συνεδριών με Ψυχολόγο, για την κάθε μία από τις οποίες ο συμβελημένος επαγγελματίας αποζημιώνεται με 2,26 ευρώ. Η αμοιβή αυτή είναι μικρότερη ακόμη κι από την ωριαία αποζημίωση του ανειδίκευτου εργάτη, στα 3,52 ευρώ!

«Η έως τώρα αποζημίωση των διαφόρων ειδικοτήτων αντιβαίνει την ισχύουσα λογική των προσλήψεων και αμοιβών στο Δημόσιο επί των θέσεων Τ.Ε. και Π.Ε., αφού οι αμοιβές ορισμένων κλάδων Τ.Ε. είναι 7πλάσιες των αμοιβών των Π.Ε. Ψυχολόγων» αναφέρει σχετικά η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα. Ειδικότερα, οι πρώτοι αμείβονται με 15 ευρώ και οι δεύτεροι με 2,26 ευρώ. «Η ίδια εργασία (π.χ. Ψυχοθεραπεία) όταν ασκείται από Ψυχιάτρους, Παιδοψυχιάτρους, Νευρολόγους αποζημιώνεται με 15 ευρώ, ενώ όταν ασκείται από Ψυχολόγους με 2,26 ευρώ» συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας το ισχύον σύστημα αποζημίωσης εξευτελιστικό και αντισυνταγματικό.

«Αγκάθι» αποτελεί και το αναχρονιστικό πλαίσιο για τον αριθμό των συνεδριών, που έχει ως αποτέλεσμα να εγγράφονται και να πραγματοποιούν πλασματικές συνεδρίες για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών.

«Στην παράγραφο 2, τα εδάφια Β, Γ και Δ απαιτείται να εκσυγχρονιστούν προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών για την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δηλαδή, οι έως 8 συνεδρίες το μήνα για «ομαδική ή ατομική ψυχοθεραπεία ή θεραπεία συμπεριφοράς» να εξισωθούν με τις 15 συνεδρίες των υπολοίπων ειδικοτήτων» σημειώνει η κα Μπουκουβάλα.

Οι προαναφερόμενες επισημάνσεις περιλαμβάνονται και σε επιστολή που έστειλε ο ΣΕΨ προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, μαζί με άλλες προτάσεις, όπως:

η προσθήκη στον τίτλο της σύμβασης «και λοιπές Ψυχολογικές Πράξεις», εφόσον απευθύνεται σε Ψυχολόγους με άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου που δεν διενεργούν μόνο Ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες,

η προσθήκη στο εδάφιο (i) όλων των προβλεπόμενων πράξεων των ψυχολόγων, ήτοι «Ψυχοθεραπεία (ομαδική, ατομική, θεραπεία συμπεριφορά), εκμάθηση δυσκολιών, Συμβουλευτική γονέων, Ψυχολογική υποστήριξη, ειδική Ψυχολογική εξέταση, Ψυχομετρικός έλεγχος (τεστ νοημοσύνης), εξέταση εκμαθησιακών ανωμαλιών, προβλητικές δοκιμασίες (Rorschach ή TAT)», όπως προβλέπονται στα σχετικά Π.Δ.

η αναπροσαρμογή της εφ’ άπαξ αποζημίωσης ορισμένων πράξεων, όπως των ψυχομετρικών και προβλητικών δοκιμασιών (αποζημιώνονται με 3,42€ και 3,87€ αντίστοιχα), καθώς απαιτείται τουλάχιστον 4ωρη εργασία.

«Ο οικονομικές αυτές μεταρρυθμίσεις δεν απαιτούν νέα επιβάρυνση στον οικονομικό προϋπολογισμό. Απλώς γίνεται δίκαιη ισοκατανομή των προβλεπομένων κονδυλίων» υπογραμμίζει η κα Μπουκουβάλα, εκφράζοντας την ελπίδα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του κλάδου, καθιστώντας τη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια {…} δίκαιη, αποτελεσματική και οικονομικά βιώσιμη τόσο ως προς τους πολίτες όσο και τους επαγγελματίες των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου