Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Η ισχυρή Π.Φ.Υ. η λύση για έξοδο από την κρίση. Ποιος ο ρόλος του Παθολόγου

Γράφει ο Ηλίας Ιωαν Τσέρκης, Παθολόγος, Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Ρόδου, Εκπρόσωπος ΙΣΡ στον ΠΙΣ

Health Report.gr

Στην χώρα με τους περισσότερους ιατρούς παγκοσμίως και την μεγαλύτερη ανισοκατανομή, παρατηρούνται πολλά παράδοξα στην λειτουργία του συστήματος υγείας.
Η διαρκώς αυξανόμενη οικονομική κρίση θέτει ως προτεραιότητα τη μετατόπιση του βάρους της περίθαλψης από τα δαπανηρά νοσοκομεία, στις πιο οικονομικές και προσιτές εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες.

Η οργάνωση ενός συστήματος ΠΦΥ αποτελεί άμεση ανάγκη για την επιβίωση του συστήματος υγείας αρκεί αυτό να γίνει με όρους του μέλλοντος και μακριά από συντεχνιακές και ιδεοληπτικές λογικές.

Στη χώρα μας, οι δαπάνες υγείας ανά κάτοικο ανέρχονται σε 1.663 ευρώ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 28 είναι 2.781 ευρώ.

Μάλιστα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας από το 2007 έως και το 2015 παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο: -0,9% έναντι +1,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συνολικά οι δαπάνες υγείας απορροφούν το 8,2% του ΑΕΠ (9,9% μέσος ευρωπαϊκός όρος).

Πρώτη θέση η νοσοκομειακή δαπάνη αφού καταναλώνει το 47% του ΑΕΠ (31 % ο μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι Εξωνοσοκομειακές δαπάνες 22% (31 % ο μ.ο. της Ε.Ε.)
Η Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας, 1% των πόρων (10 % ο μ.ο. της Ε.Ε)

Το 49,9% του πληθυσμού νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από 1 έως 3 ηµέρες, ενώ περισσότερες από 3 και µέχρι 10 ηµέρες το 35,4%. Αυτά είναι τα κύρια αίτια που αυξάνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη, όπως και η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς προηγουμένως να εξεταστούν από ιατρό της Π.Φ.Υ.

Επιπρόσθετα, η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα καταστήσει αναγκαία την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ποιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, από τη συνεχή μείωση των νοσοκομειακών εισαγωγών για νοσηλεία λόγω χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο για να πετύχουμε την μείωση των εισαγωγών στα Νοσοκομεία θα πρέπει να βελτιωθούν οι παροχές στην Π.Φ.Υ. και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κανόνες που θα υπηρετούμε ευλαβικά όλοι μας.

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει στοιχεία το 2014 όπου αποδεικνύουν πως όσοι συμβουλεύτηκαν ή επισκέφτηκαν ιατρό το τελευταίο έτος , ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο ήταν το 58,8%, ενώ γιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό ανήλθε σε 46,5%,

Τα στατιστικά της υγείας έχουν δείξει πως ο μεγάλος αριθμός των ειδικών δεν βοήθησε στην καλύτερη υγεία των Ελλήνων, αντίθετα συνοδεύθηκε με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανηρών εξετάσεων.
Επίσης, μέσα σε μία 20ετία «κυλήσαμε» ως χώρα από την 4η στη 14η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στη χώρα μας διαθέτουμε 41 Παθολόγους / 100.000 κατοίκους και 28 Γενικούς Ιατρούς /100.000 κατοίκους.
Η σχετική αναλογία οικογενειακών ιατρών στην Ε. Ε. είναι 85 /100.000.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι υπολειπόμαστε 16 οικογενειακούς ιατρούς ανά 100.000 σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ότι αφορά τις ιδιωτικές πληρωμές (out of pocket) με τα νοικοκυριά να δαπανούν σχεδόν διπλάσιες δαπάνες για την υγεία από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό (4,4% στην Ελλάδα έναντι 2,3% στην ΕΕ των 28).

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τα ιατρεία της γειτονιάς όταν δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές.
Θέλει να καταργήσει ιδιωτικά ιατρεία με τη φοροεπιδρομή μέσω του νέου ασφαλιστικού, όταν η ιδιωτική υγεία προσφέρει κομμάτι στο ΑΕΠ και δεν καταναλώνει μονάχα.

Ποιος ο ρόλος του Παθολόγου

Ο Παθολόγος μέσα στον ασφυκτικό κλοιό των ειδικοτήτων έχει πια συρρικνωθεί, σχεδόν εξαφανισθεί.

Η απομόνωση, ανεξαρτητοποίηση και στεγανοποίηση καθεμιάς ειδικότητος είναι τεχνητή και αφύσικη. Για αυτό ο ρόλος του Παθολόγου πρέπει να συζητηθεί και να επαναπροσδιοριστεί. Να γίνει ο μαέστρος στην ορχήστρα κι όχι το τελευταίο βιολί.

Η μόνη λύση στις παρούσες συνθήκες είναι να εγγραφούμε μέλη στην νεοσύστατη εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος. Να συμμετέχουμε στα συνέδρια και στις δραστηριότητες και να έχουμε εκπροσώπηση σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Να ξεκινήσουμε με την ενεργό συμμετοχή μας, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 22-26/2/2017, στο Grand Hotel Palace.

Πρέπει να ενισχύσουμε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με Πρόεδρο τον καθηγητή Δ.Π.Θράκης κ. Ευστράτιο Μαλτέζο, με αντιπρόεδρο τον καθηγητή Α.Π.Θ. κ Απόστολο Χατζητόλιο και γραμματέα τον καθηγητή Δ.Π.Θ. κ Δημήτριο Παπάζογλου, αλλά και τα άλλα μέλη.

Αξίζει τον κόπο ας το προσπαθήσουμε.

Ηλίας Ιωαν Τσέρκης
Παθολόγος
Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Ρόδου
Εκπρόσωπος ΙΣΡ στον ΠΙΣ

10 σχόλια:

  1. Πρώτη θέση η νοσοκομειακή δαπάνη αφού καταναλώνει το 47% του ΑΕΠ (31 % ο μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
    Οι Εξωνοσοκομειακές δαπάνες 22% (31 % ο μ.ο. της Ε.Ε.).
    Αν αναλυω σωστα αυτο σημαινει ότι οταν ενας ασθενής στις μερες που διανυουμε λογω εμπυρετης ιογενους συνδρομης επισκεπτεται ΕΙ νοσοκομειου φευγει με μοξιφλοξασινη και Tamiflu. Οταν επισκεπτεται γιατρο της γειτονιας του το πολύ πολύ να λαβει καμια κλαρυθρομυκίνη. Και αν αυτο συμβαινει σε κατι τοσο απλο σκεψου τι γινεται όταν πρεπει να καμει ΧΜΘ ενας 90 χρονος εδω και τι γινεται όταν και αν λαβει ΧΜΘ στη Γερμανία. Κατα τα αλλα ο ιδιωτικός τομεας ΠΦΥ διωκεται ως ανεπαρκης και κοστοβορος και θελουμε τα ΤΟΜΥ. Με φανταζομαι σε ΤΟΜΥ με 30 ατομα το πρωί απεξω. Θα πεταω τα αντιβιοτικά και τις αξονικές σα σοκολατοπολεμο. Αντιθετως στο Medscape ανακοινωνεται καθε χρονο ο μεσος ορος ασθνών τη βδομαδα που εξεταζει ο ιατρος. Πολυ πολυ μικροτερος . Αν ο ιατρος ΠΦΥ δεν έχει χρονο να εξετασει σωστα τον καθε ασθενή αρχιζουν οι σπαταλες και η αμυντική ιατρική. Ιδιως αν εχει και ενα συστημα συνταγογραφιας που ειναι χρονοβορο και ταπεινωτικά απαραδεκτο πχ καθε εξι μηνες να επαναπροσδιοριζονται τα πρωτοκολλα λες και ο ασθενης θα σταματησει να λαμβανει την αγωγή του (ενταξει φτανουν εξι μηνες θεραπειας με στατινη που θελει και παραπανω. Τι θελει παραπάνω?? Ξαναφτιαξε πρωτοκολλο. Γελοιοτητες που καθομαστε και τις αποδεχομαστε. Γιατι διοτι πραγματικά επιτελουμε λειτουργημα και αυτο εχουμε σαν πρωτο μελημα ολοι μας . Τελικά να γινει καλά ο ασθενής μας . Και ας σκαβουμε εμεις με κασμά και οι αλλοι σε προοδευτικές χωρες με Τurbo Wi-Fi Τρακτερ.
    Eνας παθολογος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θελουν να φτιαξουν το νεο ΙΚΑ με αλλο ονομα,συμφωνω οι παθολογοι μπορει να γινουν οικογενειακοι ιατροι.αλλα δεν ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πραγματικος ανομολογητος στοχος των ΞανθοΠολακηδων Ερυθρων.......Χμερ ειναι να στησουν μια ακομη δημοσιουπαλληλικη γραφειοκρατια μονο για να ικανοποιησουν τις αρρωστημενες ιδεοληψιες τους!Ψευδονται οτι η χρηματοδοτηση των ΤΟΜΥ θα γινει απο ΕΣΠΑ!Τα ΕΣΠΑ δεν πληρωνουν .......δημοσιες δαπανες και δημοσιους υπαλληλους! Ο υπουλος στοχος τους ειναι να βρουν τα κεφαλαια απο την διακοπη των συμβασεων με τους συμβεβλημενους ! Κοινως να ........δημοσιουπαλληλοποιησουν τους ιδιωτες! Θεωρουν λογω ........βλακειας οτι θα εχουν μειωση δαπανων προς τον ιδιωτικο τομεα λογω του οτι πολλες επισκεψεις θα γινονται σε ΤΟΜΥ και θα μειωθουν οι παραπομπες σε ειδικους! Στην πραγματικοτητα δεν εχουν χρηματα για να στησουν δημοσια ΠΦΥ, ουτε καν για να καλυψουν ολο τον πληθυσμο!Ο κοσμος λοιπον θα εχει την δυνατοτητα να συγκρινει τα σταυλαρχεια των ΤΟΜΥ με τους δηθεν 10000 αλλα ντε φακτο.......33000 πληθυσμο ανα ......4 Γενικους Ιατρους και.......2 νοσοκομες με τα εξοπλισμενα ιδιωτικα ιατρεια των συμβεβλημενων με το κανονικο ραντεβου και την ανθρωπινη αντιμετωπιση! Οι δε παραπομπες δεν θα μειωθουν διοτι οι ........πανικοβλητοι ΓΙ μπροστα στις.......ορδες των εξαγριωμενων ασφαλισμενων που οχι εξεταση αλλα ουτε για καλημερα δεν θα εχουν χρονο,θα παραπεμπουν τους παντες α) για να μην......φανε ξυλο!β) για να μην μπλεξουν δικαστικα αφου δεν μπορουν να τους εξετασουν!Τα περι ολιστικης και ......24 ωρης λειτουργιας ειναιαπλα καταγελαστα!Οποτε συναδελφοι υπομονη μεχρι να τα κανουβ νομοτελειακα .......μουακεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ,
    ΑΛΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ;ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
    Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.ΕΤΣΙ
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ,ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ,
    ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΡΑΒΟ ΜΕΓΑΛΕ .....ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ..ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ............6 ΜΗΝΕΣ? ΕΝΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΕΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

      Διαγραφή
  5. Αφου η αναλογια οικογενειακων ιατρων στην ΕΕ ειναι 85/100.000 κι εχουμε 28 γενικους ιατρους ανα 100.000 μας λειπουν 57 γενικοι ιατροι ανα 100.000.Εκτος αν λογω συντεχνιακων συμφεροντων οι παθολογοι αποφασισαν να επαναπροσδιορισουν τους εαυτους τους και να ξαναβαπτιστουν οικογενειακοι ιατροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφού οι παθολόγοι δεν έχουν εκπαιδευτεί ας πούμε στην παιδιατρική πως θα είναι οικογενειακοί ιατροί?Εκτός αν τα παιδιά δεν είναι μέλη των οικογενειών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενω ο γι εχει εκπαιδευτει ..... τι να σου πω ρε φιλε μεγαλη ιδεα εχεις για τον ευατο σου.Ε ρε γελια που εχουμε να κανουμε........
      καρδιολογος χαβαλες.

      Διαγραφή
  7. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΛΑΓΙΑ,ΕΜΠΡΟΣ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣ-ΒΕΒΑΙΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ --Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ
    ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ
    ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ
    ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΟΡΩΝΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ;
    ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
    ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή