Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Τέτοιες προσλήψεις έχουμε ανάγκη;


Εκδόθηκε η προκήρυξη 7Κ/2016 του ΑΣΕΠ, που αφορά 1.666 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. Το θέμα όμως είναι μόλις 7,5% αυτών αφορούν πτυχιούχους ΑΕΙ! Τέτοιες προσλήψεις έχουμε ανάγκη στο ΕΣΥ για να πάμε μπροστά; Τη στιγμή μάλιστα που είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;

Η προκήρυξη πέρασε λίγο στα ψιλά λόγω των εορτών, καθώς δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου. Αναμφίβολα, όμως, είναι πολύ σημαντική, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη σημαντική ανάσα ζωής για το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι άλλες χιλιάδες θέσεις (έχω χάσει τον αριθμό) που επικαλείται συχνά πυκνά η κυβέρνηση ότι έχει κάνει στο ΕΣΥ αφορούν κυρίως επικουρικό προσωπικό ή συμβασιούχους μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρακτικά, οι μοναδικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν από μία παλιά προκήρυξη του… 1995, που είχε κολλήσει επί χρόνια στα δικαστήρια.

Επανέρχομαι στο θέμα μας. Η κατανομή των 1.666 θέσεων ανά επίπεδο εκπαίδευσης είναι η ακόλουθη:
124 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
700 θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης
494 θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
348 θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Θεωρώ απαράδεκτο, λοιπόν, το γεγονός ότι οι θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι μόλις το 7,5% επί των συνολικών. Τη στιγμή, που όλοι γνωρίζουμε ότι – αν εξαιρέσουμε τους γιατρούς – οι πτυχιούχοι ΑΕΙ είναι ήδη λίγοι στα ελληνικά νοσοκομεία.

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πώς κατανέμονται οι θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ανά ειδικότητα:
Διαιτολόγοι 2
Ιατροί φυσικής ιατρικής 19
Κοινωνικής εργασίας 1
Λογοθεραπείας 2
Νοσηλευτικής 65
Φαρμακοποιοί 8
Χημικοί-Βιοχημικοί 15
Ψυχολόγοι 12

Ας αρχίσω από τα θετικά. Είναι αναμφίβολα θετικό ότι περίπου οι μισές θέσεις αφορούν νοσηλεύτριες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Όπως όλοι γνωρίζουν μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ΕΣΥ είναι η έλλειψη νοσηλευτών και δη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Δεν κατάφερα να βρω πιο πρόσφατα στοιχεία. Το 2009, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) απασχολούσε συνολικά 35.420 νοσηλευτές, εκ των οποίων μόλις 2,7% ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), το 46% τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), 41,3 % δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΥ) και το 10% υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ).

Την ίδια χρονιά, η εκτίμηση του δείκτη νοσηλευτές ανά κλίνη είχε κατατάξει την χώρα σε μια από τις τελευταίες θέσεις στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Ο δείκτης είχε τιμή 0,67 όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ ανέρχονταν στους 2,03 νοσηλευτές/κλίνη !

Το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο όταν ο ήδη μικρός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού ανισοκατανέμεται μεταξύ των περιοχών και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Γεγονός το οποίο υποδηλώνει έλλειψη σχεδιασμού και ανυπαρξία κριτηρίων ορθολογικής κατανομής.

Ας έλθω τώρα στα αρνητικά. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν το ΕΣΥ προχωρήσει στον 21ο αιώνα χωρίς βασικές ειδικότητες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως οικονομολόγων υγείας , βιοστατιστικών, πληροφορικών, βιοϊατρικών μηχανικών κ.ο.κ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά τις 700 θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η κατανομή τους είναι η ακόλουθη:
ΤΕ Διατροφής 1
ΤΕ Επισκεπτών Υγείας 8
ΤΕ Εργοθεραπευτών 8
ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων 90
ΤΕ Κοινωνικής εργασίας 8
ΤΕ Λογοθεραοπευτών 6
ΤΕ Μαιευτικής 34
ΤΕ Νοσηλευτικής 403
ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας 98
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1
ΤΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 34

Αναμφίβολα, είναι και πάλι θετικό ότι περίπου το 60% αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό (403 θέσεις). Αλλά και ότι θα προσληφθούν ικανός αριθμός τεχνικών εργαστηρίων, ώστε να αξιοποιηθεί ο ιατρικός εξοπλισμός. Αναρωτιέμαι όμως: πώς είναι δυνατόν να προκηρύσσουμε μόλις 65 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης νοσηλευτών και 403 θέσεις τεχνολογικής;

Δεν θα προχωρήσω σε περαιτέρω ανάλυση στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο αυτές κατηγορίες απορροφούν 842 θέσεις, δηλαδή, περίπου τις μισές είναι από μόνο του ένα μείζον θέμα. Την ώρα μάλιστα που η ανεργία πτυχιούχων ΑΕΙ έχει αγγίξει όρια ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ποσοστό της ανεργίας στους αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης φθάνει το 20,3% (στοιχεία 2015) και το αντίστοιχο ποσοστό των κατόχων διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ανέρχεται σε 13,7%.

Πώς είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τη λειτουργία του δημοσίου και να αντιμετωπίσουμε τη φυγή άξιων ελληνόπουλων στο εξωτερικό, όταν προσλαμβάνουμε αποφοίτους λυκείου και δημοτικού; Αυτούς έχουμε ανάγκη στα νοσοκομεία; Ή μήπως αυτοί είναι οι ψηφοφόροι μας;

Δυστυχώς, άλλη μία ευκαιρία για το ΕΣΥ θα πάει χαμένη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου