Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Και χασάπης και ιδιοκτήτης μικροβιολογικού εργαστηρίου !



Το 25% των εργαστηρίων που σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα ελέγχεται από μη επιστήμονες, ανέφερε στο Iatronet πυρηνικός ιατρός.


Ιδιοκτήτης χασάπικου, επιχειρηματίας που ελέγχει εταιρεία courier με έδρα σε νησί, εστιάτορες…. είναι μερικοί από αυτούς που ελέγχουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας. Πυρηνικός ιατρός με τον οποίο και συνομιλήσαμε, ο οποίος διατηρεί και Πανεπιστημιακή ιδιότητα, ενώ κατέχει και θεσμικό ρόλο σε Σύνδεσμo, μας αποκάλυψε τα παραπάνω, τονίζοντας ότι το 25% των εργαστηρίων που σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα ελέγχεται από μη επιστήμονες!.


Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν άρθηκε ο περιορισμός τα εργαστήρια να τα έχουν κατά 51% ιατροί. Όπως μας ανέφερε, «σημαντικό ποσοστό εργαστηρίων τα έχουν άσχετοι με τον χώρο, οι οποίοι νοικιάζουν μια άδεια μικροβιολόγου, π.χ για 250 ευρώ και χωρίς να δουλεύει εκεί ο Μικροβιολόγος δίνουν αποτελέσματα. Αν δουλεύει εκεί για 6ημερο και δίνει και την άδεια, δίνουν 1.000 ευρώ περίπου (μισθό). Οι εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν… οι κατέχοντες το χρήμα είναι κατάπτυστες και ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική δεοντολογία». 

Και συνεχίζει: Παρατηρείται, εργαστήρια να έχουν ένα μικροβιολόγο να υπογράφει πολλές απαντήσεις καθημερινά. Πρακτικά είναι αδύνατον να ελέγξεις πάνω από 50 απαντήσεις σε 1 ημέρα, να ζητήσεις επαναλήψεις, να δεις μικροσκόπιο κλπ. Και στο ερώτημα του ποιοι τα βλέπουν, απαντά: Χαμηλόμισθοι υπάλληλοι που τελειώνουν κάποια ΙΕΚ ή σχολές χαμηλού επιπέδου και δεν έχουν πολλές γνώσεις.

Η κατάσταση, κατά τον ίδιο, έχει ξεφύγει και κανείς δεν έχει να απαντήσει τίποτα στην αγωνία του ασθενούς... ‘’Την αγωνία του ασθενούς’’, όπως μας είπε, ‘’την κατανόησα όταν έγινα ιατρός. Από τα αποτελέσματά μου εξαρτάται αν θα γίνει σωστή διάγνωση, αν θα πάρει θεραπεία ή όχι, αν θα υποφέρει ή όχι…’’ 

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, οι άσχετοι, που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν την εντύπωση ότι οι αναλυτές είναι αυτόματοι και πατώντας ένα κουμπί παίρνεις αποτελέσματα…. Προφανώς δεν είναι έτσι.. οι αναλυτές θέλουν καλιμπράρισμα, controls, συνεχή ποιοτικό έλεγχο (εξωτερικό και εσωτερικό), συντήρηση κλπ, αλλιώς βγάζουν εντελώς λανθασμένα αποτελέσματα. …Για να γίνει κατανοητό, πρέπει συνεχώς να ορίζεις ποιο «σήμα» αντιστοιχεί σε ποια «τιμή», γιατί τα αντιδραστήρια αλλοιώνονται (πχ οξειδώνονται, επιμολύνονται κλπ), υπάρχουν γραμμικές περιοχές σήματος μέσα στις οποίες μπορείς να μετρήσεις ποσοτικά και αν βγαίνεις εκτός αυτών πρέπει πχ να αραιώσεις το δείγμα κλπ.

7 σχόλια:

  1. Πεστα χρυσοστομε να αγιασεις ,αλλα με τσατσαδες κυβερνωντες εργαστηρια ιατρικης οντοτητας περιμενεις?οχι βεβαια μαλλον κατι αλλο οπως μπορει να καταλαβει ο καθενας μας.Αλλα βλεπεις βαλαμε ΛΟΒΕΡΔΟΥΣ-ΒΟΡΙΔΗΔΕΣ -ΑΔΩΝΗ -ΠΟΛΑΚΗ και καθε λογης ασχετο να ψηφιζει νομοσχεδια εκτρωματα.ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΣ....
    ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ?? ANTI NA ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ
    ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΝΑ
    ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ CLAWBACK KAI ΥΠΟ-
    ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΠΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ
    ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κακό κύριοι συνάδελφοι ξεκίνησε όταν αποδέχτηκαν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας να ασκούν ιατρική δραστηριότητα με τη μορφή επενδύσεως οι κάθε λογής ασχετοι και τυχάρπαστοι επιχειρηματίες. Ολοι οι αναφερόμενοι υπουργοί απλώς χορευουν στον ρυθμό που αποδέχτηκαν/επέβαλλαν και η πολιτεία και τα οργανά μας . Η δεύτερη αιτία του κακού ειναι το οτι επιτρέπεται σε ιατρούς ασχετης ειδικότητας να κατέχουν μετοχές και σε εργαστήρια, κατι το οποίο αντιβαίνει και σε στοιχειώδεις κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά να μήν ξεχνιόμαστε ,ζούμε στη χώρα των παραθυρακίων .Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΡΑΙΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ <> ΠΟΥ ΑΝ ΜΗ ΤΗ ΑΛΛΟ ΕΠΕΙΡΕΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΛΑΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ . ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΑΡΘΟΓΡΑΦΗΣΕΙ?

    ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΑ 250 ΕΥΡΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΌΤΗΤΑ.

    Η ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.......


    ΤΟΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο τα έχει κάνει σαλάτα!
    Έχουμε και λέμε:
    1. Πυρηνικός Ιατρός μιλάει για τα βιοπαθολογικά εργαστήρια, μάλιστα μέλος και «κάποιου Συνδέσμου»?
    2. Πρακτικά είναι αδύνατον να ελέγξεις πάνω από 50 απαντήσεις σε 1 ημέρα, να ζητήσεις επαναλήψεις, να δεις μικροσκόπιο κλπ. .. άρα οι ιδιώτες βιοπαθολόγοι που έχουν πάνω από πενήντα εξεταζόμενους δίνουν λάθος αποτελέσματα?!
    3. Όσο για τα υπόλοιπα οι πιο πολλοί στέλνουν τα δείγματα στα φασονάδικα. Σιγά μην κάνουν και εξωτερικό έλεγχο ποιότητας και....συνεχώς να ορίζεις ποιο «σήμα» αντιστοιχεί σε ποια «τιμή»..........με 20 δείγματα την ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιατι αυτα δεν λεγοννται εστω κ με πληρωμενη καταχωρηση στον τυπο η στην τηλεοραση?γιατι δεχομαστε το φιμωμα καπελωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή