Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ζητούν την παραίτηση Βαρνάβα




Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών η στάση του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Βαρνάβα.

Ο τελευταίος εκπροσωπεί τον κλάδο στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ως εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ, με βάση Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε όταν η παράταξή του είχε την πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ο ίδιος ήταν πρόεδρος. Την περασμένη άνοιξη, όμως, οι αρχαιρεσίες στην ΟΕΝΓΕ ανέτρεψαν τις ισορροπίες επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην παράταξη του κ. Βαρνάβα, ο οποίος κατά συνέπεια δεν επανεξελέγη στη θέση του προέδρου. Παρόλα αυτά διατήρησε τη θέση του στο ΚΕΣΥ, του οποίου η σύνθεση δεν μπορεί να αλλάξει πριν λήξει η θητεία του, που ορίστηκε το Φεβρουάριο του 2016 και είναι 3ετής.

Αν και η γκρίνια από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις δεν έλειπε καιρό τώρα για το «δίπορτο» αυτό, υπήρχε μια ανοχή της κατάστασης δεδομένου ότι ο κ. Βαρνάβας δεν είχε εκλεγεί αλλά είχε διοριστεί στη θέση αυτή. Το κλίμα τελευταία βάρυνε επικίνδυνα, όμως, εξαιτίας της ψήφου του κ. Βαρνάβα σε ψηφοφορία του ΚΕΣΥ για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.

«Αν «και προσκόμισε» όπως μας ενημέρωσε τις θέσεις της Ομοσπονδίας αναφορικά με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών, ψήφισε ενάντια στις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., υπέρ των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών» λέει χαρακτηριστικά η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ). Την ενόχλησή της για την ψήφο αυτή, εξάλλου, έχει εκφράσει και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ).

Ο κ. Βαρνάβας υπεραμύνεται, ωστόσο, της ψήφου του με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να ψηφίζει διαφορετικά στην Ομοσπονδία και διαφορετικά στο ΚΕΣΥ.

«Απαιτούν απ’ όσους εκπροσωπούν την ΟΕΝΓΕ στο ΚΕΣΥ (Βαρνάβας- Λιβαδάς) να ψηφίζουν υποχρεωτικά στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ όχι κατά συνείδηση ή με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, αλλά με βάση τις απόψεις της ΔΗΠΑΚ – ΑΡΣΙ»λέει ο ίδιος, κατηγορώντας τις πλειοψηφούσες παρατάξεις στο Γενικό Συμβούλιο για προσπάθεια επιβολής κομματικής πειθαρχίας σε ένα συνδικαλιστικό όργανο. «Ανάλογες αιχμές αφήνουν και σε βάρος της κ. Παγώνη που συμμετέχει στην 7μελή Επιτροπή Παθολογίας του ΚΕΣΥ» υποστηρίζει περαιτέρω.

Σύμφωνα πάντως με τους επικριτές του κ. Βαρνάβα, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο ΚΕΣΥ οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

«Τον καλέσαμε να παραιτηθεί από εκπρόσωπος της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. στο Κε.Σ.Υ., για να τον βγάλουμε από τη δύσκολη θέση και να σταματήσει να «ταλανίζεται». Μάταιος κόπος. Δεν παραιτείται. Θέλει να εξακολουθεί να εκπροσωπεί την Ομοσπονδία στο Κε.Σ.Υ. και να συνεχίζει, με περίσσιο θάρρος να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της, τις οποίες ανερυθρίαστα αποκαλεί “απόψεις που διακινούνται από παρατάξεις”» αναφέρει σχετικά η ΔΗΠΑΚ.

Κατηγορεί, τέλος, τον κ. Βαρνάβα για συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεων της ΟΕΝΓΕ κι αναρωτιέται με νόημα: «Άραγε τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης του ΜΕΤΩΠΟΥ θα ακολουθήσουν την ηγεσία τους στον ολισθηρό της κατήφορο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου