Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Τα δημόσια νοσοκομεία αγοράζουν σήμερα σε τιμές εποχών πιράνχας

Της Νικολέτας Ντάμπου 
Healthweb.gr

Πολλές φορές έχω γράψει για τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων ότι ήταν κακομαθημένες και ένοιωθαν την ισχυρή κάλυψη του εκάστοτε υπουργού Υγείας . Δεν ενδιαφέρθηκαν αρκετοί απ’ αυτούς για την αποτελεσματικότητα του νοσοκομείου που διοικούσαν και τα οικονομικά του αλλά μόνο για την διατήρηση της θέσης τους.

Μοναδικό κριτήριο επιλογής και παραμονής τους ήταν το πόσοι ‘’ κολλητοί ‘’ εξυπηρετήθηκαν , άλλοι σαν ασθενείς και άλλοι ως προμηθευτές.

Ακόμη και στην κρίση των 8 ετών τίποτα δεν έχει αλλάξει . Ο ν. 4518/ 2018 διαιωνίζει τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν από το 2010 και συνεχώς ανανεώνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου με διαγωνισμό του 2011 ,( διαβάστε εδώ) η σύμβαση συνεχίζονταν μέχρι τον προηγούμενο μήνα . Και αυτό σταμάτησε όχι γιατί ήθελαν να κάνουν οικονομία αλλά είχαν την ‘’εμμονή ‘’ να φύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία και να διοριστούν νέοι δημόσιοι υπάλληλοι . Αν δεν υπήρχε αυτή η ‘’εμμονή’’ , ο Ευαγγελισμός με τον ν. 4518/2018 θα νομιμοποιούνταν να συνεχίζει την σύμβαση που είχε υπογράψει πριν 7 χρόνια με σχεδόν τριπλάσιες τιμές από τις σημερινές .

Το ίδιο μπορούν να κάνουν όμως και άλλα νοσοκομεία είτε σε υπηρεσίες είτε σε υλικά . Να συνεχίζουν να τα προμηθεύονται σε 3πλάσιες τιμές και 10πλάσιες τιμές λόγω ‘’’ δημόσιου συμφέροντος ‘’ . Αντί να κάνουν οικονομία θα συνεχίζουν το καθεστώς ανομίας που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια προμηθευόμενοι υλικά κακής και μέτριας ποιότητας σε πολύ υψηλές τιμές . Δυστυχώς το πάρτυ είναι διαχρονικό απλά σήμερα γίνεται πιο ακριβό αφού αγοράζουν τα νοσοκομεία σήμερα σε τιμές εποχών πιράνχας . Πρέπει να ζήσουν και αυτά …!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου