Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Εικόνα διάλυσης εμφανίζει ο ΕΦΚΑ

Newsroom , CNN Greece

Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων, την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων - συνταξιούχων, τις καθυστερήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης με την καρατόμηση του από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στον ΕΦΚΑ – 14 μήνες μετά τη λειτουργία του – είναι χαώδης με τεράστιες επιπτώσεις στις συναλλαγές ασφαλισμένων, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι καταγράφονται περιπτώσεις όπου συνταξιούχοι πεθαίνουν περιμένοντας να λάβουν την οριστική σύνταξη ενώ σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται 100.000 οριστικές συντάξεις!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και 3 χρόνια καθυστέρησης στην καταβολή της σύνταξης καταγράφεται στους συνταξιούχους που ανήκουν στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης! Αλλωστε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ περιγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο 2018-2020 του φορέα. Ετσι όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο, ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στο έργο του, θα πρέπει να ξεπεράσει σειρά από προκλήσεις και προβλήματα όπως:

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
Η έλλειψη σύγχρονων υποδομών υπηρεσιών επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων.
Η έλλειψη ενοποιημένου ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού.
Ο τεράστιος όγκος φυσικών αρχείων που διαφοροποιούνται ανά φορέα ως προς τη μορφή και τον τόπο διατήρησής τους.
Το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας για τις οργανικές δομές.
Η πολυνομία και πολυπλοκότητα στις κανονιστικές διατάξεις που διέπουν το μεταβατικό στάδιο.
Η ανάγκη της διαρκούς εξειδικευμένης κατάρτισης του προσωπικού.
Η δυσκολία στην αναπλήρωση των έμπειρων υπαλλήλων που αποχωρούν ή πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης (υψηλός βαθμός γήρανσης του προσωπικού).
Η υποστελέχωση περιφερειακών οργανικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου