Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Αντίθετος με το gatekeeping ο ΠΙΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΣ

Αθήνα, 16.04.2018 

Μιχαήλ Βλασταράκος: Ουδεμία συζήτηση προηγήθηκε της εφαρμογής του 

Την αντίθεσή του για τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την εφαρμογή του gatekeeping, καθώς και την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα – επίσημη ή ανεπίσημη - πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εκφράζει ο Π.Ι.Σ. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξαρχής και κατ’ επανάληψη δηλώσει την αντίθεσή του για την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία (gatekeeping). 

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι ως προϋποθέσεις για την θεσμοθέτηση της Π.Φ.Υ. πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός ιατρός (γενικής ιατρικής, παθολόγος, παιδίατρος) πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κ.λπ. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για την Π.Φ.Υ. με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της Π.Φ.Υ. θητείας 5 ετών. 

Ο ΠΙΣ ζητεί την απόσυρση της απόφασης που θέτει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στο Σύστημα Υγείας και την έναρξη διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο αφορά την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και δεν μπορεί να σχεδιάζεται με προχειρότητα. 

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΙΣ 

3 σχόλια:

  1. Προσεξτε συναδελφοι να εκβιασετε καθαρη σταση του Υπουργειου με νεα εγκυκλιο!Το πραγματικο κινητρο των αλητων ειναι να δωσουν πατημα στοτς παρεδρους να μην μας πληρωσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού έτσι έχουν τα πράγματα για ποιο θέμα κάθεστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ΒαρδαροΞανθοΠουλάκηδες?Αποσύρετε λοιπόν την ομάδα διαπραγμάτευσης ,και δηλώστε απερίφραστα ότι μ'αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει κανένας διάλογος.Καθαρές κουβέντες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι ακρως υποτιμητικο για το ιατρικο σωμα να συνεχιζει ο ΠΙΣ τη δηθεν διαπραγματευση.Βεβαια ,ειναι αναμενομενη η σταση αυτη ,αν σκεφθει κανεις οτι δεν στηριξε ποτε τους γιατρους το συλλογομορφωμα αυτο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή