Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Πρόσω ολοταχώς για 51 ΤΟΜΥ στην περιφέρεια - Το χρονοδιάγραμμα και οι προσλήψεις

Προϋπόθεση για τη δημιουργία των μονάδων η πρόσληψη προσωπικού

Healthmag.gr

Παρά τα προβλήματα στελέχωσης των νέων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ΤΟΜΥ, το υπουργείο Υγείας "δεν το βάζει κάτω" και προχωρεί στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων για δημιουργία νέων μονάδων στην περιφέρεια και συγκεκριμένα την Κρήτη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενόσω σήμερα εγκαινιάζεται η 1η ΤΟΜΥ στο Μοσχάτο.

Στόχος είναι η κάλυψη θέσεων εργασίας επαγγελματιών υγείας με την άντληση κοινοτικών πιστώσεων, αλλά και η εξυπηρέτηση της δέσμευσης στα διεθνή φόρα για διασφάλιση της καθολικής κάλυψης υγείας.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας υπέγραψε τρεις αποφάσεις για την ανάπτυξη 51 νέων ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 25 στην Κρήτη, οι 17 στην Πελοπόννησο και οι 9 στη Στερεά Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός των νέων αυτών μονάδων εκτιμάται στα 14,5 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να προσληφθούν σε αυτές, 512 επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις 25 μονάδες στην Κρήτη, ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ και προβλέπει την πρόσληψη 200 επαγγελματιών υγείας, ο προϋπολογισμός για τις 17 μονάδες της Πελοποννήσου ξεπερνά τα 4,7 εκ. ευρώ και προβλέπει την πρόσληψη 204 επαγγελματιών υγείας, ενώ η δημιουργία 9 ΤΟΜΥ στη Στερεά Ελλάδα έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2,5 εκ. ευρώ και προβλέπεται να προσληφθούν έως 108 επαγγελματίες υγείας.

Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό θα συνάπτει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για παράταση των συμβάσεων. Υπεύθυνες για τη στέγαση των νέων υγειονομικών υπηρεσιών είναι οι υγειονομικές περιφέρειες που καλούνται να βρουν χώρους φιλικούς προς τα ΑΜΕΑ, για τη στέγαση των ΤΟΜΥ.

Σημειώνεται στην απόφαση ότι οι ΤΟΜΥ υποχρεούνται να καταρτίζουν ετήσιες εκθέσεις αυτοαξιολόγησης -μετά το τέλος της πιλοτικής λειτουργίας τους , οπότε αναμένεται να ενισχύσουν τα υφιστάμενα δημόσια δίκτυα ΠΦΥ. Οι νέες παρεχόμενες υπηρεσίες των ΤΟΜΥαναμένεται να καλύψουν δωρεάν και με καθολική υγειονομική κάλυψη τον πληθυσμό ευθύνης τους, να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της συνέχειας της φροντίδας υγείας, με ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών υγείας. 

7η ΥΠΕ Κρήτης 

Αναλυτικά ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη 12 ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο (έχουν δημιουργηθεί ήδη 4), 5 στα Χανιά (έχουν γίνει τα δύο), 3 στο Ρέθυμνο (έχει γίνει ένα), από ένα στον Αγ. Νικόλαο και την Ιεράπετρα (δεν έχει γίνει κανένα), ενώ ήδη λειτουργούν οι ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Σητείας.
Συνολικά, από τις 25 προβλεπόμενες ΤΟΜΥ έχουν δημιουργηθεί οι 10. Από αυτές οι δύο του Ηρακλείου παραδόθηκαν τον Νοέμβριο, η μία του Μαλεβιζίου τον Δεκέμβριο, εντός Ιανουαρίου αναμένεται να παραδοθούν αυτές της Χερσονήσου, η 1η του Ρεθύμνου και οι δύο των Χανίων, ενώ η 4η του Ηρακλείου και αυτή της Σητείας θα παραδοθούν τον Μάιο.

6η ΥΠΕ Πελοπόννησος 

Σε ότι αφορά τις μονάδες της Πελοποννήσου, από τις 17 σχεδιαζόμενες έχουν ήδη δημιουργηθεί οι 7. 
Συγκεκριμένα, προβλέπονται 2 στο Ναύπλιο (υπάρχει ήδη μία), 3 στην Κόρινθο (έχουν δημιουργηθεί ήδη οι δύο), στην Καλαμάτα προβλέπονται 5 (έχει γίνει μία), στη Σπάρτη προβλέπονται 2 (έχει γίνει ήδη μία). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτές που είναι έτοιμες, ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 24 Δεκεμβρίου. Επίσης αναμένονται δύο στο Άργος και τις Μυκήνες, και τρεις στην Τρίπολη προβλέπονται και έχουν γίνει από μία σε κάθε περιοχή, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάιο.

5η ΥΠΕ Στερεά Ελλάδα 

Αντίστοιχα, στην Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, προβλέπονται 9 εκ των οποίων οι 5 έχουν ήδη δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα προβλέπονται 4 στη Χαλκίδα (δύο θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και Μάιο φέτος), στη Θήβα προβλέπεται μία που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο μήνα, μία στη Λειβαδιά για την οποία δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δύο στη Λαμία, εκ των οποίων η μία θα λειτουργήσει εντός Φεβρουαρίου, μία στους Δελφούς που λειτούργησε τα Χριστούγεννα.

6 σχόλια:

  1. Ψευτρονια του συριζοmag δεν βαρεθηκατε τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εγχειρημα εχει ηδη καταρρευσει πριν ξεκινησει, οι ασφαλισμενοι συνεχιζουν να εμπιστευονται τους ιδιωτες πρωην ΕΟΠΥΥ γιατρους και ειναι απολυτα λογικο, ποιους να εμπιστευτουν? τα αναλφαβητα καυκασια γεροντια, τους σπηλαιοβιους γεροντες της συμφορας και της καταντιας ή νεους γιατρους στις ΤΟΜΥ χωρις προοπτικη αφου σε 2 χρονια θαναι παλι ανεργοι?? Οι νεοι γιατροι πρεπει αμεσα να εξαφανιστουν απο αυτηυ την χωρα γιατι σε λιγα χρονια θα καθαριζουν τουαλεττες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσοχή στις μέρες ......κανναβοσυντροφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΛΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΑΛΛΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΜΥ. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. ΜΗΠΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;;;; ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληθεια είναι στην άκρη διότι το ομολογούν ! Από τις 270 γυφΤΟΜΥ τέλος του 2016 είμαστε στις .....100 αρχες του 2019!!!

      Διαγραφή
  5. πιο ειναι το προγραμμα γειας του Μητσοτακη? γιατι μαλλον κανουν την Παπιαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή