Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Η μάχη για τη διατήρησή τους! Έρχεται λουκέτο;

Δήμητρα Ευθυμιάδου 15 Απριλίου 2019

Προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr. Κάτι που εντάθηκε μετά τις καταγγελίες ασθενών αλλά και εργαζομένων για τις ατελείωτες ουρές και τον Γολγοθά στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ παρότι πάντοτε παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών με αναμονή ωρών, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες χειροτέρεψαν.

Και αυτό διότι φαίνεται πως ο περιορισμένος αριθμός των φαρμακείων ανά την Ελλάδα, αλλά και το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Δείτε ΕΔΩ τι κατήγγειλαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι: «ΕΟΠΥΥ: Οδύσσεια χιλιομέτρων για να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδος! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται προβληματισμένη για την κατάσταση αλλά και για την ταλαιπωρία των ασθενών, κάτι που άλλωστε βλάπτει και το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Λουκέτο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από τη ΝΔ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, επιχειρούν να ξεκινήσουν την αποστολή φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Από την άλλη οι προαναγγελίες ότι οι ασθενείς θα ενημερώνονται με ένα μήνυμα στο κινητό ότι οι συνταγές τους είναι έτοιμες για να παραλάβουν τα φάρμακά τους, προς ώρας μένουν…εξαγγελλίες, ενώ προωθείται η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι αλλά άγνωστο από πότε. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «ΕΟΠΥΥ: Πως θα στέλνονται σπίτι τα ακριβά φάρμακα των ασθενών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Οι ασθενείς που καθημερινά ταλαιπωρούνται για να πάρουν τα φάρμακά τους είναι εξοργισμένοι, αφού εδώ και χρόνια λύση δε δίνεται.

Από την άλλη η ΝΔ προαναγγέλλει ότι θα βάλει λουκέτο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα θα επιστρέψουν στο αρχικό κανάλι διανομής στα φαρμακεία της γειτονιάς. Κάτι που επανέλαβε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα Γιαννιτσά.

Ο κ.Οικονόμου ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι τα ακριβά φάρμακα γνωστά και ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) θα διανέμονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς αφού θα μπει λουκέτο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως στην περίπτωση διάθεσης των ακριβών φαρμάκων όπως στο παρελθόν, ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση με τον κλάδο των φαρμακοποιών για το ποσοστό κέρδους τους αλλά και τη χρηματοδότηση των φαρμακείων, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι εξαιρετικά ακριβά και μόνο τα μεγάλα φαρμακεία μπορούν να τα προμηθεύονται με μετρητά για να τα διαθέτουν στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου