Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ κατά Υπ.Υγείας για τις κρίσεις γιατρών

Συντάκτης: Virus

Πυρά «εξαπολύουν» ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ κατά του Υπουργού Υγείας για την «ακύρωση» διορισμών για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων στην 1η ΥΠΕ και τη 2η ΥΠΕ λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν οι ιατροί αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 13:00, ενώ διοργανώνεται κινητοποίηση στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός την προσεχή Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει στάση εργασίας αύριο, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη ωραρίου, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ιατρών στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ.

Αντιδράσεις

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ την ενέργεια του υπουργού Υγείας να θεωρήσει ως παράνομες κρίσεις επιλογής γιατρών που έχουν ολοκληρωθεί για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ. της ΕΙΝΑΠ «κατακεραυνώνει» την δήλωση του Υπουργού με την οποία «θεωρεί παράνομες τις 174 κρίσεις επιλογής γιατρών που έχουν ολοκληρωθεί για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα προχωρά ουσιαστικά στην ακύρωση των διορισμών των 208 ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ στο «και ένα» αφού έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες προσλήψεις ήταν αναγκαίες για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων, σύμφωνα με την ομοσπονδία αφού αυτές «ξεπερνούν τις 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς».

Για εμπαιγμό σε βάρος των ιατρών κάνει λόγο η ΟΕΝΓΕ αναφερόμενη στην αναπομπή των κρίσεων που υπέγραψε ο υφυπουργός και σχολιάζοντας ότι «έπαιζε «κρυφτούλι», αποφεύγοντας να ενημερώσει επίσημα την ΟΕΝΓΕ για το τι προτίθεται να κάνει, αν και είχε δεσμευτεί για αυτό στη συνάντηση με την Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στις 2/10».

«Στην πλειοψηφία των θέσεων που κρίνονται υπάρχουν ενστάσεις, οι οποίες οδηγούνται στη δικαιοσύνη για να επιλυθούν» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, η ένωση ζητά να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία για τους διορισμούς όσων ιατρών έχουν κριθεί. Μάλιστα, αίτημα της ΕΙΝΑΠ αποτελεί η επιτάχυνση των διαδικασιών κρίσεως για τους υπόλοιπους ιατρούς και να προκηρυχθούν όσες θέσεις ΤΕΠ χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία.

Παρέμβαση Ξανθού

Επί του θέματος ο απελθών Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός καταλογίζει απραξία τριών μηνών στην νυν ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με τις κρίσεις γιατρών του ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΥΠΕ, «επικαλούμενο «παρατυπίες» στη διαδικασία που ακολούθησαν τα Συμβούλια Επιλογής».

Ο πρώην Υπουργός ζητά διευκρινίσεις για τις «παρατυπίες» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «για εντελώς τυπικούς λόγους το Υπουργείο αποφασίζει να «παγώσει» τους διορισμούς 208 ειδικευμένων γιατρών που εκκρεμούν εδώ και μήνες». Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό οι συγκεκριμένοι διορισμοί μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση των ΤΕΠ «και στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αλλά και των νοσοκομείων των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται αυτή την περίοδο λόγω του προσφυγικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου