Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τραγικές καθυστερήσεις στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Αθήνας! Έρχεται τσουνάμι κινητοποιήσεων

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εικόνα διάλυσης φαίνεται ότι παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, τα οποία μαστίζονται ακόμη από ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Γι αυτό και σε διάφορα Νοσοκομεία της Αθήνας ξεκινούν κινητοποιήσεις, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα. Διαβάστε ΕΔΩ τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για εξρπές προσλήψεις στα Νοσοκομεία: “Έρχονται μόνιμες προσλήψεις εξπρές στα νοσοκομεία! Πότε βγαίνει η προκήρυξη”

Η πλειοψηφία των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) εμφανίζουν έντονα σημάδια εγκατάλειψης, γεγονός που οφείλεται και στην αργοπορημένη ανάληψη καθηκόντων από τους νέους Διοικητές. Χρειάσθηκαν άλλωστε κοντά έξι μήνες για να τοποθετηθούν νέοι Διοικητές στα Νοσοκομεία, ενώ ακόμη πολλοί δεν έχουν αναλάβει καθώς τώρα δημοσιεύονται τα απαραίτητα ΦΕΚ.
Η ίδια εικόνα στο ΕΣΥ

Καθημερινά οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με ατελείωτες ουρές για να εξυπηρετηθούν, οι καθυστερήσεις για μία απλή εξέταση συνεχίζουν να βασανίζουν ειδικά τους χρονίως πάσχοντες, ενώ και το λιγοστό ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Άλλωστε προσλήψεις προς ώρας δεν έχουν γίνει παρά τις δεσμεύσεις, ενώ ταυτόχρονα αποχωρεί η παλιά γενιά του ΕΣΥ με σύνταξη. Δείτε ΕΔΩ όλα τα στοιχεία: «Αδειάζουν τα νοσοκομεία από γιατρούς και νοσηλευτές! Πόσοι φεύγουν»

Παράλληλα τα νοσοκομεία ειδικά της Αθήνας είναι άδεια και εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ειδικευόμενους γιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ, το 20%των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές σε κομβικά νοσοκομεία όπως Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Γ. Γεννηματάς κ.α.

Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία κατακεραυνώνουν τις συνθήκες που επικρατούν, χωρίς ωστόσο να εισακούγονται. Ενδεικτικά σταχυολογούμεορισμένες περιπτώσεις.

Νοσοκομείο Αλεξάνδρας

Ένα από τα μεγαλύτερα γυναικολογικά νοσοκομεία της Αθήνας το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα,αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λόγω των τριτοκοσμικών συνθήκων που επικρατούν στα κτίρια και τις υποδομές.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μάλιστα πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως περιγράφει το Σωματείο των Εργαζομένων, οι θάλαμοι νοσηλείας είναι σε κακή κατάσταση , κρεβάτια χαλασμένα, πλυντήρια -λεβητοστάσιο- μαγειρεία στεγάζονται σε ετοιμόρροπουςχώρους.
Επίσης υπάρχει έλλειψη εξόδων κινδύνου, καμία πυρασφάλεια και καθόλου φύλαξη με συνέπεια να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Νοσοκομείο Σωτηρία

Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει και το Νοσοκομείο Σωτηρία.

Ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του συστήματος υγείας, το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος «Σωτηρία» υποδέχεται τη γρίπη με κλειστές κλινικές λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Σωτηρία το μόνο ειδικό Πνευμονολογικό Νοσοκομείο της χώρας, απαξιώνεται κάθε ημέρα και πιο πολύ. Λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών έκλεισε η 10η Πνευμονολογική Κλινική και εμφανίζονται ράντζα μετά από κάθε εφημερία. Παρότι εγγράφως προειδοποίησαν οι γιατροί πέρυσι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς από ιατρικά λάθη λόγω εξουθένωσης, συνεχίζουν να αποψιλώνουν το νοσοκομείο από γιατρούς, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εργαζομένων, σειρά παίρνει το καρδιολογικό τμήμα καθώς μετακινήθηκαν τρεις γιατροί καρδιολόγοι. Η καρδιολογική κλινική, η Μονάδα Εμφραγμάτων, τα Εξωτερικά Ιατρεία, τα ΤΕΠ λειτουργούν με μεγάλη επικινδυνότητα, όπως σημειώνουν.
Η εικόνα του Σωτηρία χειροτέρεψε τις προηγούμενες εβδομάδες με πρωτοβουλίες της 1ης ΥΠΕ,αφού με απόφαση του Διοικητή μετακινήθηκαν δύο (2) Καρδιολόγοι (Διευθύντρια Προϊσταμένη και Επιμελητής Β΄), στο «Αττικό» Νοσοκομείο και σε Κέντρο Υγείας.


Ένας τρίτος Καρδιολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Λήμνου και καλύπτει εκεί το Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις ιατρών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. «Κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη» επισημαίνουν συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Με ενυπόγραφο έγγραφο, οι καρδιολόγοι ιατροί που υπηρετούν στο Καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, ενημέρωσαν τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη και την Διοίκηση του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας τους κινδύνους.
Αγία Όλγα

Ανάλογη εικόνα και στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα όπου μάλιστα με τις αλλαγές στο σύστημα εφημεριών επιχειρείται να μετακινηθεί μεγάλο μέρος της κίνησης των ασθενών σα μικρότερα νοσοκομεία. Για αυτό άλλωστε οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις.

Το Νοσοκομείο έχει στεγνώσει από γιατρούς, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, να κινδυνεύουν με λουκέτο ζωτικά τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος όπως το αναισθησιολογικό, το ακτινολογικό κ.α. Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα τμήματα του Αγία Όλγα έχουν φθάσει στα όριά τους ,ενώ θα είχαν βάλει ήδη λουκέτο εάν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.


Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία ειδικά της Αθήνας, έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η περίοδος χάριτος άλλωστε που είχε δοθεί στο υπουργείο Υγείας αλλά και στους Διοικητές των ΥΠΕ έχει παρέλθει προ πολλού

2 σχόλια:

  1. "...μαζική παραίτηση 1.000 νοσοκομειακών γιατρών..."στη Γαλλια
    εδω δηθεν διαμαρτυρομαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με εκείνον τον κλαρινοδιαγωνισμο για τους 800 ΟΙ των 1300 ψωρο€ για τον ψευτοχρΕΟΠΥΥ τι έγινε ? Τον......ξανακουσατε ? Ο ΞανθοΚικιλιας πήρε το ......μεσαίο δάκτυλο των νέων ιατρών όπως ο Ξανθοκηφηνας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή