ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Του Νίκου Σακελλαρίου -ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας και υποκατάστασης της κοινωνικής ασφάλισης στον κλάδο υγείας διεκδικούν ευθέως πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς η πολιτεία όχι μόνο έχει «ανάψει πράσινο φως» (με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας) στις διεκδικήσεις των εταιρείων, αλλά επιδιώκει να καταστήσει τις ασφαλιστικές ως βασικούς παρόχους υγείας, αφού η ίδια αδυνατεί να συντηρήσει νοσοκομειακές μονάδες.
Ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις στον χώρο της παροχής υγείας έχουν περάσει πλέον οι ασφαλιστικές, αφού τόσο ο υπεύθυνος Επιτροπής Υγείας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) κ. Δημήτρης Μαζαράκης της Metlife, όσο και ο κ. Γ. Κώτσαλος της Interamerican, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Σαρρηγεωργίoυ θεωρούν ότι πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής με κλάδο Υγείας διεκδικούν ευθέως ότι τον ρόλο του κύριου παρόχου υγείας και όχι τον ρόλο του συμπληρωματικού, όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, το 40% των εισαγωγών ασθενών καλύπτεται πλέον μόνο από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τον συνδυασμό κοινωνικής ασφάλισης (Ταμείων) και ιδιωτικής εταιρείας. Οι ασφαλιστικές πλέον έχουν προχωρήσει σε δύο μεγάλα βήματα υποκατάστασης του κράτους στην παροχή και των τριών βαθμών υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει ξεκινήσει πρώτη η Interamerican καλύπτοντας τους Δήμους Σερίφου, Τήνου, Σίφνου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Ύδρας με ιδιαίτερη επιτυχία, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της άμεσης πρόσβασης του ΕΚΑΒ που εμφανίζεται και τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Βέβαια, το σύστημα αφορά μόνο τους κατοίκους των περιοχών και όχι τους επισκέπτες.
Ασφάλιση
Το δεύτερο βήμα εισχώρησης ιδιωτικών εταιρειών στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης υγείας είναι η διεκδίκηση από τις ασφαλιστικές της ανάληψης και διαχείρισης τμημάτων ή παραχώρησης δωματίων από δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές. Οι εταιρείες ουσιαστικά θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση συγκεκριμένων κλινικών και κατ' αναλογία θα χρηματοδοτούν τη συντήρηση των ξενοδοχειακών υποδομών και τον έλεγχο ιατρικού υλικού του αριθμού των δωματίων που θα τους εκχωρείται. Η ζήτηση για υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία που δεν θα επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα αστικά κέντρα αλλά και εξειδικευμένα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» έχουν γίνει επαφές με το «Γ. Γεννηματάς» (Γενικό Κρατικό), το «Σωτηρία», το «Λαϊκό», τον Ερυθρό Σταυρό και το Αττικό Νοσοκομείο. Επίσης οι ασφαλιστικές ζητούν συνεργασίες με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το ΑΧΕΠΑ και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (Βενιζέλειο) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου