ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΚΑΥΚΑΣΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ 11362
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη
Αθήνα 18/05/2015
Προς: Πρόεδρο ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο
ΘΕΜΑ: Ανασκοστολόγηση ιατρικών πράξεων. Βάση συζήτησης με τον ΕΟΠΥΥ η κατάργηση του Clawback με νομοθετική ρύθμιση
Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,
Σε απάντηση της επιστολής του ΕΟΠΥΥ που κοινοποιήθηκε σε εμάς έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Α) Όπως και στην από 29/04/2015 επιστολή μας προς τον ΕΟΠΥΥ, δεν υφίσταται ανακοστολόγηση αλλά υποκοστολόγηση, που σε 54 εργαστηριακές εξετάσεις είναι πολύ μεγάλη και σε όλες τις άλλες οριζόντια 5%.
Β) Η υποκοστολόγηση αυτή είναι συνέχεια άλλων υποκοστολογήσεων που έγιναν επιλεκτικά στο παρελθόν σε διάφορες εξετάσεις με το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών τιμών του ΕΟΠΥΥ, που υποκοστολόγησαν το κρατικό τιμολόγιο που παραμένει αναλλοίωτο από το 1991. Έτσι π.χ. το Triplex καρδιάς στο κρατικό τιμολόγιο κοστολογείται με 70ευρώ, η ασφαλιστική τιμή του ΕΟΠΥΥ είναι 58ευρώ και φυσικά προ Clawback και Rebate.
Γ) Πουθενά στις απόψεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν αναφέρεται ότι τα εργαστήρια, πολυιατρεία και ιατρεία έχουν κόστος λειτουργίας που δεν συνυπολογίζεται. Έτσι σε μελέτη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) έχει φανεί ότι ένα πλήρως εξοπλισμένο καρδιολογικό εργαστήριο με 8-9 ώρες πλήρους λειτουργίας την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα αν κάνει έλεγχο σε ασθενείς με τις τιμές του ΕΟΠΥΥ (κλινική εξέταση-ΗΚΓ- Triplex καρδιάς-test κοπώσεως-Holter ρυθμού και Holter πιέσεως) απομένει καθαρό ποσό στον ιατρό τον μήνα 1000ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν φόροι και αποσβέσεις παγίων στοιχείων.
Δ) Στις τιμές όλων των εξετάσεων που δίνονται για σύγκριση, ιδίως των απεικονιστικών, από άλλες χώρες δεν αναφέρεται ότι σε πολλές χώρες η γνωμάτευση των ιατρών αμείβεται ξεχωριστά ενώ στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση.
Ε) Η άποψη ότι με την υποκοστολόγηση και το κλιμακωτό Rebate δεν θα υπάρχει Clawback δεν ευσταθεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και κάθε υπέρβαση του αναζητείται με επιστροφή (Clawback) από τους παρόχους. Απλά θα υπάρχει Clawback σε υποκοστολογημένες τιμές, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στ) Η οποιαδήποτε ανακοστολόγηση τιμών πρέπει να γίνει από μηδενική βάση και σε όλες τις εξετάσεις (και όχι μόνο επιλεκτικά σε κάποιες επειδή έτσι οικονομικά συμφέρει τον ΕΟΠΥΥ), με γνώμονα την επιστημονική δεοντολογία και το όφελος των ασθενών σε συνεργασία με όλους τους ιατρικούς συλλόγους, Ομοσπονδίες και επαγγελματικές ενώσεις ιατρών και επιστημονικές εταιρείες και φυσικά αρμόδιο όργανο για την κοστολόγηση των πράξεων και εξετάσεων είναι το ΚΕΣΥ. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν έχει γίνει καμία ανακοστολόγηση από 20ετίας και πλέον.
Ζ) Η κοστολόγηση όποιων νέων πράξεων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που μέχρι τώρα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να βαρύνει ειδικό κωδικό νέων εξετάσεων πλέον του κλειστού προϋπολογισμού, για να μην γίνει εις βάρος των υπαρχόντων εξετάσεων, γεγονός που θα πλήξει ως επί το πλείστον μικρά εργαστήρια, ιατρεία και πολυιατρεία που δεν μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες νέες εξετάσεις.
Η) βάση οποιασδήποτε συζήτησης πρέπει να είναι η με νομοθετική ρύθμιση κατάργηση του επαίσχυντου Clawback και δέσμευση για μη επαναφορά του, με βασικό όρο ότι κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακής εξέτασης ή ιατρικής πράξης που συνταγογραφείται και εκτελείτε θα αποζημιώνεται επί της αξίας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου