ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ
Περιμένοντας τον Καρόνε
Παρά τις προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ για περιορισμό των δαπανών εν τούτοις τα αποτελέσματα από την πρώτη επίσκεψη Καρόνε μέχρι σήμερα είναι επιεικώς πενιχρά. Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ τρέχουν σχεδόν με τις ίδιες ιλιγγιώδεις ταχύτητες πάνω από τα 500εκ. και είναι σίγουρο ότι όταν «ο φίλος μας « ξανάρθη θα υπάρξη σοβαρό πρόβλημα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δυστυχείς ακτινολόγους και μικροβιολόγους.
Τώρα και κάποια χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων προτείνει την θέσπιση απλών πραγμάτων
1) αυστηροποιημένη σύμφωνα με τον παρόντα προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ την σύμβαση που ίσχυε επί διοίκησης Βουδούρη ούτως ώστε οι δαπάνες να γίνουν αναλογικότερες βάσει του budget του ΕΟΠΥΥ. Ένα σύστημα που δούλεψε με ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι την υπουργική απόφαση Σαλμά που απελευθέρωσε την συνταγογράφηση και την εκτέλεση των εργαστηριακών πράξεων οπότε χάθηκε ο έλεγχος.
2) ξεκαθάρισμα του κωδικού των εργαστηρίων και Διαγνωστικών κέντρων της πρωτοβάθμιας από τα εργαστήρια των Κλινικών. Από την στιγμή που παληότερος υφυπουργός Υγείας ο οποίος σημειωτέον ήταν και πρόεδρος ΔΣ κεντρικής κλινικής των Αθηνών μεθόδευσε την ενοποίηση κωδικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας οι δαπάνες εκτινάχθηκαν 30 – 35% επάνω και έκτοτε κανείς δεν μπόρεσε να τις επαναφέρη. Κι’ αυτό γιατί στις κλινικές λειτουργεί το τραγικό φαινόμενο « Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» όπου στην ίδια κλινική ο κλινικός γιατρός με σφραγίδα του προσωπικού ιατρείου του συνταγογραφεί όχι μόνο σε ασθενείς της κλινικής όπως ήταν παληότερα αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς !! και αμέσως η εξέταση εκτελείται στα εργαστήρια.
Γι’ αυτό το λόγο οι αγαπητοί συνάδελφοι των κλινικών δεν επιθυμούν τον διαχωρισμό του κωδικού πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας υγείας.
Εφ’ όσον το σύστημα Υπερσυνταγογράφησης συνεχίζει να δουλεύη με τις ίδιες προδιαγραφές είναι προφανές ότι η μείωση του τιμολογίου ιατρικών πράξεων δεν θα έχη κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που επιτεύχθη είναι να καταργηθή στην ουσία η ειδικότητα του μικροβιολόγου και σχεδόν η ειδικότητα του ακτινολόγου αφού πλέον η λειτουργία μικροβιολογικού ή ακτινολογικού εργαστηρίου καθίσταται ζημιογόνος ενώ οι τρέχοντες μισθοί σε εταιρείες δεν είναι μεγαλύτεροι από 700euro. Έτσι οι ειδικευόμενοι επιλέγουν άλλες ειδικότητες εκτός εργαστηρίου και οι νέοι ειδικευμένοι- όσοι έμειναν – ψάχνουν για μια δουλειά στο εξωτερικό με αξιοπρεπείς όρους.
Σήμερα το πρωταρχικό και το επείγον είναι ο άμεσος έλεγχος των δαπανών. Οι τρόποι υπάρχουν είναι δοκιμασμένοι και με δοκιμασμένα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος
Θ. Γεωργακόπουλος
ΠΡΩΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΦΥΕΣΤΑΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ.ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διαχωρισμός ,στούς κωδικούς των κλινικών ιατρών, κυρίως σε εκείνους που εργάζονται σε κλινικές ,είτε Πανεπιστημιακές είτε άλλες και έχουν και δικά τους ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό,γιατί στην ίδια κλινική θα εργάζεται και κάποιος άλλος γιατρός είτε του ΕΣΥ,είτε χωρίς προσωπικό ιατρείο που θα τον επιφορτίζουν να γράφει αυτός τα παραπεμπτικά τα ρουσφοτολογικά. Θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτούς κλινικούς γιατρούς του ΕΣΥ,θα πρέπει εαν συνταγογραφούν για ασθενή που νοσηλεύεται να γράφεται στο παραπεμτικό ο αριθμός του εισητηρίου,στο νοσοκομείο, σε ειδικό παραθυράκι.Εάν ο ασθενής είναι του εξωτερικού ιατρείου,να έχει περάσει απο το λογιστήριο να έχει πάρει παραπεμτικό για κλινική εξέταση με αριθμό παραπομπής, ο οποίος αριθμός θα γράφεται απο τον κλινικό ιατρό στο ειδικό παραθυράκι που θα πρέπει να έχει το σύστημα τόσο για τη συνταγή φαρμάκων ,όσο και για το παραπεμπτικό εξετάσεων.Το ίδιο και για το εφημερείο.Ετσι θα υπάρχει μιά τάξη στη συνταγογράφηση και στην παραπεμτογράφηση και θα φαίνεται εάν ο ασθενής είναι του νοσοκομείου. Πιστέυω οτι θα περιορίσει πολύ την ασυδοσία .
Για τους γιατρούς που εργάζονται σε νοσοκομείο και έχουν και ιδιωτικό ιατρείο, θα πρέπει να έχουν για τους ασθενείς του νοσοκομείου ενα κωδικό,και να ακολουθούν το ίδιο σύστημα με τους γιατρούς του ΕΣΎ. Για το ιδιωτικό ιατρείο άλλο κωδικό πιστοποίησης στην ΗΔΙΚΑ.
Το αν μετά κάποιος ασθενής με το παραπεμπτικό πάει στο νοσοκομείο για τις εξετάσεις,είναι άλλο θέμα καθώς θα φαίνεται οτι δεν είναι νοσοκομειακός ασθενής.
(Δεν θα έχει αριθμό παραπομπής για κλινική εξέταση σε εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου) Εκείνο που έχει πια σημασία είναι να ξεχωρίζει ο ασθενής, αν είναι η οχι ασθενής νοσοκομείου.