Οι προϋποθέσεις να εξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρα ιατρικού τουρισμού υπάρχουν, οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μεμονωμένες ενέργειες από ιδιώτες.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET.GR
‘’Σε κόκκινο πανί’’ για το Υπουργείο Υγείας έχει εξελιχθεί η γειτονική Τουρκία- και συγκεκριμένα όσον αφορά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει η οικονομία της από τον Ιατρικό Τουρισμό. Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι τα έσοδα της γείτονος χώρας έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, ο παγκόσμιος τζίρος εκτιμάται στα 130-140 δισ. δολάρια το 2015, με διψήφια αύξηση από χρόνο σε χρόνο.
Μολονότι οι προϋποθέσεις να εξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρα ιατρικού τουρισμού υπάρχουν, οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μεμονωμένες ενέργειες από ιδιώτες, μας τονίζουν επιχειρηματίες από τον χώρο της Υγείας, διακρίνοντας ωστόσο μία αλλαγή στην απαθή έως τώρα στάση της πολιτείας.
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με ιδιώτες παρόχους, το Υπουργείο έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια χαρτογράφησης του υγειονομικού συστήματος της χώρας, με το όνομα ‘’ΑΤΛΑΣ Υγείας’’ (εύκολα κανείς μπορεί να ενημερωθεί για αυτόν τον οδηγό στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.gr ή στο www.healthatlas.gov.gr). Σε αυτό πρόκειται να καταχωρηθούν όλοι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης (πανεπιστημιακά). Συνομιλώντας με εκπρόσωπο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, αυτός μας τόνισε ότι κανένας- ούτε από την πλευρά της Πολιτείας αλλά ούτε και ιδιώτης- δεν ξέρει τι πραγματικά παρέχουν οι υγειονομικές μονάδες που λειτουργούν στη χώρα, ποια είναι δηλαδή τα τμήματά τους, τα οποία έχουν υποστεί αλλαγές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης (καταργηθεί ή συγχωνευτεί).
Στο μεταξύ και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών μετά από επιστολή που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα Υπoυργείου υγείας κ. Γ. Μπασκόζο έχει ζητήσει από όλα τα μέλη της, μέχρι 2 Δεκεμβρίου να αποστείλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία των μονάδων που διαχειρίζονται προκειμένου να συμπεριληφθούν στον οδηγό.
Η προβολή των υπηρεσιών υγείας και των παρόχων θα είναι σε 2 γλώσσες, Ελληνική και Αγγλική, και θα είναι διαθέσιμη τόσο για τους Έλληνες ασθενείς όσο και για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας για διακοπές ή ενδιαφέρονται για θεραπεία στα πλαίσια του Ιατρικού Τουρισμού.
Ίσως τελικά, εφόσον προχωρήσουν ταχύτατα και συντονισμένα οι προσπάθειες από την πλευρά του κράτους, να δημιουργηθεί το απαραίτητο εθνικό branding για τον ιατρικό τουρισμό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι αν και αναγνωρίζουν τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση παραμένουν επιφυλακτικοί.
Παρόλα αυτά, συμπληρώνουν ότι ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στους τομείς της αιμοκάθαρσης, της αποκατάστασης, της πλαστικής/ αισθητικής χειρουργικής, της οφθαλμολογίας, της εξωσωματικής και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης και της οδοντιατρικής. Ο στόχος από πλευράς κρατών θα έπρεπε να είναι σε
χώρες με χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας
χώρες με ανεπτυγμένο κατά κεφαλή εισόδημα, πλούσια κράτη, χωρίς οικονομικά προβλήματα
χώρες με αυξημένα ποσοστά ογκολογικών ασθενών
κράτη που ενδιαφέρονται για επιτόπου εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών ή πρακτική άσκηση αυτών σε Ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα.
ασθενείς από χώρες με θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, όπως για εξωσωματική γονιμοποίηση\
κράτη με μεγάλο χρόνο αναμονής, όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Σλόγκαν του Υπουργείου Τουρισμού:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι οι τουρίστες ελάτε Ελλάδα
Εδώ ειναι οι καλοί γιατροί
Που πληρώνονται με μία φασολάδα!