Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ξεκινά η καταγραφή των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα! Τι θα γίνει με τους γιατρούς και τα εργαστήρια

Τετάρτη 6 Ιούνιος 2018
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στην καταγραφή όλων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα προχωρά το υπουργείο Υγείας με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόικα

Και αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει ο δημόσιος τομέας ώστε στη συνέχεια να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που φυσικά προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο ΕΣΥ, δεδομένου ότι φοβούνται παραχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Η καταγραφή θα πρέπει να γίνει ανά Περιφέρεια μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και θα πρέπει να μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για τις υπηρεσίες που απαιτούνται και απουσιάζουν από το σύστημα.

Οι ελλείψεις που θα καταγραφούν αφορούν τόσο τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί, όσο και τις εξετάσεις και τα εργαστήρια τα οποία όπως φαίνεται θα «αγορασθούν» από τον ιδιωτικό τομέα.

Και οι φόβοι των εργαζομένων προφανώς και δεν είναι αστήρικτοι καθώς είναι γνωστό ότι οι δημόσιες δομές σε πολλά σημεία της χώρας, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά Κέντρα Υγείας και Μονάδες δε διαθέτουν ούτε αναλώσιμα υλικά, όπως έχουν καταγγείλει πολλάκις οι γιατροί των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Πάντως αυτό που με σαφήνεια αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι το γεγονός πως όσο θα δημιουργούνται δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ), τόσο θα μειώνονται οι συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Στο μεταξύ όμως κατά την καταγραφή αναμένεται να προκύψουν πολλά κενά σε ιατρικέςυπηρεσίες, δεδομένης και της άρνησης των γιατρών να δηλώσουν ενδιαφέρον τόσο για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ, όσο και για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Κάτι που φυσικά προκαλεί προβληματισμό στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας.



Η λήξη των συμβάσεων στο τέλος Ιουνίου θεωρείται από τον ιατρικό κλάδο ως εκβιαστικόδίλημμα, γι αυτό και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

1 σχόλιο: