August 8, 2018
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ - paron.gr
-Συνταξιούχοι: Ρύθμιση που θυμίζει χρονοχρέωση σε πάρκινγκ παρά υπηρεσίες Υγείας
Ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, για τον οποίο διαμαρτύρονται οι ιατρικοί σύλλογοι, όλες οι ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των κέντρων υγείας, οι συνδικαλιστές γιατροί που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ασφαλισμένοι, οι οργανώσεις των συνταξιούχων, ενώ τον απαξιώνουν και οι ίδιοι οι γενικοί γιατροί.
Τον υποστηρίζει σθεναρά μόνον το κομματικό επιτελείο του υπουργείου Υγείας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το κεντρικό προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι οι νόμοι του θα είχαν πάντα την ευρύτερη λαϊκή συναίνεση!
Παρ’ όλα αυτά, ο θεσμός ξεκίνησε με τη λήξη των παλιών συμβάσεων των 2.500 παθολόγων και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία νέων, που αποτελούν μια αναπαλαίωση του παλιού συστήματος, με πρόσθετες όμως ταλαιπωρίες και επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους.
Ωστόσο είναι προφανής η αναπηρία του νέου συστήματος, αφού στις ΤΟΜΥ απαιτούνται 1.195 οικογενειακοί γιατροί και υποβλήθηκαν μόνον 583 αιτήσεις -παρά τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας εδώ και έναν χρόνο-, ενώ για τις 2.800 θέσεις συμβασιούχων οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 650. Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας πώς με αυτόν τον αριθμό θα εξυπηρετηθούν δωρεάν οι 10.000.000 πολίτες.
Βέβαια το κομματικό επιτελείο του υπουργείου Υγείας βρήκε την εύκολη λύση, υποχρεώνοντας με εγκύκλιό του τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους των κέντρων υγείας να δεχθούν τις εγγραφές των πολιτών ως οικογενειακοί γιατροί. Οι ίδιοι όμως μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη, οπότε και εκεί είναι ακόμη ρευστά τα πράγματα.
Ωστόσο το νέο σύστημα περίθαλψης υποκρύπτει επιπλέον ταλαιπωρία και επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Αναλυτικότερα, η νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς αυξάνει τον αριθμό-πλαφόν των επισκέψεων από 200 σε 352, αλλά ορίζει ότι το καθημερινό ωράριο υποδοχής θα είναι τετράωρο, με μέγιστο χρόνο για τον κάθε ασφαλισμένο τα 15 λεπτά.
Έτσι, λοιπόν, ο γιατρός με το ρολόι στο χέρι θα εξετάζει και θα γράφει φάρμακα και ο ασθενής -που συνήθως είναι συνταξιούχος- θα προσπαθεί στον ίδιο χρόνο να κατανοήσει τους ιατρικούς όρους για την πάθησή του και πώς θα πρέπει να παίρνει τα φάρμακα του. Το τετράωρο του συμβεβλημένου γιατρού δεν θα επαρκεί ώστε να δει τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών, οπότε θα τους παραπέμπει για εξέταση εκτός ωραρίου με επιπλέον επιβάρυνση 10-20 ευρώ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων, «πρόκειται για ρύθμιση που θυμίζει χρονοχρέωση σε πάρκινγκ παρά υπηρεσίες Υγείας».
Παράλληλα, όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου τη δαπάνη επίσκεψης.
Να θυμίσουμε ότι -όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα ρεπορτάζ στο «ΠΑΡΟΝ»- είναι υποχρεωτική η εγγραφή του ασφαλισμένου σε έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αποτελεί τον «κόφτη» (gatekeeping τον ονομάζουν διεθνώς) για να παραπεμφθεί ο ασθενής σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Έτσι ο κάθε ασθενής θα αναγκάζεται, με δική του επιβάρυνση, να εξεταστεί από εξειδικευμένο γιατρό.
Όμως, μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις διαμαρτυρίες για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, γνωστοποίησε ότι το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019, αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.
Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή σε όλες τις μονάδες της πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία) και δευτεροβάθμιας περίθαλψης (νοσοκομεία).
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει καλέσει τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μέλη του να διακόψουν την παροχή των υπηρεσιών τους μέχρι την επίσημη διαβεβαίωση ότι οι εκτελεσθείσες ιατρικές επισκέψεις θα αποζημιωθούν, τονίζοντας ότι «δεν έχει δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για να καλυφθεί ο πληθυσμός και η περίθαλψη των πολιτών είναι στον αέρα».
Ξανθοκηφηνας: λαθος κανετε! Δεν αρμενιζουμε εμεις στραβα! Ο.. ....γυαλος ειναι στραβος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟικογενειακοι ιατροι ενος συστηματος της Ρουμανιας του μεσοπολεμου του αιμοσταγη παραφρονα Νικολαε, αποτεινοναι προφανως σε ανοήτους οι οποιοι οταν δουν την καταστροφη του ιατρειου τους, θα λακίσουν κι αυτοι, ομως θα εχουν χασει ενα ολοκληρο χρονο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήταν όλοι έξυπνοι σαν εσένα θα είχαν ένα ιατρείο να φυσάει. Δεν θα ασχολούντο με τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ. Θα ήταν μεγαλογιατροί στο παλάτι τους. Εσύ τώρα φιλέσπναχλε μην τους λυπάσαι. Και αυτοί χρειάζονται στη κοινωνία και σιγά σιγά θα τα καταφέρουν να ζήσουν όπως τόσοι άλλοι.
Διαγραφή