Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Οι νέοι ιατροί στην Ελλάδα, παιδιά του braindownthedrain

Γράφει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Μέλος του ΔΣ ΠΙΣ και Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Healthreport.gr

Με το πτυχίο στο χέρι ο νέος ιατρός ο οποίος έχει αφιερώσει ατελείωτες εργατοώρες σε εξαντλητικό διάβασμα σύμφωνα με το αυστηρό πρόγραμμα σπουδών των εγχώριων ή ξένων πανεπιστημίων, βγαίνει στην αγορά εργασίας της χώρας μας, αναζητώντας επιτέλους στα 24-25 του χρόνια, οικονομική απολαβή που να αναλογεί στις σπουδές του.

Οι άνδρες μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους και οι γυναίκες άμεσα, αρχίζουν να αναζητούν κενή θέση ειδικότητας σε νοσοκομεία αφού πρώτα λάβουν πληροφορίες για την ποιότητα της εξειδίκευσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις εργασιακές συνθήκες.


Με την ανάληψη των καθηκόντων στο νοσοκομείο επιλογής τους, η πρώτη ψυχρολουσία έρχεται όταν καθίσταται αντιληπτό ότι λόγω έλλειψης μόνιμου ιατρικού δυναμικού, η ανάληψη καθηκοντολογίου και της αντίστοιχης ευθύνης είναι σχετικά άμεση, χωρίς ικανό μεταβατικό στάδιο εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Το μεγάλο «κουπί» ξεκινάει με το «καλημέρα», συνοπτικά και χωρίς προκαταρκτικές διαδικασίες. Χωρίς καλά καλά να συνειδητοποιήσει ο/η νέος/α ιατρός πως λειτουργεί το Νοσοκομείο, κατά που πέφτουν τα διάφορα τμήματα, ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία στη λήψη ιστορικού, στη διαδικασία εισαγωγής, πως δίδονται οι βεβαιώσεις, κλπ., αναλαμβάνει πλήρη δράση.

Εκτός των ιατρικών υπηρεσιών, συνήθως φορτώνονται με αλλότρια καθήκοντα γραμματείας, διοικητικά, τραυματιοφορέα, νοσηλευτή, χωρίς να τελειώνει ποτέ ο λογαριασμός που φορτώνεται στο Ελληνικό φαινόμενο του ειδικευόμενου "πολυεργαλείου". Σε περίπτωση παράλειψης ή λανθασμένης διαδικασίας, σαφώς είναι το πρώτο εξιλαστήριο θύμα που θα του φορτωθούν όλες οι κακοδαιμονίες του συστήματος.

Οι ειδικευόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία είναι πλέον είδος πολυτελείας. Σε πολλά τμήματα νοσοκομείων υπάρχουν ελάχιστοι ειδικευόμενοι ή όταν υπάρχει επαρκής αριθμός, η ταχεία εναλλαγή στις βάρδιες, τα απανωτά ξενύχτια, οι δραματικές συνθήκες στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων είναι τέτοια, που χάνεται η έννοια της ημέρας που φεύγει και του χρόνου που κυλάει.

Οι επιμελητές και οι διευθυντές ΕΣΥ είναι κατά μέσο άνω των 50 ετών και δεν έχουν αντοχές να τραβήξουν το κουπί της λαοθάλασσας που κατακλύζει τα εξωτερικά ιατρεία στις εφημερίες των νοσοκομείων στις πόλεις ή στην επαρχία.

Με το ακουστικό στους ώμους υπάρχει στρες διαρκείας, απίστευτο τρέξιμο από τμήμα σε τμήμα, από εξωτερικά ιατρεία στην κλινική και ανάποδα, με την απαραίτητη εγρήγορση για την αντιμετώπιση κάθε επείγοντος ή έκτακτου περιστατικού. Όπου υπάρχουν ειδικευόμενοι ιατροί, ειδικά σε νοσοκομεία αιχμής, σέρνονται διαρκώς κατάκοποι και ψυχολογικά εξουθενωμένοι. Αγκαλιά με το απίστευτο αίσθημα ευθύνης την ώρα της λήψης αποφάσεων, όπου συνήθως η μοναξιά και η ανασφάλεια πνίγουν τους τόνους εργατοωρών διαβάσματος και περιορισμένης εμπειρίας.

Συνθήκες γαλέρας, αντεγκλήσεις με ασθενείς ή συγγενείς ασθενών, επεισόδια ξυλοδαρμών, όπου συνήθως οι μάχιμοι νέοι ιατροί γίνονται αποδέκτες της οργής των πολιτών για τις καθυστερήσεις, ολιγωρίες και ελλείψεων του συστήματος, χωρίς να υπάρχει πολλές φορές προσωπικό ασφαλείας και τήρηση των όρων ασφαλούς προστασίας του εργαζόμενου προσωπικού από το Νοσοκομείο.

Σε αυτό το περιβάλλον, προσβλητικές δημόσιες δηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα περί οκνηρίας, ανομίας, εκμετάλλευσης και μαζικής διαφθοράς των ιατρών του ΕΣΥ επικάθονται ως η τελευταία σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής των σκληρά εργαζόμενων ιατρών, που κατασυκοφαντούνται με οριζόντιο και βάναυσο τρόπο.

Απαξιωτική αμοιβή για την προσφερόμενη εργασία, κοινωνική ζωή περιορισμένη από την εξάντληση και την αϋπνία, φιλίες ελάχιστες, το δικαίωμα στη σχέση και στην οικογένεια, μακρινό και απρόβλεπτο.

Ενώ είναι εξαιρετικά μεγάλο το εργασιακό φορτίο, προκύπτει αιφνιδιαστικά πολιτική πρόταση νέου, αρκετά αυστηρού εκπαιδευτικού προγράμματος ειδίκευσης που οραματίζεται το ΚΕΣΥ, με εκπαίδευση στην "ευθύνη", που θα απαιτεί τη δημιουργία κυλιόμενων ιατρών-νομάδων από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, αναστατώνοντας την οικογενειακή ζωή των νέων ιατρών που θα περιφέρονται ασύστολα προκειμένου να ολοκληρώσουν την εξειδίκευσή τους.

Μετά από θητεία περίπου 4-7 ετών στο νοσοκομείο επιλογής ή σε διαφορετικά νοσοκομεία, με ενδιάμεση επιλογή παραμονής στο νοσοκομείο σε καθεστώς «παρατασιακού» ειδικευόμενου για 2 έτη, έρχεται η πολυπόθητη ώρα της εξέτασης, που δίνεται γραπτώς και προφορικώς σε εκτενή εξεταστέα ύλη αφού αφορά το σύνολο του αντικειμένου της ειδικότητας. Με την επιτυχή έκβαση στις εξετάσεις και τη λήψη του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, αρχίζει ένας νέος κύκλος ταλαιπωρίας και ανασφάλειας. Και τώρα, τι;

Αρχίζει ο κύκλος της επιστημονικής ομηρίας με θέση εργασίας επικουρικού τύπου ή με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ όπου το κράτος έρχεται να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του με ελαστικού τύπου συμβάσεις. Για τους ιατρούς με ειδικότητα παθολογίας, γενικής ιατρικής και παιδιατρικής, προσφέρεται και η προκήρυξη των ΤΟΜΥ για 2 χρόνια ή σύμβαση ιδιωτικού ιατρείου με τον ΕΟΠΥΥ για ένα χρόνο.

Οι νέοι ιατροί που έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον χωρίς γραφείο, καρέκλα, υπολογιστές, υγειονομικό υλικό, κλπ. και παλεύουν μόνοι τους με το τέρας της γραφειοκρατίας. Από την άλλη είναι δυσθεώρητα τα έξοδα υποδομής και λειτουργίας ενός νέου ιατρείου που δύσκολα καλύπτονται από την περιορισμένη επισκεψιμότητα των πολιτών ή από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ.

Η πολιτεία εκμεταλλεύεται ασύστολα την επαγγελματική ανασφάλεια του νέου ιατρού, αδιαφορώντας για το αναφαίρετο δικαίωμα του να έχει ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Είναι τρανό το παράδειγμα των επικουρικών ιατρών, οι οποίοι εξυπηρέτησαν το δημόσιο σύστημα υγείας για πάνω από 2 έτη, καλύπτοντας πάγιες και τακτικές ανάγκες, για να εισπράξουν στη συνέχεια την αδιάφορη αναγγελία της βέβαιης λύσης της σύμβασής τους, με μόνη προσδοκία την υπόσχεση για αποζημίωση τμήματος των μισθολογικών μνημονιακών περικοπών και τις επερχόμενες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων του ΕΣΥ που έρχονται όμως με το σταγονόμετρο.

Η τάση επιδείνωσης του φαινομένου αποδυνάμωσης τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μεγάλο εργασιακό φορτίο που επιμερίζεται στους υπηρετούντες ιατρούς και το τεράστιο κενό που δημιουργείται από τη συνταξιοδότηση έμπειρων συναδέλφων χωρίς την ταυτόχρονη εκπαίδευση των νεώτερων ιατρών. Σε μία διετία αναμένεται η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ιατρών με νοσοκομειακή εμπειρία 35-40 ετών. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς, της προοπτικής αναζωογόνησης του ΕΣΥ και ο μοχλός αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης.

Έχοντας υπόψη ότι 18.000 νέοι ιατροί έφυγαν στο εξωτερικό, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού στη χώρα μας, αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η πολιτεία κάνει ότι περνάει από το χέρι της να οδηγήσει σε άτακτη έξοδο και αυτούς που επέλεξαν να μείνουν Ελλάδα.

Χιλιάδες προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας αναγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό της χώρας πρόσφατα στη ΔΕΘ χωρίς να γίνει καμία ειδική αναφορά στην πλήρωση 5.000 κενών θέσεων στο ΕΣΥ ενώ υπήρξε αναγγελία ότι από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούνται κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα. Αλλοπρόσαλλη κυβερνητική προσέγγιση σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να τονίζει εμφατικά ότι μεροληπτεί υπέρ του δημοσίου τομέα.

Τα «μυαλά» φεύγουν από τη χώρα μας πλήρως συνειδητοποιημένα από ένα άκρως τοξικό περιβάλλον όπου συχνά δεσπόζουν και φαινόμενα κακοποιητικής ιεραρχίας, bullying, «εντέλλεσθε» και καταστροφικής ηγεσίας που εξωθεί σε παραίτηση πολλούς νέους ιατρούς από τις θέσεις που κατέχουν.

Τα «παιδιά του brain drain» που έφυγαν μπορεί κάποτε να γυρίσουν φρέσκα και προικισμένα με αξιόλογες περγαμηνές, ανεκτίμητη εμπειρία και πολύτιμη τεχνογνωσία. Τα παιδιά του braindownthedrain που έμειναν Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα, μέσα σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο απαξίωσης και ενεργειακής αποστράγγισης. Στο χέρι της πολιτείας είναι να πάψει να τους εμπαίζει, να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να αξιολογήσει τα προσόντα τους, να τα πριμοδοτήσει και να τα αξιοποιήσει προς όφελος μίας δυναμικής αναζωογόνησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

26 σχόλια:

  1. Πλωρωστε ρε κοπριτες τους γιατρους αξιοπρεπως , αλλιως θα μεινετε με τα καυκασια γεροντια και τους απανταχου αξιολύπητους και απαξιωμενους γιατρους της συμφορας.Πλώρωστε τους ιδιωτες πρωην ΕΟΠΥΥ γιατρους να μπουν στο συστημα, γιατι τα καυκασια γεροντια καποια στιγμη θα αποσυρθουν, εκτοσ απο την αγραμματοσυνη τους και την ανεπαρκεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΕ ΓΙΑΤΡΑΡΑ.

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΡΑ ΜΟΥ,ΤΟ ΧΑΠΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑΡΧΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΔΙΟΤΕΥΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ?ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥΥΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ,ΚΘΗΓΗΤΑ ΜΟΥ

      Διαγραφή
    3. Συριζοχαφιε 4.46 δεν εχω αναγκη τον χρΕΟΠΥΥ για αυτο εγραψα την κλαρινοσυμβαση σας στα φρυδια μου! Τσακο και 72 σεντσια απο τον Καρανικα συριζοφτωχαδακι!

      Διαγραφή
  2. Ξανθοκηφηνας: ολα......τελεια......εχουμε τα ανειδικευτα καυκασια γεροντια ! Τι αλλο θελουμε για τις γυφΤΟΜΥ μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΥΚΑΣΙΕ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕ.

      Διαγραφή
    2. Καθαριστρια 8.55 τα καυκασια γεροντια δουλευουν μαζι σου στην γυφΤΟΜΥ!

      Διαγραφή
  3. Για την πολυ πιο αγρια εκμεταλλευση των νεων ιατρων απο τις ιδιωτικες κλινικες, οπου για να υπαρξει ασφαλιση προαπαιτειται και η συμμετοχη στις εφημεριες, οπου ανεξιδικευτοι ιατροι δουλευουν ως εξιδικευμενοι στις ΜΕΘ των ιδιωτικων νοσοκομειων θα πουμε κατι ή απαγορευεται απο τους ομιλους κι εχει ετσι επιβληθει σιωπη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως να σκεφτόσουν γιατί καταλήγουν στα ιδιωτικά;Συνήθως την αιτία κοιτάμε και όχι το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
  4. Όσοι κάθονται στην Ελλάδα είναι είτε πολύ χαμηλού επιπέδου,που στο εξωτερικο δεν θα μπορούν να σταθούν,είτε τρωκτικά που λαθρόβια ζουν στις ζώνες των ΤΟΜΥ,ΕΟΠΥΥ,ΕΣΥ,είτε γιατροί-θύματα των 2 προηγούμενων κατηγοριών.
    Αν έχουν λίγο μυαλό πρέπει να φύγουν αμεσα,και στο εξωτερικο οι θέσεις γεμίζουν.
    Αλλιώς,είναι άξιοι της μοίρας τους,αν σου αρέσει να σε μεταχειρίζονται σαν σκουλήκι,δεν φταίει αυτός που σε μεταχειρίζεται έτσι,φταις εσυ που το ανέχεσαι.
    Απλά πράγματα,
    Τι δεν καταλαβαίνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλακόμουτρο 2.57 από μια ηλικία και μετά με παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσεις νέα αρχή!

      Διαγραφή
    2. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΝΕΙΣ ΣΕ ΛΕΝΕ ΘΕΟ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΧ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ.ΣΕ ΑΜΟΛΑΝΕ -ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ.ΑΝ ΚΑΤΣΕΙ Η ΣΤΡΑΒΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ.ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝΚΑΙ ΣΕ ΓΑ.....ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.ΕΞΑΡΤΑΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΣ

      Διαγραφή
  5. Μας τελείωσαν και οι ρωσοκαυκασιοι,
    Θα φέρουν από μπαγκλαντεσιανό χώρο.
    Παίζει και από Σομαλια,μάγο χωριού,
    Σαμανους,βουντού,κτλ...
    Έλληνες ασθενείς,δεν μπορείτε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σας να φανταστείτε τι σας περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 2/3 ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ.ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ MD ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

      Διαγραφή
    2. 8:59 να πεις στα αφεντικά σου ότι δεν ξέρουν τι στους γίνεται. Προ συριζα οι γιατροί έφευγαν μετά την ειδικότητα. Τώρα φεύγουν μετά το πτυχίο γιατί η ειδικότητα στο εξωτερικό τους εξασφαλίζει καλύτερα εργασιακά δικαιώματα μετά (στο εξωτερικό εννοείται). Όσο για τους γιατρούς που περισσεύουν να σου θυμίσω ότι έχουν πάει άπατες όλες οι προκηρύξεις για ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΟΙ του υπουργείου.

      Διαγραφή
    3. Ηλιθιε 8.59 ειμαστε στους - 18000 γιατρους!

      Διαγραφή
  6. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικη τοποθέτηση, Πρόεδρε ! Εύχομαι κάθε επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Igo dulepsi giftomi ke gia piato fasulada
    Natasa ashetidi syrizohafiedasvili

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Davarits doctor kiego apo georgia sfougarisei kai iatreio meta parakalesi kyria mastorakova diorisi tomy .svetlana tsiprashvilli

      Διαγραφή
  9. Προεδρε καλη επιτυχια. Με γυρισες 22 χρονια πισω. Οχι ότι αλλαξαν και πολλα πραγματα. Το κουπι κουπι ως ειδικευομενος παθολογος. Αλλα όταν τελειωνες το γολγοθα της ειδικοτητας ανοιγε ενας ελπιδοφορος οριζοντας στην πατριδα σου. Τωρα το απολυτο μηδεν για τους νεους γιατρους. Περιμενουμε λοιπον την ελπιδα. Οι γιατροί οπως πολυ ευστοχα περιγραφεις το καθηκον τους το κανουν και με το παραπάνω. Οι πολιτικες ηγεσίες ομως ειναι μακρια απο την πραγματικοτητα. Εχουμε λεει πολλους γιατρους ανα κατοικους σε σχεση με αλλες χωρες. Και τοτε γιατι κοπτωνται οι αλλες χωρες να αυξησουν τους γιατρους τους καλόντας τους δικους μας που μας περισσευουν. Και ετσι αδειαζουν τα δικα μας νοσοκομεια και υπολειτουργουν. Με πολιτικες αθλιες και μιζερες. Να κρατουν το κοσμακη υποδουλο της βλακειας τους. Κατι επιτελους πρεπει να αλλαξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εάν επιτέλους καταλάβουμε τα λάθη στο θέμα εργασιακό περιβάλλον του γιατρού στην Ελλάδα, τότε υπάρχει ελπίδα να διορθωθεί η κατάσταση.
    Τα λάθη είναι πολλά και δυστυχώς δεν έχουν γίνει αντιληπτά.
    Για το ΕΣΥ διαβάζω στο άρθρο το ότι οι ειδικευμένοι που υπηρετούν,είναι 50-65 χρονών και δεν έχουν κουράγιο για τρέξιμο.Και αμέσως θα έπρεπε να τεθεί η ερώτηση.Τι ηλικία θα έπρεπε να έχουν; Η απάντηση πανεύκολη. Θα έπρεπε να ήταν 35-45 περίπου οι επιμελητές Β. 45 -55 χρονών οι επιμελητές Α και 55-65 οι διευθυντές. Και θα έπρεπε να είναι σε μορφή ηλικιακής πυραμίδας.Πολλοί επιμελητές Β, λιγότεροι οι Α και ελάχιστοι οι διευθυντές ανάλογα του μεγέθους της κλινικής-τμήματος. Και αυτό να ισχύει για πάντα. Αυτό επιτυνχάνεται μόνο αν καταργηθεί η μονιμότης στο ΕΣΥ. Μόνο αν οι θεσμοθετημένες θέσεις στα νοσοκομεία ανά βαθμίδα προκηρύσσονται με σωστά για την κάθε βαθμίδα κριτήρια και αξιοκρατικά καταλαμβάνονται απο συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Θα μπορούσε να είναι 5/ετία για 2 θητείες ανά βαθμίδα. Μετά θα διεκδικούσε ο γιατρός άλλη θέση σε άλλη βαθμίδα στο ίδιο η σε άλλο νοσοκομείο. Με αυτό το σύστημα δεν θα γίνουμε όσοι θα ζούμε μετά από κάποια χρόνια στο ίδιο έργο θεατές.Να υπάρχουν σερνόμενα γεροντάκια για εφημερίες και να μην αντέχουν στο τρέξιμο.
    Αλλά αντί να προωθηθεί μιά τέτοια πρόταση απο τους συνδικαλιστές, λένε ακριβώς το αντίθετο για μόνιμες προσλήψεις και στεναχωρούνται που γίνονται με το σταγονόμετρο... ένω θα έπρεπε να μην γίνονται καθόλου.
    Στο έξωτερικό στα νοσοκομεία υπάρχουν μόνιμοι γιατροί; Εκεί πως εργάζονται; Αλλά εκεί δεν έχουν τη στρεβλή και λάθος επιδίωξη της σταθερής εργασίας. Εκεί ξέρουν οτι αυτό το επάγγελμα,όπως και άλλα,έχει απαιτήσεις. Για να φθάσεις σε κορυφαία θέση πρέπει να το αξίζεις. Πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός.
    Αλλά εδώ προσλαμβάνεται ο γιατρός στο ΕΣΥ από την κατώτερη βαθμίδα μόνιμος!!! Μετά θα μείνει εκεί μέχρι να πάρει σύνταξη. Τι και αν δεν έχει εξελιχθεί. Τι και αν δεν ξέρει να γράψει στον υπολογιστή. Τι και αν δεν θυμάται τα Αγγλικά που έμαθε κάποτε.Θα έχει σταθερή εργασία,για να απολαμβάνει την ζωή του. Αυτό το άτομο δεν κάνει για γιατρός.
    Για την υπόθεση των ειδικευομένων ,σωστά πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα απαιτητικό.
    Ποιές κλινικές και ποιά εργαστήρια είναι κατάλληλα να δίνουν σωστή ειδικότητα;Θα πρέπει να γίνει αυστηρή επιλογή και κάποια να καταργηθούν απο αυτή την υποχρέωση.
    Για την ΠΦΥ θα πρέπει να διορίζονται σε δημόσιες δομές με σύμβαση ορισμένου χρόνου γιατροί οικογενειακοί και κάποιων άλλων ειδικοτήτων.
    Το συμπέρασμα είναι να καταργηθεί η μονιμότης και όλοι οι γιατροί να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού ιατρείου, όπου αλλού και αν εργάζονται με σύμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα ειχα καμια αντιρρηση με τα λεγομενα σας αρκει να μου εξηγουσατε ποια θα ηταν τα ποιοτικα κριτηρια για την αξιολογηση ενος ιατρου. Στην περιπτωση που καποιος θα αποβαλλονταν απο το συστημα θα μπορουσατε να μου εξηγεισετε τι θα μπορουσε να κανει στην ηλικια των 55 ετων. Καλη η αμπελοφιλοσοφια περι αξιοκρατιας αλλα ζουμε στο Ελλαδισταν οπου η οποιαδηποτε προσωπικη εμπαθεια μπορει να σε καταστρεψει. Συμφωνω οτι η μονιμοτητα ειναι καταστροφικη αλλα στα Νοσοκομεια εφημερευουν ειδικευομενοι και οχι ειδικοι και η ηλικια των 55 δεν σε απαγορευει να εφημερευεις. δεν δουλευουμε στα νταμαρια. Οσοσ για την αναλογια Επιμελητων Α , Β και διευθυντων ειναι ευκολο να ρυθμιστει αλλα δεν αποτελει και πανακεια. Οταν λοπιπον δινουμε προτασεις καλο ειναι να μποαινουμε και στην θεση ολων των εμπλεκομενων γιατι τα site αυτα τα διαβαζουν και ασχετοι που δεν ξερουν να ξεχωρισουν μια μικτη εφημερια απο μια ετοιμοτητας. Αυτα απο ενα παθολογο που εχει περασει απο ολα τα σταδια....

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον 10.51 π.μ.
      Τα ποιοτικά κριτήρια για κάθε βαθμίδα θα βρεθούν αν υπάρχει η βούληση για αξιοκρατία και αν επιτέλους εφαρμοσθεί ένα σύστημα αδιάβλητο.Συμφωνώ οτι στην Ελλάδα η κακή νοοτροπία και η κακή νομοθεσία επιτρέπουν παρεμβάσεις για τα δικά μας παιδιά από τους φωνασκούντες σήμερα και χθές και αυριο για τα στραβά και τα χάλια του ΕΣΎ,χωρίς ούτε μία πρόταση για επίλυση των προβλημάτων. Οι αρμόδιοι και οι συνδικαλιστές αρκούνται στην παράθεση των νοσηρών φαινομένων. Στην διάγνωση ,για το τι φταίει και πως θα θεραπευτεί ,ουδεμία συζήτηση. Οσο για τα κριτήρια δεν έχουν αλλάξει 10/ετίες. Ετσι έγιναν πολλοί εργασιογράφοι, συγγραφείς βιβλίων, ομιλητές επ'αμοιβή στα συνέδρια κλπ.Ποτέ δεν ζητήθηκε από κάποιον επιμελητή,που διεκδικούσε θέση διευθυντού ,το έργο του στην κλινική του η στο εργαστηριό του. Ενα τυχαίο ιστορικό ασθενούς,για να δούμε πως το αντιμετώπισε. Ενα εξιτήριο ασθενούς μια τυχαίας ημερομηνίας.Τα κριτήρια πρέπει να αλλάζουν και να επικαιροποιούνται.Εαν είχε ειδικευόμενους στο τμήμα του ποιά η επίδοσή τους στις εξετάσεις κλπ κλπ.
      Για το τι θα κάνει κάποιος γιατρός όταν φύγει από το σύστημα,σε μιά κάποια ηλικία, είναι ακριβώς αυτό που γράφω στο τέλος. Να έχει το δικαιώμα από την αρχή να έχει και ιδιωτικό ιατρείο. Ετσι θα συνεχίσει ως ιδιώτης γιατρός.
      Και θα είναι το ίδιο ,όπως με τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς.

      Διαγραφή
  11. 4 συμβεβλημένοι ιατροί το πολύ 8000€ τον μήνα κόστος!Μια κτηνιατρική τσαντιρογυφΤΟΜΥ με 4 (το πολύ!) ανειδικευτα γεροντια από τον Καύκασο .......25500€!!! Ασφαλισμένοι πάρτε ΤΩΡΑ τηλέφωνο τον ΕΦΚΑ για να ζητήσετε τις εισφορές σας πίσω πριν οι ΣΥΡΙΖΑκριδες εξαφανίσουν ακόμη και τα συρτάρια των ταμείων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρκουδορομα συριζογκιουφτος: ολα πανε..... τελεια! Γεμισαμε ΤΟΜΥ και και ο κοσμος εξυπηρετειται στα.......παντα! Ναναι καλα ο Ξανθος η υπουργαρα μας που με διορισε και εμενα ιατρικο επισκεπτη να ......ξεκοκκαλισω τα ΕΣΠΑ με μισθο γιατρου! Σπουδαστε.. .....ζωα γιατροι να παρετε ενα......voucher του Πολακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή