Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΕΟΠΥΥ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ;


Αγαπητοί συνάδελφοι,
 Θα μου επιτρέψετε μία σύντομη ενημέρωση και τοποθέτηση:
  1. Άλλαξαν στο e-ΔΑΠΥ οι κωδικοί που αφορούν τους καρκινικούς δείκτες, που πλέον τιμολογούνται με 14 ευρώ όλοι (και το PSA). Αυτό προκαλεί πρόβλημα στους συναδέλφους που δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν ηλεκτρονικά τους πρώτους μήνες, διότι θα έχουν διαφορά στη τιμολόγηση.
  2. Δηλώσεις συναδέλφων εργαστηριακών Ιατρών, οι κωδικοί των οποίων ακόμη δεν έχουν μπει στο e-ΔΑΠΥ, βρίσκονται στοιβαγμένες καταγής στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ ταυτόχρονα παραλαμβάνονται με τις κούτες !!! παραπεμπτικά από τις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων. Από πληροφορίες μου, ηγετικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ακόμη, προεκλογικά.
  3. Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται και στελέχη διαγνωστικών κέντρων που περιφέρονται καθημερινά στους διαδρόμους του ΕΟΠΥΥ, παρακαλώντας για την επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ για τους πρώτους μήνες.
  4. Την επόμενη εβδομάδα υποσχέθηκε ο κ. Σουλιώτης, ότι θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο του 2012 και τέλος Μαίου θα πληρωθεί ο Φεβρουάριος του 2012. Ο ΟΑΕΕ θα πληρώσει τους δύο τελευταίους μήνες του 2011 εν ευθέτω χρόνο. Όταν ρωτήθηκε για τα παλιά χρέη, απάντησε ότι αφορά τον κ. Σαχινίδη, ο οποίος προτίθεται, όταν έρθουν τα χρήματα από την Τρόϊκα, να επιβάλλει ένα κούρεμα της τάξεως του 3,5% (εκτός της παρακράτησης του 10%) όπως έχει κάνει με τους φαρμακοποιούς. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ διακηρύσσεται διαγωνισμός που απευθύνεται σε Τράπεζες που θα αναλάβουν την ταμειακή οικονομική διεκπεραίωση και το factoring. H διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επεξεργάζεται το («διεστραμμένο») σενάριο, να απαιτηθεί πρόσθετη παρακράτηση 7% από τους εργαστηριακούς Ιατρούς που «ούτως ή άλλως την πληρώνουν στο factoring» προς τον ΕΟΠΥΥ, για την έγκαιρη αποπληρωμή εντός 45 ημερών !!!. Οι πολλαπλές παρακρατήσεις και οι «προστασίες» εξανεμίζουν παντελώς το ποσοστό κέρδους των εργαστηρίων μας !!  
  5. Υπενθυμίζω ότι η τρόϊκα έχει αναβάλει την καταβολή του ποσού των 6,5 δις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, για μετά τις εκλογές και εάν προκύψει το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω ότι τα χρήματα που θα παραληφθούν μπαίνουν σε ένα ταμείο, όπου 1ος δικαιούχος είναι η Ευρώπη και τα τοκοχρεολύσια – δανειακές υποχρεώσεις, 2ος έρχονται οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα, 3ος – οι άμεσες ανελαστικές οικονομικές ανάγκες της χώρας (μισθοί , συντάξεις, κλπ), 4ος λοιπές υποχρεώσεις. Αυτά τα χρήματα όταν, εάν και εφόσον περισσέψουν, μπορεί να μας δοθούν ??? μετά το Σεπτέμβριο.
  6. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι τον Ιανουάριο του 2012, έχουν υποβληθεί παραπεμπτικά αξίας 45 εκ ευρώ (40 από μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους και 5 από μικρά εργαστήρια). Ο πενιχρός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα εργαστήρια (252 εκ ευρώ, δηλ 21 εκ μηνιαίως) έχει ήδη εξαντληθεί μέχρι σήμερα, κατά ποσοστό 60-80%.
  7. Δεδομένου ότι τα αποθεματικά των ταμείων έχουν εξαϋλωθεί λόγω PSI και ότι η είσπραξη των εισφορών είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, θεωρείται απίθανη η σωστή εκτέλεση του πενιχρού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που έχει ήδη κληρονομήσει μαύρη τρύπα 2,5 δις, εκτός από το φετινό ετήσιο έλλειμμα 2 δις που τον επιβαρύνει (έσοδα 5 δις – ανελαστικά έξοδα 7 δις).
  8. Υπάρχουν προβλήματα διατήρησης της αναστολής με τον ΕΟΠΥΥ σε ορισμένες περιοχές, όπου δυστυχώς μερικοί συνάδελφοι δεχόμενοι πιέσεις ανέστειλαν την αποχή, αλλά αφορούν μάλλον μεμονωμένες περιοχές. Η Θεσσαλονίκη επιμένει στην αναστολή πίστωσης, όπως και πολλές άλλες μεγάλες περιοχές της χώρας (Αργολίδα, Αγρίνιο, Πάτρα, Πύργος, Αμαλιάδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Κοζάνη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Φωκίδα, Ιωάννινα, κλπ).
  9. Σε επιστολή του ο κ. Κατσικόπουλος προς τον φυσικό του προϊστάμενο κ. Λοβέρδο, εκλιπαρεί για έκτακτη επιχορήγηση τεσσάρων Νοσοκομείων (Κέρκυρα, Λευκάδα, Σπάρτη, «Αγ.Ανδρέας»), των οποίων τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών τους στην Τράπεζα Ελλάδος, ομολογιοποιήθηκαν παράνομα και «κουρεύτηκαν». Τα Νοσοκομεία αυτά κινδυνεύουν με λουκέτο. Σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει δαπάνες για τα ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια) των Νοσοκομειακών ιδρυμάτων. 44 Νοσοκομεία της χώρας τελούν σε καθεστώς μόνιμων απεργιακών κινητοποιήσεων για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των Νοσοκομειακών Ιατρών, που κουρεύτηκαν κατά 50% !!! 
  10. Τι τύχη περιμένει τους εργαστηριακούς, που είναι «χαλαροί» πιστωτές του συστήματος; Είμαστε στις τελευταίες προτεραιότητες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ.  Τρανταχτή απόδειξη της χαλαρής αντιμετώπισης της πολιτείας στην καθυστέρηση πληρωμής των εργαστηριακών ιατρών Πανελλαδικά, είναι ότι παρότι υπάρχει προεκλογική περίοδος και αντίστοιχη δυσφορία των ασφαλισμένων, δεν δρομολογήθηκαν ταχείες διαδικασίες πληρωμής, ούτε έχει γίνει ανάληψη υποχρέωσης πληρωμής (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) για την αποπληρωμή εργαστηριακών πράξεων μέχρι σήμερα 03/05/2012, παρόλη τη ρητή δημόσια και έγγραφη δέσμευση της πληρωμής των απαιτήσεων στις 45 ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ. Κατά τα άλλα, σήμερα δόθηκαν νέες επικαιροποιημένες οδηγίες…
  11. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η εξόφληση των παρόχων υγείας δεν θα γίνει πριν από την έναρξη της εκταμίευσης του νέου "πακέτου" των 130 δις. ευρώ.
  12. Στο ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ όσον αφορά την απόφαση για την πορεία της αναστολής, οι θέσεις που κατατέθηκαν (βάσει των αποφάσεων της τελευταίας  Γ.Σ. του ΣΙΔΕΙΑ)  είναι :
Α. υπέρ της συνέχισης της αναστολής πίστωσης με τον ΕΟΠΥΥ.

Β. κατάθεση αιτήματος για παροχή νομικής βοήθειας από την ΠΟΣΙΠΥ για τη διεξαγωγή του δικαστικού αγώνα για τα δεδουλευμένα, με αντίστοιχη ενημέρωση της τρόϊκας.
Γ. κατάθεση αιτήματος για ενημέρωση και κάλυψη του δικαστικού αγώνα μας από τον ΠΙΣ.
 Η εικόνα από όλα τα εργαστήρια των περιοχών υπό αναστολή είναι η σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών, με τα έσοδα να είναι σχεδόν ίδια, με πολύ λιγότερα έξοδα.
Υπάρχει φυσικά η δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων, που δείχνουν όμως να κατανοούν την κατάσταση.
Τα διαγνωστικά κέντρα σε σχεδόν όλες τις περιοχές εξακολουθούν και δέχονται ΕΟΠΥΥ, έχουν πολύ μεγάλη κίνηση αλλά οι συνθήκες είναι τύπου ΙΚΑ (150 αιμοληψίες ημερησίως και ατέλειωτες ουρές). Στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, δίνονται επίσημες οδηγίες στους ασφαλισμένους να απευθύνονται σε αυτά τα κέντρα .
Τα υπόλοιπα εργαστήρια έχουν χάσει σημαντικό μέρος της δουλειάς, αλλά υπάρχουν ασφαλισμένοι που ψάχνουν για άμεση εξυπηρέτηση, και που αξιολογούν τους όρους ποιότητας και αξιοπιστίας, και επιλέγουν συνειδητά να πληρώσουν τις εξετάσεις τους.  Κατά γενική ομολογία, με τα δεδομένα ενός μηνός αναστολής, η μείωση του κύκλου εργασιών των εργαστηρίων με την αντίστοιχη μείωση των εξόδων, καθιστά σε αρχική ανάγνωση, τις επιχειρήσεις μας σχετικά βιώσιμες. Η συνέχιση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ με τον όγκο των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί, με την είσπραξη συμμετοχής 15% και χωρίς  την αντίστοιχη αποπληρωμή των δεδουλευμένων από το ταμείο, οδηγεί τα εργαστήριά μας σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Συνιστώ σε όλους τους συναδέλφους που βιώνουν το μαρτύριο της αναστολής πίστωσης, να διατηρήσουν την απόλυτη ψυχραιμία τους. Σε περιοχές με ιστορικό στην αναστολή πίστωσης (πχ Αργολίδα), η εξέλιξη έχει δείξει στιγμιαία μαζική απώλεια της πελατείας, που επανέρχεται με αργούς ρυθμούς και λελογισμένα μελλοντικά.
Ο ατομικός προβληματισμός πρέπει να σταθεί στα κάτωθι ερωτήματα:
1. Έχει ο ΕΟΠΥΥ την ταμειακή επάρκεια να διεκπεραιώσει την εξυπηρέτηση 9,5 εκ ασφαλισμένους;
2. Ο ΕΟΠΥΥ θα τηρήσει το χρονικό περιθώριο των 45 ημερών, μετεκλογικά;
3. Η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ οφείλει να συνεχιστεί για λόγους τοπικού ανταγωνισμού, και χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα, οι αντίστοιχες πληρωμές ;
4. Τα όρια αντοχής των εργαστηρίων ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα ενός εξαμήνου, ώστε να εμφανίσουν σημεία αντοχής όσον αφορά τη στάση πληρωμών;
5. Η πληρωμή ενός-δύο μηνών θεωρείται επαρκής για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ;
6. Το πολιτικο-οικονομικό τοπίο μας παρέχει όλα εκείνα τα εχέγγυα για τη σίγουρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων;
7. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος ομαδικής συνεργασίας ανά περιοχή ή επικρατούν συνθήκες ακραιφνούς ανταγωνισμού;
8. Ποια θα είναι η μορφή πίεσης προς την Πολιτεία, ώστε να προχωρήσει σε αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαστηρίων, όταν η ιστορία έχει δείξει ότι πάντα προηγούνται άλλες κατηγορίες δαπανών (φάρμακα, κλινικές, κλπ);
9. Αφού «χρήματα δεν υπάρχουν», ποια είναι η αναμενόμενη λύση στο πρόβλημα;
10.  Η συνεργασία των εργαστηρίων με το ενιαίο Ταμείο υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι μονόδρομος ή καταστροφική πορεία;  
Μετά τιμής,
Αννα Μαστοράκου
Γραμματέας Σ.Ε.Ι.Π.Ι.
Αντιπρόεδρος Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Α.
Μέλος ΔΣ Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.

2 σχόλια:

  1. στην ανατολικη μακεδονια και θρακη δεν εχουν αναστολη συμβασης με ΕΟΠΥΥ τα μικροβιολογικα εργαστηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικώς ανά την Ελλάδα άλλοι κάνουν και άλλοι οι περισσότεροι μάλλον οχι. Θα κάνουν ολοι όταν θα κάνουν αναστολή και τα διαγνωστικά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως επιβιώνουν τα μεγάλα διαγνωστικά με τόσα έξοδα. Υπάρχει κάτι που δεν το ξέρομε; Γιατί η πρεμούρα τους να δέχονται ΕΟΠΥΥ είναι ακατανόητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή