Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΕΟΠΥΥ Νοσεί ο νεοσύστατος οργανισμός

Με πολλά «αγκάθια» λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Τα χρέη των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» τον νεοσύστατο οργανισμό, ενώ το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα στις προδιαγραφές ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η νεοσύστατη Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία απαρτίζεται από γιατρούς που συνεργάζονται με τον Οργανισμό και έχει σκοπό τη συνεργασία με το σύνολο των ιατρικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και τη διαφύλαξη, διεκδίκηση και προάσπιση των κοινών επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών της.
Ταυτόχρονα, ζητεί την άμεση υπογραφή και επίδοση στους δικαιούχους γιατρούς των συμβάσεων συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, που κλήθηκαν να καταθέσουν ενυπόγραφα, ανταποκρινόμενοι στην κλήτευση της διοίκησης του Οργανισμού ήδη από τα μέσα Μαρτίου 2012, όπως και την τήρηση του 45ημέρου για την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική και έντυπη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
«Ελπίζουμε ότι τα φαινόμενα παντελούς έλλειψης οργάνωσης, που σημειώθηκαν κατά την πρώτη αποπληρωμή των αποζημιώσεων, να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Πολλοί συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, ενώ εκκρεμεί η καταβολή του ποσού του 10% που έχει παρακρατηθεί. Ζητούμε δίκαιη μεταχείριση στην αποπληρωμή των διαφόρων παρόχων υγείας (κλινικοί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φαρμακοποιοί, κλπ.)», τονίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνεται η πλήρης και άμεση αποπληρωμή των παλιών χρεών των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων, χρέη που αφορούν το σύνολο των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, συμβεβλημένων και μη. Άλλωστε, η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους έπρεπε να έχει ήδη διεκπεραιωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2012. Ιδιαίτερα οι εργαστηριακοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον νέο φορέα.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ Κατάλογος ιατρικών πράξεων
Στα αιτήματα της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ εντάσσεται και η κατάρτιση καταλόγου ιατρικών πράξεων, η ρεαλιστική ανακοστολόγησή τους και η αποσαφήνιση των συμβατικών υποχρεώσεων των συμβεβλημένων ιατρών στο μείζον θέμα των ιατρικών πράξεων. Παράλληλα, θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και καθολικά τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους.
«Εξάλλου, οι ασάφειες τόσο του Κανονισμού ΕΟΠΥΥ όσο και πολλών υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, αντί να οριοθετήσουν το πλαίσιο εργασίας των συμβεβλημένων, συχνά επιτείνουν τη σύγχυση ιατρών και ασφαλισμένων. Η σύγχυση αυτή είναι ήδη αυξημένη μετά τη συγχ
ώνευση Οίκου Ναύτη και ΕΟΠΥΥ», επισημαίνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου