Σελίδες

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Η διάθεση των φαρμάκων φέρνει... πολιτικό πυρετό

ΤΟ ΒΗΜΑ
Η πώλησή τους εκτός φαρμακείων προκαλεί τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή σε χώρους εκτός φαρμακείων.

«Προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για παραχώρηση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ ενάντια στις συντεχνίες που δεν θέλουν να ξεβολευτούν» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των φαρμακοποιών αλλά και άλλων επαγγελματιών Υγείας. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο «Βήμα» τονίζει ότι θα συμφωνηθεί ο κατάλογος των ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) που θα διατίθενται από χώρους εκτός φαρμακείων και υποστηρίζει ότι στις χώρες στις οποίες έχει εφαρμοστεί το μέτρο οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με την Ελλάδα.

Διαφωνίες υπουργών
Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη να υπενθυμίζει στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση χρειάζεται και τη δική του υπογραφή.
«Το ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακο, δεν είναι καραμέλες, μπορεί να έχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Τον κ. Χατζηδάκη τον σέβομαι, τον θεωρώ καλό πολιτικό, αλλά ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας δημόσιας υγείας αφορά εμένα. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αποφασίσουν και οι δύο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη και ότι στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του.

Ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας σημειώνει πως παρότι δεν πρόκειται για συνταγογραφούμενα φάρμακα χρειάζεται προσοχή. Αντίθετος με τη διάθεσή τους στα σουπερμάρκετ είναι και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ.Δημήτρης Λιντζέρης. «Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι όμως φάρμακα και υπάγονται στη φαρμακευτική νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητά ότι πρέπει να διατίθενται από το φαρμακείο και επαγγελματία φαρμακοποιό»αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργών κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη για αυτό το θέμα, το οποίο περνά πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει αν θα υλοποιηθεί το μέτρο και με ποιους όρους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Γιάννη Δαγρέ, «το υπουργείο Ανάπτυξης αποσιωπά απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρει ρητά ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να απολαμβάνει επαγγελματική ανεξαρτησία. Κάνει παραδεκτό ότι αν εργαζόταν ως μισθωτός αυτό θα περιόριζε την ικανότητά του να αντιταχθεί στις εντολές του εργοδότη του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει».

Οπως αναφέρει ο κ. Δαγρές, στην Ελλάδα τα ΜΥΣΥΦΑ χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία στο πρότυπο άλλων 13 χωρών της Ευρώπης που καλύπτουν το 57% του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου. Ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ θίγει το ζήτημα της δημόσιας υγείας φέροντας ως παράδειγμα χώρες στις οποίες τα συγκεκριμένα φάρμακα διατίθενται από χώρους εκτός φαρμακείων. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπως αναφέρει ο κ. Δαγρές, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι από την ελεύθερη χορήγηση αναλγητικών - αντιπυρετικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών.

Απόψεις των ειδικών
Τη χορήγηση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία υποστηρίζουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Χούλης. Μάλιστα, ο κ. Χούλης τη δεκαετία του '80 προήδρευε της επιτροπής που είχε συσταθεί τότε για τα ΜΥΣΥΦΑ στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, τα φάρμακα γενικότερα έχουν παρενέργειες. Ακόμη και τα πιο αθώα. Γι' αυτό ο φυσικός τους χώρος είναι το φαρμακείο. «Είναι αλήθεια ότι πολλές χώρες έχουν αποδεχθεί τη διάθεση ορισμένων φαρμάκων από τα σουπερμάρκετ. Δεν είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται η Ελλάδα στην αρνητική πρωτοπορία στο θέμα αυτό. Ομως το να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική όταν το μέτρο υιοθετηθεί από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι θέμα προς συζήτηση. Εκεί θα ακουστούν και τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά, αν υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση».

Ο κ. Χούλης θεωρεί επίσης ότι τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει, επί του παρόντος, στην Ελλάδα να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. «Τα φάρμακα αυτά δεν συνταγογραφούνται απαραιτήτως και άρα θα πρέπει ο φαρμακοποιός να κατευθύνει σωστά τον ασθενή. Αν η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τις τιμές, δεν χρειάζεται να τα βάλει στα σουπερμάρκετ. Αυτό μπορεί να το επιτύχει και στα φαρμακεία».

Γιατί δεν έπεσαν οι τιμές στα βρεφικά γάλατα
Ηταν Δεκέμβριος του 2011 όταν οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν την πώληση του πρώτου βρεφικού γάλακτος και από τα σουπερμάρκετ. Τότε είχαν υπολογίσει ότι η διάθεσή του από χώρους εκτός φαρμακείων θα συμπίεζε την τιμή του κατά τουλάχιστον 20%.

Δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από μικρή έρευνα αγοράς, διαπιστώνεται ότι οι τιμές στα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία διατίθενται και από τα σουπερμάρκετ και από τα φαρμακεία παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδιες. Οι αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι ελάχιστες.

Συγκεκριμένα, γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 400 γραμμαρίων πουλιέται από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ 8,65 ευρώ, όταν από το φαρμακείο δίδεται στην τιμή των 8,56 ευρώ. Το ίδιο γάλα το 2011 - προτού εισαχθεί στα σουπερμάρκετ - το πουλούσαν τα φαρμακεία στην τιμή των 8,40 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα κατά 16 λεπτά από τη σημερινή τιμή στα φαρμακεία και κατά 25 λεπτά από αυτήν που το πουλάνε τα σουπερμάρκετ.

Δεύτερη περίπτωση. Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 350 γραμμαρίων πουλιέται σήμερααπό τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 6,96 ευρώ, από τα φαρμακεία 6,80 ευρώ, ενώ το 2011 η τιμή του ήταν 6,68 ευρώ.

Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας 800 γραμμαρίων πουλιέται από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 20,50 ευρώ, από τα φαρμακεία στην τιμή των 19,80 ευρώ, όταν σε φαρμακείο της Γερμανίας το ίδιο γάλα των 800 γραμμαρίων πουλιέται στην τιμή των 15,99 ευρώ.

Βέβαια, υπάρχουν δύο ή τρία γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία πουλιούνται από τα φαρμακεία σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα σουπερμάρκετ. Ενδεικτικά αναφέρεται συσκευασίας γάλατος 400 γραμμαρίων που διατίθεται από τα σουπερμάρκετ στην τιμή των 7,44 ευρώ και από τα φαρμακεία 8,10 ευρώ (66 λεπτά ακριβότερα). Επίσης, άλλο γάλα 800 γραμμαρίων πουλιέται από τα σουπερμάρκετ 16,60 ευρώ, ενώ από τα φαρμακεία διατίθεται στην τιμή των 17,10 ευρώ (κατά 50 λεπτά ακριβότερα). Οπως και να 'χει, το βέβαιο είναι ότι η συμπίεση των τιμών που προσδοκούσε η κυβέρνηση δεν επετεύχθη.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου