Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Δήλωση Βαρνάβα για συνταγογράφηση φαρμάκων



Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας 
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ

Χτες υπέβαλλα δημοσίως την εξής ερώτηση στον κ. Λουράντο: τι προτίθεται να πράξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την παράνομη και αντιδεοντολογική πρακτική πολλών φαρμακοποιών να χορηγούν χωρίς ιατρική συνταγή φάρμακα, τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να συνταγογραφούνται από γιατρό.

Δεν κρύβω πως η απάντηση του κ. Λουράντου (κλικ εδώ) με κατέπληξε, μιας και μου καταλογίζει ότι ενεργώ «σα να μου παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα».

Φαίνεται πως ο κ. Λουράντος αντιλαμβάνεται το διάλογο σε θέματα δημόσιας υγείας με όρους οινομαγειρείου.

Επαναλαμβάνω: εάν ο κλάδος που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν έχει πρόθεση να βρει από κοινού με τους γιατρούς ένα δεοντολογικό κώδικα επικοινωνίας, τότε είναι βέβαιο πως θα αποξενωθεί από κοινωνικές συμμαχίες.

Εκτός και αν δεν αφορούν τον ΠΦΣ οι συμμαχίες και ο έντιμος διάλογος..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

2 σχόλια:

  1. Παραδοσιακά αλλά και στην πράξη, οι φαρμακοποιοί εκτελούν τις εντολές των γιατρών, όπως αυτές αναγράφονται στην συνταγή όπου ορίζεται σκεύασμα και δοσολογία. Άλλοτε , όταν δεν υπήρχαν έτοιμα σκευάσματα, είχαν σε χρήση διάφορα σκεύη για την παρασκευή των φαρμάκων. Σήμερα η υποχρέωσή τους είναι να δίνουν το σκεύασμα που προτείνει ο γιατρός. Δεν είναι εκπαιδευμένοι , άρα δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση ώστε να προτείνουν θεραπεία όπως μπορούν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες που έχουν εκπαιδευτεί γι΄ αυτό.
    Τώρα που τελείωσε η αντιδεοντολογική απαγόρευση να αναγράφουν οι γιατροί σκεύασμα , τα φαρμακεία δεν δικαιούνται να δίδουν σκευάσματα της επιλογής τους.
    Είναι ώρα να τελειώνουμε με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο έχουμε συμβάματα ακόμα και θανάτους από την χρήση αυτών των φαρμάκων. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι φάρμακα με ενδείξεις αντενδείξεις παρενέργειες και ειδικές οδηγίες χρήσεως. Όταν διαφημίζονται στα ΜΜΕ διαβάζουμε αλλά δεν εκφωνείται ότι δεν χορηγούνται εδώ ή εκεί κ.λ.π. και ακόμη ρωτήστε τον γιατρό σας. Δηλαδή αφού κάποιος αγοράσει τέτοιο φάρμακο θα πάει στον γιατρό του, θα πληρώσει επίσκεψη για να μάθει αν μπορεί να το πάρει!!!(ζήτω η τρέλα) . Κανένα φάρμακο , λοιπόν, χωρίς συνταγή γιατρού.Καμία δεοντολογία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ότι συνηθίζεται αλλού ή εδώ δεν σημαίνει ότι είναι ορθόν όταν μάλιστα τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Όλα πια για το κέρδος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή παπάς ,παπάς ή ζευγάς, ζευγάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή