Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

“Χειρόφρενο” στο ΕΚΑΒ


Πόσο έχει “κοστίσει” στους εργαζόμενους η χρηματοδοτική ένδεια Αριστοτέλους και Μαξίμου; Σωματείο και Ομοσπονδία απαντούν με κινητοποιήσεις στις καθυστερήσεις στην πληρωμή Νυχτερινών, Αργίων και «εκτός έδρας», την ώρα που πληρώνουν από την τσέπη τους υλικά και ανταλλακτικά.

Η κατάσταση στο ΕΚΑΒ έχει χτυπήσει «κόκκινο» εδώ και αρκετό καιρό. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα, η απουσία χρημάτων για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, επισκευών και λειτουργικών εξόδων έχουν φέρει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στην άκρη του γκρεμού, όπως επανειλημμένως έχει καταγράψει το Virus (ενδεικτικά διαβάστε εδώ και εδώ).

Άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών υγείας, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν να πληρωθούν έξοδα «εκτός έδρας» από το Δεκέμβριο, όταν και έλαβαν τον Ιούνιο του 2014!

Και «εκεί που τους χρωστάγανε τους παίρνουν και το βόδι» αφού διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν συνολικά την αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους εκτός έδρας (διαβάστε εδώ).

Παράλληλα, τους οφείλονται νυχτερινά και αργίες από το τέλος Δεκεμβρίου!

Εκτιμάται πως στην πλειονότητα του προσωπικού του ΕΚΑΒ (ιδιαίτερα της περιφέρειας που μετακινούνται συχνά) οφείλονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, εργαζόμενοι και σωματεία σε όλη την Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους, εκτός από τα έξοδα για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, το κόστος υλικών και ανταλλακτικών!

Το σωματείο της Θεσσαλονίκης έχει πληρώσει 3,5 χιλιάδες ευρώ, για υλικά και ανταλλακτικά, όπως γάζες, για τους τραυματίες, αλλά και παραφλού για το όχημα.

Όπως ανέφερε στο Virus, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠ ΕΚΑΒ), Ανέστης Κουκουρίκος, μετά από επιστολές επί επιστολών και υποσχέσεις για κάποια πληρωμή τον Απρίλιο, προγραμματίζεται μια συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το πιθανότερο αύριο.

«Αν δεν γίνει η συνάντηση ή αν γίνει και δεν υπάρξει συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ικανοποιητικής πληρωμής των οφειλομένων θα προχωρήσουμε από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου σε επίσχεση εργασίας», προειδοποιεί ο κ. Κουκουρίκος.

Σημειώνει, δε, πως βασική προϋπόθεση για αυτή τη συμφωνία είναι οι πληρωμές να είναι ομαδοποιημένες και όχι πληρωμή ενός μηνός ανά τρίμηνο.

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση έχει προγραμματίσει για σήμερα, από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, που εδρεύει στην Αθήνα.

Αντικείμενο τα οικονομικά των εργαζομένων, εξαιρέσιμα, καθυστερήσεις στις πληρωμές αλλά και η περικοπή των «εκτός έδρας».

«Η Γενική Συνέλευση πρόκειται να λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις», ανέφερε στο Virus, ο πρόεδρος του Σωματείου Γεώργιος Μαθιόπουλος, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της καθυστέρησης της πληρωμής των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, διαδικασία που επιδεινώθηκε και από τη μη προσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ στην ένταξη των οδηγών των οχημάτων των νοσοκομείων στο δυναμικό του Κέντρου.

Πάντως, τις ώρες της στάσης εργασίας, η υπηρεσία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου