Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Γιατί το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε «μαύρο χρήμα» στην Υγεία!



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα… Τάρταρα ρίχνει τους γιατρούς αλλά και όλους τους Υγειονομικούς της χώρας, το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Οι συνέπειες της υπερχρέωσης που προκύπτει από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αναμένεται να φανούν άμεσα. Άλλωστε και οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείςπροβλέπουν τα χειρότερα: ότι πολλά ιατρεία θα βάλουν λουκέτο εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης αλλά και της επιβάρυνσης από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει πως πρόκειται για: «δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας».

Εξάλλου ο νέος ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης θεσπίζει κατά τρόπο ενιαίο ασφαλιστική εισφορά, για κάθε μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο, που θα φτάσει σε ποσοστό 27% επί του καθαρού εισοδήματος. Βέβαια η ασφαλιστική αυτή επιβάρυνση δε θα ανταποκρίνεται στη σύνταξη αλλά ούτε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τα νέα φορολογικά μέτρα που θα αδειάσουν τελείως τις …τσέπες των ιδιωτών γιατρών.
Ενδεικτικά ο ΙΣΑ εξηγεί πως αν ένας γιατρός έχει καθαρό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστό 55% με 60% των εισοδημάτων του χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ).

Πρόκειται για μια πρωτοφανή παρακράτηση εισοδημάτων που αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες είτε να κλείσουν το ιατρείο τους, είτε να βρεθούν εκτός χώρας για να αναζητήσουν ένα νέο επαγγελματικό μέλλον. Δείτε χαρακτηριστικά ΕΔΩ: «Πρωταθλητές» στην επιστημονική μετανάστευση οι νέοι γιατροί ! Πόσοι έφυγαν και που πήγαν


Η υπερφορολόγηση φέρνει …μαύρο χρήμα

Υπάρχει ωστόσο και ο άλλος…δρόμος. Έχει αποδειχθεί στην παγκόσμια οικονομία ότι η υπερβολική επιβάρυνση είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών είτε μέσω φορολογίας, οδηγεί την αγορά στην …αυτορρύθμιση. Γεγονός που σημαίνει- όπως εκτιμούν στο HealthReport.gr παράγοντες της Υγείας- πως πολλοί γιατροί θα αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις στα ιατρεία τους σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν την τραγική επιβάρυνση που φέρνουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η τακτική άλλωστε είναι γνωστή και ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα: Καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη. Οι ασθενείς από την άλλη επιδιώκοντας εν μέσω κρίσης να εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές για τις υπηρεσίες Υγείας, είναι λογικό να ακολουθούν το δρόμο των εκπτώσεων.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια είναι σαφές πως όχι μόνο δε θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από τον ιατρικό τομέα, αλλά αντίθετα θα μειωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου