Σελίδες

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Πότε θα μπορούν να εργαστούν και ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία


Για πρώτη φορά από το 1983 οπότε και δημιουργήθηκε το ΕΣΥ από τους Αυγερινό- Γεννηματά, επισήμως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους θα πρέπει σύντομα να καταβάλουν οι Έλληνες ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο αλλάζει πλήρως και λαμβάνει νέα ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη στα δημόσια νοσοκομεία, τροποποιούν άρδην τη δημόσια περίθαλψη αφού πολλές υπηρεσίες πλέον θα πρέπει να πληρώνονται από τους ίδιους τους πάσχοντες.

Η αρχή έγινε με τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία διαφημίστηκαν ως μεγάλη μεταρρύθμιση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με κονδύλια από τις τσέπες των ασθενών. Μάλιστα πολλοί σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν, καταγγέλλουν ότι στα απογευματινά χειρουργεία δεν χειρουργήθηκαν ασθενείς που ήταν στη λίστα αναμονής, αλλά νέοι ασθενείς που ήρθαν μαζί με τους χειρουργούς. Από την άλλη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγει πλέον το δρόμο για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.

Για πρώτη φορά από το 1983 οπότε και δημιουργήθηκε το ΕΣΥ από τους Αυγερινό- Γεννηματά, επισήμως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά ακόμη και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Γεγονός βέβαια που προκαλεί προβληματισμό για τα συγκρουόμενα συμφέροντα που μπορεί να προκύψουν. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα του ΕΣΥ και το νέο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, προβλέπεται και η αντίστροφη ρύθμιση, δηλαδή να μπορούν ιδιώτες γιατροί να εργάζονται μέσα στο δημόσιο σύστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό τους επόμενους μήνες αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε ελευθερους επαγγελματίες γιατρούς να χειρουργούν τους δικούς τους ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, νοικιάζοντας χειρουργικά τραπέζια και καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στο νοσοκομείο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «αγκάθια» κυρίως σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες, αλλά και σχετικά με το πως θα μπαίνουν με τη δική τους ομάδα μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα στο πλαίσιο του ανοίγματος του συστήματος, αναμένεται να ξεκινήσουν συνεργασίες των διαφόρων κλινικών με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται ξεχωριστά ώστε να παράσχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ήδη πάντως ιδιώτες γιατροί ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές εργάζονται με μπλοκάκι και πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

4 σχόλια:

  1. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αναφέρονται πουθενά οι γιατροί των κέντρων υγείας..προφανώς αυτοί δεν είναι ιατροί ΕΣΥ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υγεια κοστιζει οπως κα ολα τα αγαθα .ο γιατρος πρεπει να πληρωνεται καλα ,αδιαφορο απο που .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγα μην αφησουν οι εσυτες αλλους να μπουν στα μαγαζακια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή