Σελίδες

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Αγαπηδάκη: Αλλαγή μοντέλου στην Υγεία, μια ιστορική μεταρρύθμιση

Συντάκτης:
Virus

Στην αλλαγή μοντέλου Υγείας στην Ελλάδα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάνοντας λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία. Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί αρχές του Ιουνίου πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετά το καλοκαίρι το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έμφαση στην αναβάθμιση της ΠΦΥ έδωσε η κ. Αγαπηδάκη μιλώντας στον τηλεοπτική σταθμό MEGA και σχολιάζοντας ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει ταυτίσει την Υγεία με τ0 νοσοκομείο. Πλέον επιχειρείται αλλαγή αυτού του μοντέλου προωθώντας μεγάλη μεταρρύθμιση. Αυτό συντελείται με τα εθνικά προγράμματα πρόληψης, με επιπλέον 1500 προσλήψεις αποκλειστικά για την πρωτοβάθμια που δρομολογούνται άμεσα καθώς και τη μεγαλύτερη ανακαίνιση στις υποδομές υγείας, στα κέντρα υγείας, στα νοσοκομεία, που έχει γίνει ποτέ από το 1983 που ιδρύθηκε το ΕΣΥ. Ακόμη , η αναπληρώτρια υπουργός στάθηκε στις ΚΟΜΥ, οι οποίες θα πηγαίνουν κατ΄ οίκον για να παρέχουν υπηρεσίες.

Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ:

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται οργανωμένο σύστημα πρόληψης στη χώρα για τα κυριότερα χρόνια νοσήματα, καρκίνο και καρδιαγγειακά. Και αυτά είναι τα οποία ευθύνονται για τους πρόωρους θανάτους. «Κάνουμε οριζόντια τέτοια προγράμματα, τα οποία είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση» σχολίασε η κ. Αγαπηδάκη. Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα. Αρχές Ιουνίου αρχίζει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για τους πολίτες, γυναίκες και άντρες 50 έως 70 ετών. Μετά το καλοκαίρι θα έχουμε και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπου μιλάμε για 5,5 εκατομμύρια πολίτες, 30 έως 70 ετών.

Ειδικότερα, για τα self test και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην ένταξή τους ως μιας νέας πρακτικής «η οποία έχει ξεκινήσει σε πάρα πολλές χώρες και είναι σημαντικό, διότι ξέρετε η κολονοσκόπηση αποτελεί μια εξέταση ταμπού σε πολλές περιπτώσεις και μία εξέταση που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν».
Επίσης, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι θα ακολουθηθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες και θα λάβουν sms γυναίκες και άνδρες, ώστε να τα πάρουν από το φαρμακείο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Στην συνέχεια θα ακολουθεί η διαδικασία κολονοσκόπησης, στην οποία μπορεί να προκύψει ότι αν υπάρχει ας πούμε ένας μικρός πολύποδας, αφαιρείται επιτόπου και τελειώνουμε.
Για τα φάρμακα για τον καρκίνο

«Ξέρετε ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πάνω από 1,5 δις το χρόνο» υπενθύμισε η κ. Αγαπηδάκη διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες με καρκίνο έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα. Ωστόσο, η αναπληρώτρια Υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει περίπτωση εάν κάποιος γιατρός έχει κάνει αίτημα για συγκεκριμένο φάρμακο, να καθυστερήσει λίγο το σύστημα προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ αλλά γενικά οι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν άμεση πρόσβαση και σε καινοτόμες θεραπείες και θέλω να το πω αυτό γιατί έχει μεγάλη αξία, και πρέπει να δείτε στα ρεπορτάζ σύγκριση με άλλες χώρες. Η χώρα δεν κόβει φάρμακα σε καρκινοπαθείς, έχουν όλοι πρόσβαση και σε καινοτόμα φάρμακα που είναι πανάκριβα και έχει σημασία να το γνωρίζουμε αυτό».

4 σχόλια:

  1. Φυσικα ιατροι πρωτοβαθμιας περιθαλψης δεν υπαρχουν ,αλλα αυτο ειναι ασημαντη λεπτομερεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλαγή μοντέλου! Μπαίνουμε στο μοντέλο.....θα τα πληρώνετε όλα και θα λαμβάνετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ποιος θα πληρωσει τις δωρεαν εξετασεις κυρια μου ??? Ο συνηθης βλακας βεβαια ε?? πρεπει να ενημερωθει ο κοσμος περι της απατεωνιας που παιζεται τοσα χρονια στις πλατες των μικρων διαγνωστικων , μας φορτωσατε με χρεος που θα αφησουμε στα παιδια μας ,αυτη η αθλιοτητα πρεπει να γινει γνωστη στους ασθενεις μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει χαθεί η μπάλα !!αν δεν υπήρχαν και οι άγιο βασιλίδες εργαστηριακοί να μοιράζουν δώρα εξετάσεις τσάμπα στον ελληνικό λαό θα είχε φανεί το ξεχαρβάλωμα όπως και με τος δημόσιες δομές …. αλλά τυχεροί είναι και αυτοί ….!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή