Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Βγαίνει τις επόμενες 10 ημέρες η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: Βγαίνει τις επόμενες 10 ημέρες η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Έρχονται από τις αρχές Ιουλίου τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Αφού πέρασαν οι Ευρωεκλογές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr να εκδώσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες την διευκρινιστική υπουργική απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ.

Η απόφαση αν και ήταν έτοιμη από καιρό από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, επελέγη να μην προωθηθεί πριν τις κάλπες. Και αυτό για να αποφευχθούν οι πιθανές αντιδράσεις.

Πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κρίνει ότι είναι ώριμο το έδαφος ώστε να μπορέσουν οι γιατροί του ΕΣΥ να κάνουν και ιδιωτικό έργο, προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ με 6μηνους ελέγχους

Η υπουργική απόφαση θα ορίζει με κάθε λεπτομέρεια πώς θα μπορούν να ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο οι γιατροί του δημοσίου ελεύθερα. Αρκεί όμως να μην επηρεάζεται η απόδοσή τους μέσα στα νοσοκομεία.

Για τον λόγο αυτόν θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες για να διαπιστώνεται εάν έχει πέσει η απόδοση της κλινικής τους. Θα ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, ο αριθμός των ασθενών που εξετάσθηκαν αλλά και γενικότερα οι ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει. Θα συγκρίνονται με το προηγούμενο εξάμηνο ώστε να διαπιστώνεται τυχόν μείωση.

Τα επιχειρήματα από το υπουργείο Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στους γιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να αξιοποιήσουν την κλινική εμπειρία τους αλλά και για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Μάλιστα εκτιμά ότι με τη ρύθμιση αυτή θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Με βάση τον νόμο, η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο του Νοσοκομείου, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του δημοσίου θα μπορέσουν αμέσως να αρχίσουν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα μόλις δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση σε ΦΕΚ και πραγματοποιήσουν και τη σχετική έναρξη στην εφορία.

3 σχόλια:

  1. Για τον αθεμιτο αυτο ανταγωνισμο ,ο ΙΣΑ τι λεει? θα στηριξει τους ιδιωτες (συνηθως δεν το κανει),ή την κυβερνηση ?Ενταξει ,ρητορικη η ερωτηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει να καταργηθεί η μονιμότης των γιατρών του ΕΣΥ και να διορίζονται με 5ετείς συμβάσεις και μόνο για δύο 5ετίες στον ίδιο βαθμό. Διαφορετικά θα είναι άδικο για τους άλλους γιατρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Τελευταιο της χαρτί παίζει η κυβέρνηση που δεν θέλει να πληρώσει για το ΕΣΥ ,μπας και προσελκύσει γιατρούς στα δημ νοσοκομεία …απ την άλλη 80% αποτελείται απο ιδιώτες …τι θα πρεπε να κάνει ,να δώσει επίδομα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή