Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Οι 7 παρεμβάσεις σε οικονομία και κράτος που προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης - "Θα προχωρήσω σε διορθωτικές κινήσεις"

Του Δημήτρη Γκάτσιου - Capital.gr

Παρεμβάσεις σε επτά τομείς στην οικονομία και το κράτος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha κατά την οποία παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι η εντολή της κάλπης είναι "Μητσοτάκη πήγαινε πιο γρήγορα".

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

1. Στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες αλλά και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στην αγορά, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν στρεβλώσεις.

2. Στο πρόβλημα της στέγασης με αιχμή το νέο πρόγραμμα "Σπίτι Μου". Παράλληλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει αν θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.

3. Στο ζήτημα της ασφάλειας, όπου, όπως ανέφερε, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σημειώνοντας πάντως ότι έχει υπάρξει βελτίωση μέχρι σήμερα.

4. Σην επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο. "Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ" είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πολύ αργές διαδικασίες έγκρισης και ολοκλήρωσης των προσλήψεων. "Το ζήτημα αυτό θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μου".

5. Στις συγκοινωνίες, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία.

6. Στην υγεία, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στα επίεγοντα περιστατικά.

7. Στην επιδοματική πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί το επίδομα ανεργίας να αποτελεί κίνητρο για να μένει κανείς εκτός της αγοράς εργασίας.

"Το 41% δεν υπάρχει σήμερα"

Με ηχηρά μηνύματα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, με αυτοκριτική και χωρίς να κρύψει ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ο ίδιος και η κυβέρνηση ανέμεναν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον "Alpha", κράτησε (προς το παρόν) πίσω χρονικά τα σενάρια του ανασχηματισμού, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα.

"Θα ακούσω κάθε κριτική για αλαζονική συμπεριφορά. Εάν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την παρούσα σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. "Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027…Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους και πιστεύω ότι η τετραετία είναι ένας ικανός χρόνος για να κριθεί ένα κυβερνητικό έργο, όπως το έκριναν οι πολίτες στην πρώτη τετραετία. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών", ανέφερε.

Απαντώντας στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, μετά το πέρασμα κάτω από τον πήχη του 33%, σχετικά με τον προσανατολισμό που πρέπει να επιλέξει η οδός Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν η Νέα Δημοκρατία θα πάει προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά να γίνει πιο αποτελεσματική. "Δε θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι. Αυτό ζητούν οι πολίτες από εμάς. Καταλαβαίνω την επιμέρους γκρίνια για πολιτικές που είχαν κόστος, το καταλαβαίνω, αλλά αυτό σημαίνει. Διαχείριση δεν σημαίνει, δεν εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα. Μερικές φορές κάνουμε και πράγματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολα ή να θίγουν κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες… Δε με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός ο οποίος στο τέλος της τετραετίας μου θα έχει κάνει απλή διαχείριση. Έχω, νομίζω, πάρει μια άλλη εντολή. Μερικές φορές αισθάνομαι, ξέρετε, ότι και οι πολίτες είναι πολύ αυστηροί μαζί μου. Το καταλαβαίνω. Εγώ ανέβασα τον πήχη των προσδοκιών ο ίδιος και όταν για οποιονδήποτε λόγο περνάω από κάτω -δεν νομίζω ότι περνάω συνέχεια, νομίζω ότι έχω κάνει πολλά πράγματα για τη χώρα-, αλλά οφείλω να ανασκουμπωθώ και να δω τι μπορώ να κάνω για να περάσω από πάνω από τον πήχη των προσδοκιών. Τον βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Αλλά δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών αυτής της κυβέρνησης", επεσήμανε.

Προτεραιότητες και σήματα για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το βασικό σήμα που εκπέμπουν οι πολίτες προς την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

"Τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του Προϋπολογισμού. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος. Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια", επεσήμανε.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημειακές διορθώσεις στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς να θίγεται ο βασικός πυρήνας. "Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει", ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη πλήγμα από το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. "Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας", είπε.

"Ελαβα το μήνυμα, θα προχωρήσω σε διορθωτικές κινήσεις"

"Θέλω να αποδείξω με τον τρόπο μου ότι έλαβα το μήνυμα δήλωσε, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη.

"Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στα στελέχη μας στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα που έκαναν. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος. Είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού.

Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας.

Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους" είπε ο πρωθυπουργός.

"Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους "σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνεται καλύτεροι" πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης πως είχε καταλάβει τη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά βιαστικές κινήσεις δεν πρόκειται να κάνει για την αντιμετώπισή της.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είπε ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ειδικά αυτών που έταξαν 45 δισ. ευρώ. "Έταξαν 45 δισ. και πήραν 14,5%", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι "ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα".

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι "η συζήτηση περί δεξιάς στροφής της Ν.Δ. δεν με αφορά καθόλου, ούτε στο κέντρο: αυτό που με αφορά είναι να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεχθήκαμε".

2 σχόλια:

  1. Δυστυχως ,δεν πειθουν ολα αυτα ,υπαρχει αδυναμια και απροθυμια αλλαγων και μεταρρυθμισεων για ψηφοθηρικους λογους ,οπως ισχυει για ολα τα κομματα εξουσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειδαμε την αλλαγη στην υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή