Σελίδες

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ενοποιούνται από Σεπτέμβριο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Capital.gr

Σε τρεις μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας για οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Το νέου τύπου έγγραφο, που αποκαλείται πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, θα υποκαταστήσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα μπορεί να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό απ’ όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως, η ΑΑΔΕ έχει ήδη απλουστεύσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και για αυτούς που έχουν χρέη στο Δημόσιο. Εντός του τρέχοντος μήνα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την έκδοση βεβαίωσης οφειλής για φορολογούμενους οι οποίοι λόγω χρεών δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα αποφάσισε η ΑΑΔΕ, διευκολύνοντας τους οφειλέτες που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο. Η βεβαίωση οφειλής εκδίδεται ψηφιακά για είσπραξη χρημάτων ή για μεταβίβαση ακινήτου κατόπιν υποβολής της αίτησης για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία με τίμημα από τον οφειλέτη δικαιούχο της πληρωμής ή τον μεταβιβάζοντα το ακίνητο ή το εμπράγματο δικαίωμα.

Ο οφειλέτης κατά τη διαδικασία υποβολής της ανωτέρω αίτησης ενημερώνεται για τους λόγους απόρριψης έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (όπως ύπαρξη συνολικών ληξιπρόθεσμων βασικών οφειλών άνω των ευρώ μη τακτοποιημένων κατά νόμιμο τρόπο) και συναινεί στη διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης της βεβαίωσης οφειλής. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής ψηφιακά, ενημερώνεται ο αιτών για τον λόγο απόρριψης μέσω της εφαρμογής "Αποδεικτικό ενημερότητας - Οι Αιτήσεις μου" της ψηφιακής πύλης "myAADE".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου