Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

SOS για την αύξηση καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών στην Βρετανία-Φόβοι για παγκόσμιο πρόβλημα

Συντάκτης: Virus

Τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 24% από το 1995. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και πιθανόν συνδέεται με τα επίπεδα παχυσαρκίας, το πρόχειρο φαγητό και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η αύξηση έχει καταγραφεί μέσα σε δύο δεκαετίες, όπως μεταδίδει το theGuardian. Ενδεικτικό είναι πως τα ποσοστά πρώιμης εμφάνισης αυξήθηκαν από 132,9 ανά 100.000 άτομα το 1995 σε 164,6 το 2019, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων. Περίπου 35.000 άτομα κάτω των 50 ετών αναπτύσσουν πλέον καρκίνο κάθε χρόνο, σχεδόν 100 νεαρές γυναίκες και άνδρες την ημέρα, αποκαλύπτει η έρευνα.

Φόβοι για μια παγκόσμια επιδημία καρκίνου μεταξύ των νέων εκφράστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Οι ειδικοί ακόμη διερευνούν σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων. Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κακή διατροφή, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία είναι πιθανό να είναι μεταξύ των παραγόντων που ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών καρκίνου μεταξύ των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK, αναφέρθηκε στην πιθανότητα «περισσότεροι ενήλικες κάτω των 50 ετών μπορεί να νοσήσουν από καρκίνο από ποτέ». Αξιοσημείωτο είναι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε μεταξύ των ατόμων κάτω των 25 ετών. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 16%, από 16,6 περιπτώσεις ανά 100.000 το 1995 σε 19,2 το 2019. Το συνολικό ποσοστό εμφάνισης των περιπτώσεων καρκίνου σε όλες τις ηλικίες αυξήθηκε από 539 ανά 100.000 άτομα το 1995 σε 611,5 το 2019, σύμφωνα με την ανάλυση του Cancer Research UK. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 13% – σχεδόν το μισό του ρυθμού αύξησης μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών.

Στις ηλικίες 50 έως 74 ετών, το ποσοστό εμφάνισης σκαρφάλωσε κατά 14%, από 955,1 σε 1.092. Στις ηλικίες άνω των 75 ετών σημειώθηκε αύξηση 10%, από 2.259,7 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα σε 2.482,7 περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ποσοστού στις ηλικίες κάτω των 50 ετών ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Πρώιμη έναρξη:

Περίπου το 90% όλων των καρκίνων προσβάλλουν άτομα άνω των 50 ετών. Αλλά η τάση εξακολουθεί να είναι «ανησυχητική», δήλωσε ο Swanton, με 34.945 περιπτώσεις το 2019, σύμφωνα με την ανάλυση. Το σύνολο αυτό είναι αυξημένο κατά 34% από 26.176 το 1995. Ο λόγος που η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του ποσοστού κατά 24% είναι πιθανότατα λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

«Αν και τα κρούσματα αυτά αποτελούν μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού και εξακολουθούν να είναι σχετικά ασυνήθιστα, η τάση είναι σημαντική και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση (…) Η αυξημένη έκθεση σε γνωστούς αλλά και άγνωστους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή με την πάροδο του χρόνου και η αυξανόμενη παχυσαρκία μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο» επισημαίνει ο κ. Swanton.Φως σύμφωνα με τον ερευνητή θα μπορούσαν να ρίξουν η γενετική, οι βελτιώσεις στη διάγνωση και στον έλεγχο καθώς και το μικροβίωμα.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών που πάσχουν παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 80%. Μια πρόσφατη ανασκόπηση αρχείων μητρώων από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε πρώιμη έναρξη αυξάνεται ραγδαία για το έντερο και 13 άλλους τύπους, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της δρ Aparna Parikh, αναπληρώτριας καθηγήτριας ιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και ογκολόγος στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είναι μέλος της ομάδας Prospect, μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας που χρηματοδοτείται από το Cancer Research UK και μελετά την έξαρση των κρουσμάτων. Μιλώντας στο συνέδριο της ASCO, δήλωσε: «Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ασθενών: «Θέλουμε να αποκτήσουμε μια βαθιά μηχανιστική κατανόηση των βιολογικών διεργασιών και των περιβαλλοντικών αιτιών και για να το πετύχουμε αυτό εξετάζουμε ένα ευρύ σύνολο δεδομένων και ασθενών από όλο τον κόσμο».Η έκρηξη των περιπτώσεων ήταν πολύπλοκη, πρόσθεσε η κ.Parikh, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να «οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών του μικροβιώματος».

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της ASCO προσέθεσε στα στοιχεία ότι η κακή διατροφή συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών. Σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο η ισορροπία των βακτηρίων και η φλεγμονή στο έντερο, τα οποία επηρεάζονται και τα δύο από το τι τρώνε οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «επιταχυνόμενη γήρανση» στο παχύ έντερο.

Προτεινόμενα μέτρα πρόληψης:
Δεν καπνίζουμε,
διατηρούμε ένα υγιές βάρος,
Είμαστε ασφαλείς στον ήλιο
μειώνουμε το αλκοόλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου