Σελίδες

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαστηριακών ιατρών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Πέμπτη 19/09/2024

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Μετά την τελευταία συνάντηση της 20ης Αυγούστου μεταξύ ημών και μελών του  Δ.Σ της Π.Ο.ΕΡΓ.Ι δεσμευτήκατε ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα εκδώσετε, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, Υπουργική Απόφαση για την αφαίρεση των εξετάσεων που αυθαιρέτως και χωρίς καμία αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού συμπεριλήφθηκαν στο ΦΕΚ 2458 Β 2016. Επιπλέον, υπερθεματίζοντας για την αξία του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων στην απομείωση του επαίσχυντου clawback των ιατρικών εργαστηρίων, δεχτήκατε να εκδώσετε άμεσα νέα διευκρινιστική εγκύκλιο προκειμένου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ενταχθεί όλα τα εργαστήρια με δικά τους έξοδα - παρότι συζητήθηκε και η πιθανότητα χρηματικής ενίσχυσης τους.

Στη συνάφεια αυτή είμαστε υποχρεωμένοι, για μια ακόμη φορά, να αναφέρουμε τις οικονομικές μελέτες που εκπόνησαν για λογαριασμό μας ανεξάρτητοι φορείς και τις οποίες καταθέσαμε στο ΥΥ και τον ΕΟΠΥΥ, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας για την αναγκαιότητα εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών – τα οποία και σας παραδώσαμε - ως μέτρων ελέγχου της αυθαίρετης συνταγογράφησης που οδήγησε επί σειρά ετών στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και στη συσσώρευση ενός υπέρογκου τεχνητού χρέους που επιβαρύνει επί 12 έτη αποκλειστικά τον εργαστηριακό ιατρό.

Ως εκ τούτου, η λογική δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο σημειώνεται αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς ΥΥ και ΕΟΠΥΥ - παρά το γεγονός ότι σας έχουμε παράσχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία – και έχετε περιορισθεί μόνο σε έωλες υποσχέσεις, και δημόσιες παραδοχές περί της μη βιώσιμης κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει , χωρίς τελικά την υιοθέτηση από μέρους σας ουδενός μέτρου προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ελάφρυνσης του clawback με τελικό, φυσικά, ορίζοντα την οριστική του εξάλειψη. Μετά λύπης, διαπιστώνουμε ότι οι επανειλημμένες συναντήσεις, τα σχέδια επί χάρτου και τα παχυλά λόγια δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια ακόμη προσπάθεια κωλυσιεργίας, πολιτικού εμπαιγμού και ενός, κατ’ επίφαση δημοκρατικού διαλόγου, που τελικά οδηγεί στην επιβολή επιπλέον άδικων και εξοντωτικών μέτρων με στόχο το μετασχηματισμό της ΠΦΥ σε ένα περιβάλλον απόλυτου ολιγοπωλιακού ελέγχου της Δημόσιας Υγείας με την πριμοδότηση συγκεκριμένων επενδυτικών ομίλων.

Έχουμε δώσει αρκετό χρόνο στο ΥΥ να προβεί στη θέσπιση και εφαρμογή διαφόρων μέτρων, για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των οποίων εκφράσαμε επανειλημμένα τις επιφυλάξεις μας. Η ανακοίνωση της προείσπραξης του clawback (33,74 %) του Ιουνίου 2024 καθώς και η σημερινή (19/09/2024) ανακοίνωση της διαδικασίας εξόφλησης σε 9 δόσεις του 65% της προείσπραξης τριών μηνών του 2023 επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες μας. Αλήθεια, ποτέ δεν καταλάβαμε με ποια κριτήρια και βάσει ποιας νομοθεσίας αυτή η προείσπραξη μεταβάλλεται αυθαίρετα και κατά το δοκούν κάποιων ιθυνόντων. Μετά δε, από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Καραμάνο της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ πληροφορηθήκαμε, ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταλογιστεί στους παρόχους και το 30 % του 2022 ενώ έως τις αρχές του 2025 το 30 % του 2023 και ούτω καθ’εξής, οδηγώντας αθροιστικά στην άμεση οικονομική εξόντωση του κλάδου των εργαστηριακών ιατρών με ολέθριες συνέπειες στη Δημόσια Υγεία των Ελλήνων πολιτών η πολιτική ευθύνη των οποίων βαρύνει αποκλειστικά εσάς.

Κ. Υπουργέ, είναι πλέον προφανής η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ να προβεί στις αναγκαίες βαθιές τομές που απαιτούνται για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας, των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της βιωσιμότητας του επιστημονικού κλάδου των εργαστηριακών ιατρών και κατά συνέπεια της ευρείας και απρόσκοπτης πρόσβασης του Έλληνα ασφαλισμένου σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε τα 1400 εργαστήρια - μέλη της Ομοσπονδίας μας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας καθώς και τις άλλες Ομοσπονδίες ιατρικών ειδικοτήτων σε εγρήγορση για άμεσες κινητοποιήσεις.

Η Πρόεδρος         Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ράνια Σουλτούκη Φωτης Χατζηδημητρίου

3 σχόλια: