Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Προϋπολογισμός 2025: Αυξάνεται κατά 238 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση νοσοκομείων και ΠΦΥ

Αυξημένος κατά €238 εκατ. θα είναι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για το 2025. Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και όπως επισημαίνεται το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (€226 εκατ.) θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
https://dailypharmanews.gr/

Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε €80,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση έτους 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην επιτάχυνση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ, τις αυξημένες παραλαβές οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την κάλυψη της δαπάνης λόγω απώλειας εσόδων του ΕΟΠΥΥ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των αυξημένων μεταβιβάσεων για την ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οι δαπάνες για την ενίσχυση των εισοδημάτων

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στις προβλέψεις για το 2025 περιλαμβάνεται η κυβερνητική δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με την καθιέρωση της αυτοτελούς φορολόγησης της αποζημίωσης των εφημεριών τους, η οποία όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, έρχεται μετά τις μόνιμες παρεμβάσεις που ξεκίνησαν το έτος 2024 (αύξηση αποζημίωσης για εφημερίες και θέσπιση αυξημένου κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές). Το κόστος για την αυτοτελή φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, υπολογίζεται στα €40 εκατ.

Στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος καταγράφεται επίσης η ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ μέσω της αύξησης της αποζημίωσής τους για εφημερίες κατά 20% από 01.01.2024 με κόστος 45 εκατ. ευρώ καθώς και μέσω της θέσπισης από τον Σεπτέμβριο 2024 αυξημένου κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές, με κόστος 5 εκατ. ευρώ για το 2024 και 16 εκατ. ευρώ για το 2025.

Που θα διανεμηθούν τα επιπλέον €238 εκατ.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ για το 2025 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους €310 εκατ., παρουσιάζοντας βελτίωση κατά €154 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024.

Τα συνολικά έσοδα για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προβλέπεται να ανέλθουν σε €4.154 εκατ. Η αύξηση κατά €238 εκατ. προορίζεται για την: (α) αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, συνεπεία της αύξησης των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες, (β) ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και (γ) κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών προς τρίτους.
Ένα μέρος των €238 εκατ. προβλέπεται να κατευθυνθεί προς την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία έχει αναλάβει να διενεργεί τις διαδικασίες προμήθειας του συνόλου σχεδόν των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης, την κεντρική διαχείριση των παραγγελιών, τη μείωση του χρόνου πληρωμής των προμηθευτών και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.

Στο €1,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate ύψους 950 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αγγίζει το €1,2 δισ. για τον Ιούλιο 2024 και ως εκ τούτου, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 232 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% το 2025

Σε ότι αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανέλθει σε 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 έναντι 0,8% και 1,4%, αντίστοιχα, που εκτιμάται για την Ευρωζώνη, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 και το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί από 10,3% το 2024 σε 9,7% το 2025. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ και ο λόγος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται σε 2,7% το 2024 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2025.

Δείτε ΕΔΩ το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου