Σελίδες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δυο ερωτήματα από τη χθεσινή Σύνοδο που προκύπτουν, μάλιστα θα τα έλεγα εγώ και μαύρες τρύπες στην απόφαση. Το πρώτο αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία: Ο τρόπος με τον οποίο καλύπτεται το γεγονός ότι θα χάσουν από τα κεφάλαιά τους πολλά δισεκατομμύρια, δεν είναι καθαρός. Αν λοιπόν αυτά τα χρήματα δοθούν από τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό περαιτέρω που θα πρέπει να δοθούν από αλλού. Κρατούμενο ένα.
Και ένα δεύτερο, για να τα πείτε και τα δυο, είναι: Η ίδια η κα Μέρκελ και στο κείμενο παρουσιάζεται μάλιστα και ως πρόταση του Πρωθυπουργού κτλ. αλλά η ουσία, ο κόσμος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά, είναι ότι μπαίνουμε σε μια μόνιμη επιτήρηση. Είμαστε δηλαδή με τον κηδεμόνα μέχρι το 2020. Αυτό εάν δεν είναι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, τι είναι; Τι άλλο πρέπει να είναι δηλαδή;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Δελατόλα, ήταν δυο από τα τρία μεγάλα αγκάθια. Το πρώτο αγκάθι ήταν αυτό που είπαμε, η υποχρεωτική εθελοντική μείωση του χρέους, προέκυψε εθελοντική ευτυχώς, και τα άλλα δύο είναι αυτά που λέτε. Εσείς λέτε τώρα για την εποπτεία και λέτε και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ήταν τα τρία μεγάλα θέματα χτες το βράδυ.
Τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία παίρνουν από το κράτος ετήσια επιχορήγηση περίπου 14 δισ.. Με την απόφαση αυτή τη χθεσινή, αν οι αριθμοί είναι όπως χθες το βράδυ ήταν επιβεβαιωμένοι, η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα Ταμεία θα είναι 15 δισ.. Υπάρχει δηλαδή 1 δισ. διαφορά από αυτά που κατά βάση κάθε χρόνο γίνονται και σε αυτά που θα γίνουν από το 2012. Εάν δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία τ’ αφήναμε με τη χασούρα που λέτε, δεν θα δίναμε 1 δισ. το χρόνο. Δίνοντας 1 δισ. το χρόνο σε μια διάρκεια νομίζω περίπου 10 με 15 χρόνια, έχουμε τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία με τα λεφτά που είχαν.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Προϋπόθεση, να μην υπάρχει ύφεση γιατί 1% στην ύφεση, εσείς μας έχετε πει..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι 1%, είναι 1 δισ.. 1% του ΑΕΠ είναι 2 και κάτι δισ.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Η ύφεση δυσκολεύει τα πράγματα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια δυσκολεύει τα πράγματα. Είναι ένα βάρος, αλλά είναι ένα μικρό βάρος. Ας πούμε, όταν έχεις του χρόνου από τοκοχρεολύσια 4 δισ. κέρδος, θα έχεις μια υποχρέωση 1 δισ. το 2012 να δώσεις στα Ταμεία. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πολύ ήπια και καλή, θα την έλεγα, τελική εκδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου