Σελίδες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εκτιμήσεις από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής με θέμα τον ΕΟΠΥΥ

Συνεδρίασε χτες η Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο τον ΕΟΠΥΥ. Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας κ. Λοβέρδος, Απασχόλησης κ. Κουτρουμάνης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ως παρατηρητές οι Πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης.
 
Τι νέο ανακοινώθηκε:
1.- Η δαπάνη υγείας θα υποστεί τεράστια συρρίκνωση. Συγκεκριμένα από 10,6 δις ευρώ το 2009 θα πέσει στα 7 δις ευρώ μέχρι τέλους του 2012.
2.- Δεδομένης της κυβερνητικής αδυναμίας να στελεχώσει και να λειτουργήσει τον ΕΟΠΥΥ προχωρά σε αυτόματη εθελουσία ένταξη των γιατρών ΙΚΑ με τις σημερινές εργασιακές σχέσεις και επιπλέον ένταξη όλων των ήδη συμβεβλημένων γιατρών με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ.
3.- Ανακαλούν τον πίνακα αμοιβών των συμβεβλημένων γιατρών που είχαν συμπεριλάβει στην ΚΥΑ για τον κανονισμό παροχών (800 ευρώ) και θεσπίζουν νέες αμοιβές ενιαίες για όλους τους γιατρούς. Οι αμοιβές αυτές αναλογούν σε μηνιαία εξέταση 200 ασθενών με αμοιβή 10 ευρώ καθαρά ανά ασθενή για 4ωρη εξέταση των περιστατικών στο ιδιωτικό ιατρείο.
4.- Αποδέχονται το αίτημα να παρέχεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
5. Θα προχωρήσουν εντός του 2012 σε πρόσληψη 5000 γιατρών στον ΕΟΠΥΥ εκ των οποίων το 25% θα είναι νέοι γιατροί με λιγότερα των 5 χρόνων από την απόκτηση της ειδικότητας.
6. Θα εφαρμόσουν τις παραπάνω ρυθμίσεις με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (κλικ εδώ).
 
Σε πρώτη προσέγγιση τα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν θετικά και να προσμετρηθούν ως επιτυχία του ιατρικού κινήματος.
 
Υπάρχουν όμως πολλά σκοτεινά σημεία.
Ενδεικτικά:
  1. Η κατά πράξη αμοιβή πέφτει από τα 20 στα 10 ευρώ ανά περιστατικό και ισχύει μόνον για 200 περιστατικά. Δεδομένης της αύξησης των ασφαλισμένων στο νέο φορέα (9,5 εκατ. περίπου) τούτο σημαίνει πως οι περισσότεροι γιατροί θα συμπληρώνουν τα 200 περιστατικά στα μέσα του μήνα και στη συνέχεια θα εξετάζουν επ΄ αμοιβή τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, πράγμα που θα προκαλεί τεράστιες προστριβές και κυρίως επιβάρυνση των πολιτών, οι οποίοι αν και ασφαλισμένοι θα πληρώνουν επίσκεψη 10 ευρώ.
  2. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό θα μπορέσει να αντέξει τα νοσήλια και τις αμοιβές των γιατρών μέχρι τέλους του 2012. Πιθανόν η μεθόδευση αποτελεί υπεκφυγή της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να μετακυλίσει την ευθύνη στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Χαρακτηριστικά ο Γ. Βουδούρης  ανέφερε «Το ποσό που επιτρέπεται να διατεθεί προκειμένου να αμειφθούν οι γιατροί είναι κάτω από τα 500 εκατ., εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει μια ανελαστική δαπάνη στα 240, που είναι οι γιατροί του Ι.Κ.Α., τα υπόλοιπα πρέπει να διατεθούν στους υπόλοιπους».
  3. Είναι ανεφάρμοστη η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς της χώρας με το δεδομένο ηλεκτρονικό σύστημα  το οποίο βρίσκεται διαρκώς στα όρια της κατάρρευσης.
  4. Η πρόσληψη των 5000 νέων γιατρών δεν είναι γνωστό αν τελεί υπό την έγκριση της τρόικας ή αποτελεί επικοινωνιακό τρικ, ώστε να δημιουργεί απατηλές προσδοκίες στους γιατρούς που έχουν αποκλειστεί από κάθε δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος τους.
  5. Δεν έχει καθοριστεί τιμολόγιο για τις εργαστηριακές πράξεις, πράγμα που αφήνει σε εκκρεμότητα όλους τους εργαστηριακούς γιατρούς.
  
Μερικές παρατηρήσεις
  1. Είναι ανεπίτρεπτοι οι διθύραμβοι και ο αυτοθαυμασμός που εκπνέει το Δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ  κ. Γ. Πατούλης σχετικά με το ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν να αγνοεί ο συνάδελφος πως οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης το μόνο που διαθέτουν εν αφθονία είναι η αναξιοπιστία τους. Ούτε προφανώς αγνοεί ότι εκτός του ΙΣΑ υπάρχουν και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας που αγωνιούν και αγωνίζονται.
  2. Πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του κ. Βαρτζόπουλου συνάντηση των κκ Λοβέρδου-Κουτρουμάνη με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Το πρώτο ερώτημα αφορά την επιλεκτική συνάντηση με συγκεκριμένους Προέδρους. Το αμέσως επόμενο ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν οι συγκεκριμένοι Πρόεδροι διαπραγματεύτηκαν με τους υπουργούς το ύψος της αμοιβής, τον αριθμό των κατά μήνα περιστατικών και δεκάδες ακόμη ζητήματα που ανακύπτουν. Όπως προκύπτει από τα δελτία τύπου δυστυχώς δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα..
  3. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ για ακατανόητο λόγο απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Βουλής. Το ουσιαστικό όμως είναι πως ο ΠΙΣ πρέπει άμεσα να προβάλλει τη συλλογική σύμβαση και να διαπραγματευτεί τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
 
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου