Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δικαίωμα συνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς

Συνταγές φαρμάκων από όλους τους ιδιώτες γιατρούς θα μπορούν να λαμβάνουν από το νέο έτος οι περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι του νέου φορέα παροχών υγείας το ΕΟΠΥΥ.
Την απόφαση αυτή έχουν λάβει τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, αν βεβαίως στο μεταξύ η τρόικα δεν ανατρέψει τα πάντα.
Παρ' ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, είχε σοβαρές αντιρρήσεις στο να δοθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς ανεξάρτητα εάν έχουν σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ, η δυσπιστία του κάμφθηκε μετά την επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.
Ο κ. Κουτρουμάνης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκτιμά ότι, αν δοθεί αυτή η δυνατότητα, θα εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, γι' αυτό και επιδίωκε να μπορούν να συνταγογραφούν προς το παρόν μόνο όσοι συνάψουν σύμβαση και όλοι οι γιατροί μετά τα μέσα του 2012. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας, αφού πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, ότι με τους κατάλληλους ελέγχους και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορεί να συγκρατήσει τις δαπάνες φαρμάκων, προχωρεί στην παραχώρηση του δικαιώματος αυτού σε όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.
Αλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί στον ΕΟΠΥΥ, όπως και να χει, καθώς το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση του φορέα σκοπεύουν να ζητήσουν μεγάλες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα τους προμηθευτές τους δεδομένου ότι θα είναι... «μονοψώνιο», όπως συνηθίζουν να λένε τα στελέχη του υπουργείου Υγείας. Θα είναι δηλαδή ουσιαστικά πια μονοπωλιακή η αγορά φαρμάκων και υλικών από τον ΕΟΠΥΥ, αφού θα αφορά τα περισσότερα ταμεία και συνολικά 9 εκατ. ασφαλισμένους.
Οι εκπτώσεις που θα ζητηθούν ιδιαιτέρως στα φάρμακα θα αγγίξουν ακόμη και το 40%, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Στην περίπτωση αυτή βέβαια είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί το λεγόμενο rebate, η έκπτωση δηλαδή που ζητείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες με βάση τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
Στην περίπτωση βέβαια που οι επιχειρήσεις δεν δεχθούν τόσο μεγάλη πτώση τιμών στα φάρμακά τους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει ότι θα στραφεί αυτομάτως στην αγορά των αντιγράφων-γενόσημων σκευασμάτων που είναι φθηνότερα.
Οπως και να 'χει ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει επίσημα με μειωμένο τον προϋπολογισμό του κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα παραχωρούνταν 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του φορέα και τις παροχές. Μετά έγινε μείωση ενός δισ. ευρώ, για να καταλήξουμε σήμερα να μην μπορούν να διατεθούν πάνω από 6,3 δισ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιφέρει «ψαλίδισμα» σε όλες τις παροχές προς τους ασθενείς- ασφαλισμένους, έστω κι αν τα συναρμόδια υπουργεία το αρνούνται.
Είναι ενδεικτικό ότι πλέον μπαίνει φρένο σε διαγνωστικές εξετάσεις άνω των 50 ευρώ, καθώς πάνω από το ποσό αυτό θα γίνεται έλεγχος και θα πραγματοποιούνται μόνο εκείνες οι εξετάσεις που προβλέπονται από τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα για κάθε ασθένεια.
Τώρα αν η κάθε μία περίπτωση ασθενούς είναι ξεχωριστή και χρειάζεται διαφορετική εξέταση και αντιμετώπιση, είναι μια άλλη υπόθεση, που δεν φαίνεται να αφορά τους ιθύνοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου