Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις για το PSI


Την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου στις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή ελληνικού χρέους (PSI) μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
---------------------------------------------------------------------------------------------
«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο PSI για το οποίο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει σήμερα νέες συζητήσεις με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι μέχρι τη Δευτέρα, που θα προσέλθει στο Eurogroup, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πολλά. «Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI, το νέο πρόγραμμα, που θα συνιστά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015», τόνισε. «Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα- και την άλλη Δευτέρα να έχουμε οριστικά σχήματα και για το νέο πρόγραμμα και όχι το PSI. Δεν υπάρχει περιθώριο, ιδέες για θέματα που θεωρούνται επείγοντα να τεθούν μετά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
«Ειλικρινά σας παρακαλώ κύριοι βουλευτές, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.
Υπερασπιζόμενος την ανάγκη υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου και επί των άρθρων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως υιοθετήθηκε από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανόμενων και των υπουργών που προτάθηκαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας- και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολική σημασία των διατάξεων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων των δικηγόρων και των μεταφορέων και του άρθρου 7 για την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις -διάταξη που η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει.
«Αν δεν εμπεδωθεί το αίσθημα της συνευθύνης, αν η αντίληψη είναι ότι οι διατάξεις εισάγονται από υπουργούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά καταλήγουν τελικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που προέρχεται απ' το ΠΑΣΟΚ, ο τόπος είναι ακυβέρνητος», παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε πως «πάνω απ' τη Βουλή δεν είναι κανείς», επαναβεβαίωσε πως το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου και διαβεβαίωσε πως «η ΝΔ θα στηρίξει ό,τι καλό για την πατρίδα».
Ωστόσο ο κ. Κεφαλογιάννης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του κόμματός του στο ενδεχόμενο να μπουν οι μετοχές του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ως καταπίστευμα των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα την τελευταία διετία. Κάτι τέτοιο, υπογράμμισε, ενδέχεται να οδηγήσει τη διαχείρισή τους σε ξένα funds και σε αφελληνισμό ελληνικής περιουσίας, ή ακόμα και να υπάρξει εκμετάλλευση των επισφαλειών των στεγαστικών δανείων- με κίνδυνο απώλειας και ιδιωτικών περιουσιών.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νew York Times ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή στη ελληνική νομοθεσία διάταξης για συλλογικές ρήτρες δράσης (Collective Action Clauses - CAC) oι οποίες θα επιβάλλουν την υπαγωγή του συνόλου των πιστωτών στο PSI.
Ο Παπαδήμος είπε ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει συμμετοχή 100% στο PSI για να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που να αναγκάζει τους ομολογιούχους να υποστούν τις προβλεπόμενες απομειώσεις.
«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των προσδοκιών για το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξαρτάται από το ποσοστό».
Fitch: Σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» ακόμα και με PSI
Ανώτερος πάντως αναλυτής του οίκου Fitch δήλωσε την Τετάρτη ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.
«Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, μιλώντας στο Reuters.
«Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ακόμη ότι «για τη νέα αξιολόγηση μετά τη χρεοκοπία θα ληφθούν υπόψη η επιμήκυνση της διάρθρωση των λήξεων και η μείωση του NPV (καθαρή παρούσα αξία ) του ελληνικού χρέους».
«Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)», είπε, ενώ σημείωσε ότι «τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή».
Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου