Σελίδες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Καταργούνται 50 νοσοκομεία


Οι Οργανισμοί των «διασυνδεόμενων» νοσοκομείων θα ενοποιηθούν, που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα 132 νοσοκομεία που υπάρχουν σήμερα θα γίνουν 82 αυτοτελή και ενιαία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών.

Επανέρχονται τα «συμβόλαια αποδοτικότητας», που προέβλεπε και παλιότερος νόμος του 2001 για τους διοικητές των νοσοκομείων, ενώ αλλάζει και η οργάνωση των τμημάτων στα νοσοκομεία, καθώς αυτά δεν θα έχουν δική τους σύνθεση προσωπικού και κλίνες. Τόσο το προσωπικό όσο και οι κλίνες θα είναι ενιαίες για τον ιατρικό τομέα (π.χ. παθολογικό ή χειρουργικό) στον οποίο ανήκουν.
Πάντως, η διάταξη της ενοποίησης των Οργανισμών διασυνδεόμενων νοσοκομείων έχει προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών που κάνουν λόγο για «διαγραφή από τον χάρτη 50 νοσοκομείων». Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας, «ουσιαστικά καταργείται το συγχωνευόμενο μικρό νοσοκομείο». Σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία, η μικρή μονάδα του ΕΣΥ θα χρησιμοποιείται ως «αιμοδότης» του μεγάλου νοσοκομείου.
«Ουσιαστικά οδηγεί στο να κλείνουν τμήματα στα μικρά νοσοκομεία για να στηριχθούν με προσωπικό τα αντίστοιχα των μεγάλων διασυνδεόμενων νοσοκομείων», σημειώνει και επικαλείται το παράδειγμα του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας: την προηγούμενη εβδομάδα η κοινή διοίκηση των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία λόγω έλλειψης γιατρών από 20/2/2012 έως 29/2/2012, θα εφημέρευε για τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά μόνο το νοσοκομείο Κοζάνης.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γιατρούς του ΕΣΥ και η μείωση κατά 17% του ωρομισθίου των εφημεριών για δημοσιονομικούς λόγους (θα επιφέρει στο κράτος εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, «αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους γιατρούς όπως οι ειδικευόμενοι και οι επιμελητές Β το ωρομίσθιο εφημερίας θα είναι κάτω από 5 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό.
Για την επίλυση των προβλημάτων ο ΕΟΠΥΥ έχει συστήσει Ομάδα Διαχείρισης Καταγγελιών που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση αρκετές εκατοντάδες ενυπόγραφες καταγγελίες, η πλειονότητα των οποίων αφορούν σε συμπεριφορές γιατρών. Οπως άλλωστε αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, σε επιστολή του στην «Κ» με αφορμή δημοσίευση στις 4/2/2012 για τα προβλήματα του Οργανισμού «ο ΕΟΠΥΥ, για να διασφαλίσει ομαλή ροή των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς και να διατηρήσει ανοιχτά τα ιατρεία, όρισε ως ανώτατο αριθμό τις 50 επισκέψεις την εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετοί γιατροί επέβαλαν αυθαίρετα για την «ομαλή» λειτουργία του ιατρείου τους ως ανώτατο αριθμό τις «10 επισκέψεις», ενώ έκλειναν εικονικά τηλεφωνικά ραντεβού για όλο τον μήνα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι ακόμη και τις πρώτες μέρες του μήνα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Το γεγονός προτίθεται να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ με την «υποχρεωτική εξακρίβωση των επισκέψεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-diagnosis και καταργώντας την υποχρέωση των 50 εβδομαδιαίων επισκέψεων». Επισημαίνει δε ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν καταγράψει τις τοπικές αδυναμίες που συνίστανται στις ελλείψεις γιατρών κυρίως στην περιφέρεια και «οι οποίες ενδεχομένως να οφείλονται στην αρνητική στάση των τοπικών ιατρικών συλλόγων, γεγονός το οποίο ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να αντιμετωπίσει προκηρύσσοντας θέσεις για την κάλυψη ειδικοτήτων που παρουσιάζουν έλλειψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου