Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πολίτες … κατώτερου Θεού οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα



Όμηροι του  ΕΣΥ αποδεικνύεται ότι είναι  οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο.

Απαρχαιωμένα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, πολύμηνες αναμονές για διάγνωση, θεραπεία και επανέλεγχο, ακτινοβολία με ωράριο… ελληνικού δημοσίου, δηλαδή μόνο πρωινές ώρες και μόνο πέντε ημέρες την εβδομάδα, υπερ-συγκέντρωση του εξοπλισμού σε τέσσερα – πέντε αστικά κέντρα της επικράτειας: αυτά αποτελούν τα εμπόδια που καλείται να  υπερβεί ο Έλληνας καρκινοπαθής εντός του συστήματος δημόσιας υγείας, και εξαιτίας των οποίων πορεύεται πια ολοένα με μεγαλύτερη συχνότητα στον… μονόδρομο του ιδιωτικού τομέα υγείας. 

Τα στοιχεία μελέτης που εκπόνησε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γιώργος Πισσάκας, σε συνεργασία με τον εμπειρογνώμονα Ιατρικής Τεχνολογίας κ. Χρήστο Καζάση, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, και την οποία παρουσιάζει το protothema.gr με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου, σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα το τοπίο του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Χωρίς πρόσβαση σε θεραπεία ένας στους πέντε  ασθενείς   

Κάθε χρόνο  εκτιμάται ότι περί τα 30.000 ;άτομα  εκδηλώνουν καρκίνο. Σημειωτέον ότι  πρόκειται για εκτιμήσεις των  ειδικών, καθώς η Ελλάδα είναι  μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτει εθνικό αρχείο νεοπλασιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περί τους 28.500 ασθενείς χρειάζονται  ακτινοθεραπεία.  Ωστόσο, τελικά στη συγκεκριμένη θεραπεία υποβάλλονται 22.000 ασθενείς. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι αυτοί οι 6.500 ασθενείς χάνονται στο λαβύρινθο της αναμονής στο ΕΣΥ –ενώ θα έπρεπε να υποβληθούν στη σωτήρια ακτινοθεραπεία, αυτό δεν γίνεται λόγω  των πολύμηνων αναμονών. 

Παρωχημένα  ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα   

Ο παλαιός και  ξεπερασμένος εξοπλισμός του ΕΣΥ  αποτελεί μεγάλη πληγή του συστήματος δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά στον καρκίνο. Άλλωστε οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού, με άμεση αγορά 7 γραμμικών επιταχυντών στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει 24 γραμμικούς επιταχυντές καθώς και 8 μονάδες κοβαλτίου. Το 71% αυτών είναι ηλικίας άνω των 10 χρόνων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα μηχανήματα του ΕΣΥ παρέχουν σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία –η έλλειψη της τεχνολογίας αναγκάζει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ  να εφαρμόζουν απλά θεραπευτικά προγράμματα, διαπιστώνουν οι ειδικοί. Επιπλέον, απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 18 μηχανήματα για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Ο ιδιωτικός  τομέας διαθέτει όλες τις σύγχρονες  τεχνικές θεραπείας και προσφέρει  ακτινοθεραπεία σε 5.500 ασθενείς τον  χρόνο με 13 μηχανήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, που θεωρείται η πλέον εξελιγμένη για τη νόσο, γίνεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλλαν το έτος 2010 σε 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ασθενών. 

Ωράριο  δημοσίου για τους καρκινοπαθείς   

Η θεραπεία των  καρκινοπαθών γίνεται στο ΕΣΥ  με ένα και μόνο κριτήριο: κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί στο ωράριο λειτουργίας  των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Εάν δεν μπορεί να συμβεί αυτό, τότε απλώς δεν γίνεται, μετατίθεται χρονικά όσο χρειαστεί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενή. Το ωράριο λειτουργίας των τμημάτων Ακτινοθεραπείας είναι 6-6,5 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα και 264 ημέρες τον χρόνο.

Ωστόσο, το περιθώριο  που υπάρχει έστω και με αυτά τα μηχανήματα είναι μεγάλο. «Αν το ωράριο λειτουργίας παρατεινόταν 3,5 ώρες καθημερινά για όλα τα μηχανήματα του ΕΣΥ, τότε θα αυξάνονταν κατά 71.050 οι θεραπευτικές συνεδρίες τον χρόνο» προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης. 

Ασθενείς… δεκτοί μόνο στην Αθήνα  και τη Θεσσαλονίκη  

Με βάση την  κατανομή των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στην ελληνική επικράτεια, καρκινοπαθείς…  προβλέπεται να υπάρχουν μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αφού σε αυτές τις δύο περιοχές είναι συγκεντρωμένο το 89,9% των ογκολογικών κρεβατιών της χώρας και το 74,6% των κλινών για χημειοθεραπείες! Επιπλέον, Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαθέτουν τα 11 από τα 8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ΕΣΥ. 

Δραματικό έλλειμμα στην ογκολογική περίθαλψη των πολιτών  καταγράφεται στη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τη νησιωτική  χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου