Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

«Πέρασε» ο Εφαρμοστικός από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων



Την Τετάρτη κρίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής - Βέβαιη η ψήφισή του από ΠαΣοΚ και ΝΔ
«Πέρασε» ο Εφαρμοστικός από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εφαρμοστικό νόμο με εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα και ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Υγείας, το οποίο αναμένεται να έρθει σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Τρίτη και να ψηφιστεί από την Oλομέλεια την Τετάρτη.



Το νομοσχέδιο στήριξαν τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΝΔ από όπου εκφράσθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.





Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον ψηφισθέντα νόμο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις».


Αντιπαράθεση για τις συντάξεις


Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε πως ο εφαρμοστικός νόμος δεν αποτελεί παρά «νομοθετική μεταγλώττιση» των ήδη ψηφισθέντων μέτρων από την Ολομέλεια.


Ακόμα προανήγγειλε την κατάθεση δύο τροπολογιών, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό να υπογράψει δήλωση για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων.


Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου είναι το αντίτιμο για τα όσα θετικά ιασφαλίσθηκαν για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Απέρριψε δε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά προς τις πτέρυγες των διαφωνούντων «σας προκαλώ να μη βάλετε στοίχημα για το αντίθετο, θα το χάσετε».


Αιτιολογώντας τη θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο νομοθέτημα, ο εισηγητής του κόμματος Θόδωρος Καράογλου είπε πως, δυστυχώς, οι ρυθμίσεις φαντάζουν μονόδρομος «μετά τον κυκεώνα αποτυχιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε πως «στη ζωή πρέπει να κάνεις επιλογές από αυτές που έχεις διαθέσιμες», για να καταλήξει ότι η ΝΔ υπερψηφίζει με γνώμονα το καλό της πατρίδας.


Ο κ. Καράογλου πρότεινε να μην περικόπτεται η επικουρική σύνταξη των δικαιούχων των οποίων η κύρια και η επικουρική είναι ισόποσες.


«Γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ανακούφισης στον ελληνικό λαό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», αφού «οι συμφωνίες που επικυρώθηκαν στο Eurogroup οδηγούν σε ένα Γολγοθά τριακονταετίας με φτώχεια και εξαθλίωση», με στόχο οι κεφαλαιοκράτες «να μεγεθύνουν τα κέρδη τους σε βάρος των λαϊκών αναγκών», υπογράμμισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.


Από τον ΛΑΟΣ ο Κώστας Κιλτίδης, ενώ τόνισε πως η συμφωνία του Eurogroup έδωσε ανάσα στη χώρα, αιτιολογώντας την αρνητική θέση του κόμματός του υποστήριξε πως «είναι απίστευτα τα σκαλιά που κατεβαίνουμε όσον αφορά την εθνική μας αξιοπρέπεια».


Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου «ακραία εκδοχή πολιτικής αναξιοπιστίας» εκ μέρους του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Εκτίμησε δε ότι «η μείωση του κατώτερου μισθού θα επηρεάσει τη ζήτηση και θα μεγεθύνει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις» και υπογράμμισε ότι η διάθεση δεκάδων δισ. στις τράπεζες θα γίνει με μια τροπολογία.


Αντιδράσεις για τα γενόσημα


Η ΝΔ επέμεινε στην πρότασή της να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο όλα τα άρθρα που δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και κυρίως η διάταξη του υπουργείου Παιδείας, με την οποία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μετατρέπεται σε ΑΕΙ.


Η επίμαχη διάταξη δέχθηκε τα πυρά και βουλευτών άλλων κομμάτων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, που ζήτησαν την απόσυρση της.


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν οι βουλευτές δεν πειστούν από τα επιχειρήματα της ίδιας της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που έχει ζητήσει να ενημερώσει την Επιτροπή για τους λόγους που η ίδια θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί τώρα η νέα ρύθμιση.


Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με τη διάταξη που αφορά τα γενόσημα φάρμακα, αμφισβητώντας και την επιστημονική αποτελεσματικότητά τους και τους λόγους, που οδηγούν την κυβέρνηση στο να τα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.


Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαίωσε ότι καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, καθώς όπως είπε, οι έλεγχοι που γίνονται από τον Οργανισμό είναι συστηματικοί, αναλυτικοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι.


«Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης και προβληματικότητας μεταξύ των γενόσημων και των πρωτότυπων φαρμάκων. Κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν μερίδιο στην αγορά 18%, όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 50%. Είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πρέπει να αγνοήσουμε» συμπλήρωσε ο κ.Τούντας.


Τροπολογίες θα καταθέσει ο Ευ.Βενιζέλος


Δύο τροπολογίες για τα χρηματοοικονομικά θέματα και την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό ώστε να υπογράψει δήλωση για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά θέματα και άλλα ζητήματα εφαρμογής του Μνημονίου.


Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το νομοθέτημα, επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, επισημαίνοντας και εξηγώντας πως πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από «μεταγλώττιση» των ήδη ψηφισμένων. Υπέρ του κατεπείγοντος τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και καταψήφισαν οι υπόλοιποι.


Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των τροπολογιών που αναμένεται να κατατεθούν, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι αφορούν:


* Τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ψηφιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξυγίανση τραπεζών. Η ρύθμιση αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, επειδή βρίσκεται υπό εντατική διαβούλευση με την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή δεν ήταν έτοιμη την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου και θα κατατεθεί ως τροπολογία.

* Την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό να υπογράψει δήλωση περί της εγκυρότητας των στατιστικών στοιχείων, η οποία θα υπογραφεί από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. «Εμείς, επειδή έχουμε δώσει στο παρελθόν δείγματα που επιτρέπουν αμφισβήτηση της εγκυρότητας των στοιχείων, πρέπει να έχουμε δώσει αυτή τη διαβεβαίωση πριν την εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος», εξήγησε ο αντιπρόεδρος.


Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι η εκταμίευση της δόσης λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προκειμένου να γίνουν πια σε πυκνό χρόνο, πράγματα τα οποία θεωρούν οι εταίροι μας ότι θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει ήδη.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ


Τα σπουδαιότερα που μας αφορούν



- Αλλάζει η τιμολόγηση των φαρμάκων. Έτσι, μετά την λήξη της πατέντας του φαρμάκου, το πρωτότυπο σκεύασμα μειώνει την τιμή του κατά 50% και τα γενόσημα θα είναι στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων.


- Μειώνεται το περιθώριο κέρδους των εισαγωγέων φαρμάκων και των φαρμακοποιών. Αυξάνεται και το rebate από 4% σε 9%. Καθιερώνεται επιστροφή των φαρμακείων στα Ταμεία.


- Όλες οι συνταγές θα είναι ηλεκτρονικές. Σε περίπτωση έκδοσης χειρόγραφης συνταγής, αυτή θα πρέπει να καταχωρείται ηλεκτρονικά από τον φαρμακοποιό, έναντι χρηματικής αποζημίωσης από τον ιατρό.

- Από 1/3/2012 η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Νοσοκομείων θα περιλαμβάνει μόνο δραστική ουσία. Το μέτρο επεκτείνεται από 1/7/2012 στα Ταμεία. Στόχος η χρήση γενοσήμων να καλύψει το 50% των συνταγογραφημένων φαρμάκων.

- Έως ότου εφαρμοστεί η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας από τα Ταμεία, ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος θα μπορούν να διαπραγματεύονται την χορήγηση φθηνότερου γενοσήμου φαρμάκου, με περαιτέρω έκπτωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου. Απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση του ασφαλισμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου