Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Βαρύς ο πέλεκυς στις τράπεζες από το PSI



Βαρύς θα είναι τελικά ο λογαριασμός για τις τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Μετά την ολοκλήρωση του PSI το ποσό αυξάνεται σημαντικά. Τα τραπεζικά ιδρύματα συμμετείχαν στο PSI με ελληνικά κρατικά ομόλογα 43 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ 6,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς η οικονομική ζημία από τη σωρευτική απομείωση θα ανέλθει στα 35 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 75% της καθαρής παρούσας αξίας. Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ, οπότε η ζημία μειώνεται αντιστοίχως, το «νούμερο» θεωρείται μεγάλο.
Έτσι οι πρώτες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 3,5 δις. ευρώ ζημιές για την Alpha Bank, ενώ χειρότερη κατάσταση για Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς με κατ’ εκτίμηση ζημιές περί τα 5 δισ. ευρώ και 4,5 δις. ευρώ αντίστοιχα. Σε δυσμενή κατάσταση, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα της ανακεφαλαιοποίησή τους, βρίσκονται τα κρατικά τραπεζικά ιδρύματα με τις ζημιές της ΑΤΕ να υπερβαίνουν τα 3,5 δις. ευρώ και του Τ.Τ τα 2,5 δισ. ευρώ. Μικρές και διαχειρίσιμες ζημιές για την Attica Bank, συνολικού ύψους όχι πάνω από 150 εκατ. ευρώ η οποία πιθανότατα μπορεί και μην χρειαστεί νέα κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι ο χορός των ανακοινώσεων ξεκίνησε ήδη με τις δύο κυπριακές τράπεζες οποίες πραγματοποίησαν απομείωση 60% επί της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους με τις συνολικές ζημιές να ανέρχονται για την Τράπεζα Κύπρου στα 1,324 δισ. ευρώ και την Marfin P.B στα 1,969 δισ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν παραπάνω κεφάλαια, σε μία δυσμενή χρηματοοικονομική συγκυρία. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και ο απομειώσεις που θα προκύψουν από τους ελέγχους της BlackRock, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Υπό αυτές τις συνθήκες στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί έντονη κινητικότητα, με τους επικεφαλής να καταρτίζουν τα capital plans, τα οποία υποχρεούται να υποβάλουν έως το τέλος του Μαρτίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα έχει προηγηθεί στο τέλος του μήνα η έκθεση με τις κεφαλαιακές ανάγκες που αποστείλει σε κάθε μία τράπεζα η ΤτΕ.

Καταρτίζουν τα capital plans

Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναζήτηση κεφαλαίων από τις αγορές και οι πωλήσεις θυγατρικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, που αποτελούν την «προίκα» τους από τις χρυσοφόρες περιόδους των προηγουμένων ετών, τώρα βγαίνουν στο σφυρί προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Ηδη αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ή εξετάζουν αντίστοιχες συμφωνίες, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα deal στην περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια.
Πάντως οι τραπεζίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο μπορούν να προχωρήσει η πώληση θυγατρικών του εξωτερικού, δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Eurobank, η οποία δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την πώληση της Polbank αλλά ούτε της τουρκικής Τekfen. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την Πειραιώς, που ψάχνει να βρει αγοραστές για τη θυγατρική της στην Αίγυπτο. Οι θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, που αποτελούν την «προίκα» τους από τις χρυσοφόρες περιόδους των προηγουμένων ετών, τώρα βγαίνουν στο σφυρί προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Ηδη αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ή εξετάζουν αντίστοιχες συμφωνίες, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα ντιλ στην περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες για άντληση κεφαλαίων.

Kαι μετά η ώρα της κρίσεως

Και μετά από τα capital plans θα φθάσει η ώρα της κρίσεως για τις τράπεζες, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η περίφημη ανακεφαλαιοποίησή τους. Και το πρώτο βήμα είναι η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων το Μάιο, με τους μετόχους να καλούνται να δώσουν το πράσινο φως για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Μετά από αυτό θα ξεκινήσει το μεγάλο πανηγύρι. Το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου θα είναι καυτό, καθώς θα πραγματοποιηθούν όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Να σημειωθεί πως όσες τράπεζες καταθέσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% των συνολικών κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από την αγορά (υφιστάμενους ή νέους μετόχους) τότε θα αποφύγουν την κρατικοποίηση και θα εισαχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στα. Οι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα, μέσα στα επόμενα 3 ή 6,5 χρόνια να εξαγοράσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα απαιτηθούν κεφάλαια περί των 30 ή λίγο παραπάνω δισ. ευρώ. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή σημείωσε ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων μπορεί να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.

Το αγκάθι των αποτιμήσεων

O μεγάλος πονοκέφαλος των διοικήσεων είναι οι χαμηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις. Και αυτό διότι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση προβλέπει ξεκάθαρα πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνουν σε discount που μπορεί να φτάσει και το 50% σε σχέση με τις τιμές που θα έχουν τότε οι μετοχές
στο ταμπλό. Το ΤΧΣ είναι ξεκάθαρο στο ζήτημα αποτίμησης και θα προσδιορίσει τις τιμές των τραπεζών στις επικείμενες ΑΜΚ με όρους πραγματικού fair value. Γι’ αυτό και οι νυν μέτοχοι θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα dilution και σημαντικά reverse split. Αναμφίβολα αυτό θα επηρεάσει και την πορεία των τραπεζικών blue chips, καθώς παραδοσιακά κατά τη διάρκεια των αυξήσεων κεφαλαίων οι μετοχές δέχονται πιέσεις.

Αρνητικά ίδια κεφάλαια για 3 τράπεζες

Eurobank είναι οριακά στο να βρεθεί με αρνητική καθαρή θέση.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως στις περιπτώσεις όπου η ζημία θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις βιώσιμης επένδυσης από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε θα ενεργοποιηθεί ο νόμος περί Bad Bank και θα διαχωριστεί σε υγιή και σε προβληματικά στοιχεία ενεργητικού. Η νέα, καλή τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η παλαιά, «κακή» τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση. Δηλαδή το γνωστό μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Proton Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου