Σελίδες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το 85% των γιατρών συνεχίζει να αναγράφει την εμπορική ονομασία των φαρμάκων


Μόλις το 15% συνταγογραφει με βάση τη δραστική ουσία


Ξεχνούν τη δραστική ουσία


Aνεφάρμοστο παραμένει το μέτρο της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μέτρου, περίπου 85% των γιατρών συνεχίζουν να γράφουν στις συνταγές την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων λόγω, αφενός, της καθυστέρησης προσαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο νέο μέτρο και, αφετέρου, της μη συμμόρφωσης των γιατρών στις σχετικές οδηγίες. Το θετικό είναι η στροφή που καταγράφεται προς τη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί αντικαθιστούν για τις δέκα σε μεγαλύτερη κατανάλωση δραστικές ουσίες, τα πρωτότυπα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους με ισοδύναμά τους αντίγραφα.

«Εκτιμάται ότι μόλις το 15% των γιατρών συνταγογραφεί στους ασφαλισμένους φάρμακα και με βάση τη δραστική ουσία», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Οπως επισημαίνει, το ζήτημα είναι κυρίως τεχνικό, αφού το ίδιο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσει το εμπορικό όνομα με τη δραστική ουσία, που σημαίνει πρακτικά ότι αναγκαστικά γράφεται και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου, για να αναγνωρίζεται και να αποζημιώνεται η συνταγή. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας–ΕΟΠΥΥ σε εγκύκλιό της έδωσε οδηγίες για να αναγράφουν οι γιατροί στις συνταγές την εμπορική ονομασία. Αυτό όμως ισχύει μόνο για όσους συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, δηλαδή το 65% των γιατρών. Για τους υπόλοιπους ισχύει η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας, μέτρο το οποίο ωστόσο επίσης δεν εφαρμόζεται. «Από το υπόλοιπο 35% σχεδόν οι μισοί γράφουν τη δραστική ουσία, καθώς οι υπόλοιποι συνεχίζουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου», σημειώνει ο κ. Αμπατζόγλου.

Στη μη εξοικείωση των γιατρών αποδίδει το χαμηλό επίπεδο εφαρμογής του μέτρου, μιλώντας στην «Κ», ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι θα καταβληθεί το επόμενο διάστημα νέα προσπάθεια με οδηγίες προς τους γιατρούς για να γράφουν με βάση τη δραστική ουσία.

Σημειώνεται ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά με δεδομένο ότι το μέτρο, που τώρα ισχύει μόνο για τις δέκα ουσίες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, θα επεκταθεί από την 1η Ιουνίου στο σύνολο των φαρμάκων. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, και με δεδομένο ότι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αποτελεί μόνο ένα από τα μέσα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, «τα πρώτα δείγματα είναι θετικά». «Ηδη την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου καταγράφηκε μια μετατόπιση στη συνταγογράφηση από πρωτότυπα των οποίων έχει λήξει η πατέντα στα γενόσημα».

Εως πρόσφατα το ποσοστό των γενοσήμων στο σύνολο των φαρμάκων που γράφονται στους ασφαλισμένους δεν ξεπερνούσε το 18,5%. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, για τις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, την 1η εβδομάδα εφαρμογής του νέου μέτρου συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ τη 2η και την 3η εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας στην «Κ», εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σημειώνοντας πως, «για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα ώστε να φανεί εάν αυτή η εξέλιξη έχει παγιωθεί ως δράση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή στάσης των γιατρών θεωρείται αναμενόμενη υπό τον «φόβο» του ελέγχου των συνταγών ως προς τον όγκο τους και το κόστος τους.

Καμία χειρόγραφη από 1ης Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου λήγει η διορία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας να συνδεθούν με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, από 1ης Ιουνίου τα φάρμακα από χειρόγραφες συνταγές δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει βάλει προς το παρόν στον πάγο το μέτρο που αφορά στη χρέωση με ένα ευρώ ανά συνταγή των γιατρών που συνεχίζουν να συνταγογραφούν χειρόγραφα, και το οποίο περιγράφεται στην ίδια υπουργική απόφαση, καθώς αυτό κρίθηκε ως ιδιαίτερα αυστηρό, και δεν έδινε εύλογο χρονικό διάστημα στους γιατρούς για να προσαρμοστούν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται τα καθημερινά προβλήματα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στα φαρμακεία, λόγω δυσκολίας εισαγωγής στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση από χάκερ του συστήματος, τα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, «σήμερα βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου, να υποχρεούμαστε όλοι οι υγειονομικοί να χρησιμοποιούμε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο εδώ και μέρες έχει καταρρεύσει, με ελάχιστα διαλείμματα ουσιαστικής λειτουργίας».

--------------------------------------------------------------------------------

SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου