Σελίδες

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πώς θα παρακάμψουν τα γενόσημα οι γιατροί

Πώς θα παρακάμψουν τα γενόσημα οι γιατροί 

Τι αναφέρει ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών βρήκε τρόπο για να παρακάμψουν οι γιατροί το νόμο, που επιβάλλει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά να βάζουν σε παρένθεση το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Παράλληλα, προτείνεται στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και να σφραγίζουν χρησιμοποιώντας τη φράση «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».

Μάλιστα, για εξοικονόμηση χρόνου συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές, που θα χορηγούν από 1ης Απριλίου -για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες- και από 1ης Ιουνίου για όλες.
Πάντως, οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες είναι ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για την γαστροπροστασία, αντισταμινικά και αντιμυκητιασικά, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται – σε πρώτη φάση – είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.

Σημειώνεται πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι από 1ης Απριλίου 2012 να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το σκεύασμα με την χαμηλότερη τιμή.

Την ίδια ώρα, ο ΙΣΑ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς, και προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτού του απαράδεκτου νομοθετήματος. «Την τιτλοποίηση του κάθε φαρμάκου, το θεραπευτικό του παράθυρο και την αποτελεσματικότητα του από ασθενή σε ασθενή, πρέπει να την έχει υπό την ευθύνη της παρακολούθησης μόνον ο θεράποντας γιατρός» δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

1 σχόλιο: